Annons:

Publicerad: 2022-02-03

Regeringen undersöker förutsättningarna för att ytterligare öka attraktiviteten för godstransporter på järnväg. Det är svaret som Jens Holm, ordförande i riksdagens trafikutskott, fått av näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Green Cargo Rc4 1285 med ett godståg mellan Umeå och Holmsund i november 2007.

Annons:

“Ett förvånansvärt klent svar”, säger Jens Holm (V).

Holm ställde 20 januari en fråga till infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) om regeringen avsåg att överklaga EU-kommissionens beslut om att inte ställa upp med aktieägartillskott till Green Cargo.

Holm undrade också om regeringen avsåg att på andra sätt agera för att säkra Green Cargos långsiktiga finansiella stabilitet och överflyttningen av gods från väg till järnväg.

Frågorna ställdes sedan Järnvägar.nu avslöjat att EU-kommissionen sagt nej till aktieägartillskott till Green Cargo och att svenska regeringen därmed ställt in utbetalningen.

Hård kritik mot regeringen

Regeringens beslut att inte genomföra det beslutade aktieägartillskottet till Green Cargo får nu kritik av Trafikutskottets ordförande Jens Holm (V).

Inget statsstöd till Green Cargo

Green Cargo kommer inte att få det aktieägartillskott på 1,4 miljarder kronor som riksdagen beslutat om. EU-kommissionen säger nej.

Regeringen måste ta ett större ansvar för vårt gemensamma godstågsbolag, statliga Green Cargo.

 

Jens Holm, ordförande i riksdagens trafikutskott

Nu har regeringen genom näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) svarat på frågorna.

”Efter underhandskontakter med EU-kommissionen gjordes bedömningen att ett sådant kapitaltillskott till bolaget inte var en framkomlig väg. Regeringen har därför inte beslutat om kapitaltillskott i enlighet med riksdagens bemyndigande.”, skriver Thorwaldsson i sitt skriftliga svar.

”Regeringen undersöker nu förutsättningarna för att ytterligare öka attraktiviteten för godstransporter på järnväg. Godsoperatörerna behöver långsiktiga förutsättningar att göra de investeringar som krävs för att öka attraktiviteten för godstransporter på järnväg. Detta skapar goda förutsättningar för en ökad efterfrågan på järnvägstransporter.”

Jens Holm är inte särskilt nöjd med svaret från Karl-Petter Thorwaldsson.

”Nej, det var ju tyvärr inget bra svar”, säger Jens Holm. ”Regeringen måste ta ett större ansvar för vårt gemensamma godstågsbolag, statliga Green Cargo.”

”Regeringen borde överklaga beslutet”

”Regeringen borde kunna överklaga EU-kommissionens beslut och jag skulle tro att chanserna att få rätt är ganska stora om man ser på vad andra stater har betalat till statliga trafikföretag i andra EU-länder, bland annat genom subventioner till flera statliga flygbolag”

Men, som Jens Holm påpekar, tyder Thorwaldssons svar på att EU-kommissionen inte fattat något formellt beslut utan genom ”underhandskontakter” låtit svenska regeringen förstå att ett aktieägartillskott till Green Cargo inte vore ”en framkomlig väg”.

Jens Holm säger att han kommer att fortsätta att ligga på den svenska regeringen om stöd till Green Cargo.

”Mina partikamrater i Bryssel kommer också att ta upp frågan i EU-parlamentet”, säger Jens Holm. ”Det är inte okej att svenska regeringen och EU-kommissionen behandlar Green Cargo så illa.”

Karl-Petter Thorwaldsson har via sin pressekreterare meddelat att han inte ha möjlighet att svara på frågor från Järnvägar.nu i detta ärende.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

SJ kör nattåg till Hamburg

Det blir SJ som får ansvaret får nattågstrafiken mellan Stockholm och Hamburg. Inget annat företag lade något anbud. SJ tvingas ta lite hjälp av danska DSB och mycket hjälp av tyska RDC för att klara trafiken.

Nyhet

Green Cargo kan köpa 100 ellok

Green Cargo har förnyat avtalet med den rumänska loktillverkaren Softronic om framtida leveranser av Transmontana-lok. Avtalet ger Green Cargo möjlighet att köpa tio lok per år i tio år. Men ännu finns inga beslut om köp av några lok.

Nyhet

Inlandsbanan mot ljusare tider

Ytterligare ett moderniserat motorvagnståg har nu levererats från Polen till Inlandståg i Östersund. Det femte och sista tågsättet kommer till Sverige i september. Inlandsbanan rustar nu för ökat resande.