Annons:
Förlängd anbudstid för nya nattåg
Trafikverket förlänger anbudstiden för nya nattåg med fem månader till 28 februari 2025. Flera leverantörer vill ha mer tid för att lämna in anbud. Men leveranserna ska inte påverkas.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Trafikverket har begärt in anbud på nya lok och nya vagnar för den upphandlade tågtrafiken mellan Stockholm och Norrland. SJ:s nattåg ska strax avgå söderut från Umeå Östra. SJ körde nattågen till och från Övre Norrland 2008-2020 och Vy har kört den upphandlade trafiken sedan dess.
”Målet är fortfarande att leveranserna ska inledas 2028 och att alla lok och vagnar ska vara i trafik år 2030”, säger Francisca Ramsberg, överdirektör på Trafikverket.
”Vi gör förlängningen av anbudstiden för att få in anbud från de kvalificerade fordonstillverkarna. Leverantörerna har informerat oss att den extra tiden skulle ge dem möjlighet att lämna in mer genomarbetade anbud.”
Enligt Francisca Ramsberg skulle ett bibehållet slutdatum kunna leda till att få eller inga anbud lämnades till Trafikverket.
”Då skulle vi behöva starta om upphandlingsprocessen”, säger hon.
Förseningar och kritik
Trafikverkets upphandling av nya lok och vagnar för den upphandlade nattågstrafiken mellan Stockholm och Jämtland respektive Övre Norrland har kantats av förseningar och missnöje.
Planen var att anbudsförfrågan skulle gå ut i mars 2023 och att de nya tågen skulle kunna sättas i trafik 2027–2028.
Många reagerade dock mot att Trafikverket inte velat anskaffa sov- och liggvagnar med samma bredd som dagens vagnar har utan nöjt sig med kontinental bredd vilket innebär kortare sängar och smalare korridorer.
Francisca Ramsberg, överdirektör på Trafikverket, tror inte förlängningen av anbudstiden kommer att leda till att leveransen av nya lok och vagnar försenas. FOTO: Johan Nilsson, Trafikverket
Politiker vill ha bredare sovvagnar
Riksdagen kommer senare i vår att tillkännage för regeringen att den anser att de nya sov- och liggvagnarna som Trafikverket håller på att upphandla bör vara lika breda som dagens vagnar.
Annons:
Inga nattåg från Göteborg
SJ ställer in nattågen mellan Göteborg och Umeå vid tidtabellskiftet i december. Nattåget mellan Göteborg och Duved får en nådatid på fyra månader.
Riksdagens hantering av ärendet medförde dock att regeringen inte agerade mot Trafikverket.
Upphandlingen omfattar 16 lok och 99 vagnar för den upphandlade nattågstrafiken mellan Stockholm och Norrland.
Varken Trafikverket eller regeringen har hörsammat kraven på att upphandla nattågstrafik till och från Norrland även från Göteborg.
Upphandling av trafik inleds i vår
En upphandling av nattågstrafiken från och med december 2026 kommer troligen att inledas i vår men det är oklart hur lång tid upphandlingen kommer att omfatta.
Vy Tåg kör för närvarande den upphandlade trafiken till och från Övre Norrland med lok och vagnar som Trafikverket tillhandahåller medan SJ kör den upphandlade trafiken till och från Jämtland med egna lok och egna vagnar.
Tre kategorier av fordon
Om upphandlingen av trafiken från december 2026 omfattar fler än tre år måste den gälla nattåg med Trafikverket egna äldre fordon, Trafikverket nya fordon och ytterligare fordon som anbudsgivarna själva måste tillhandahålla vilket skulle medföra stora utmaningar för anbudsgivarna.
SJ har beslutat att upphöra med sin nattågstrafik mellan Göteborg och Umeå respektive Duved från mitten av december i år respektive slutet av april nästa år på grund av bristande lönsamhet.
Beslutet har vållat omfattande protester.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Mantena rustar upp 22 tåg för Västtrafik
Mantena har fått uppdraget att uppgradera Västtrafiks Coradia X61-tågset. Kontraktet är värt 67 miljoner svenska kronor.
Tågtrafik i farozonen
En stor del av den upphandlade tågtrafiken i Sverige kan komma att läggas ner om Trafikverket inte får kraftigt ökade anslag. Nattågen mellan Stockholm och Jämtland samt regionaltågstrafiken mellan Gävle och Mjölby är i farozonen.
Internationellt i fokus när NJS firade 150 år
Det var fullt intill sista konferensstol när anrika NJS – forum för nordiskt järnvägssamarbete, firade 150 år i Köpenhamn den 30 augusti. Utöver en spännande nordisk järnvägskonferens, bjöd föreningen på galamiddag och en utflykt med chartrat tåg till Fehmarnbältförbindelsen.
Fler containrar på tåg till Göteborg
Transporterna av containrar på järnväg till och från Göteborgs Hamn ökar åter. 2024 blir troligen det näst bästa året för containrar på tåg i hamnens historia.
Uppgörelse klar för järnväg Borås–Göteborg
Parterna är till slut överens om den nya järnvägen mellan Borås och Göteborg via Landvetter flygplats. Det var intensiva förhandlingar fram till slutet om investeringen för 48,5 miljarder kronor.
Snälltåget kan köra via Göteborg
Ledningen för Snälltåget utreder om det är möjligt att köra ett till två nattåg i veckan via Göteborg under högsäsong. Men premiärtåget lär inte rulla förrän tidigast i december 2025.
Slutkört för Uppsalapendeln
SJ ställer in regionaltågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala vid tidtabellsskiftet i december. Sedan SL började köra pendeltåg på sträckan och Mälardalstrafik kraftigt utökat sin trafik har antalet SJ-resenärer minskat och förlusterna uppgår nu till 50 miljoner kronor om året.
Rödsvart blev grönvitt
MTRX har blivit VR. På måndagen var det högtidlig premiär för det första grönvita tåget mellan Stockholm och Göteborg. Men tågsättet gjorde en uppenbar tjuvstart på söndagen.
40 000 namn för nattågen
SJ:s beslut att ställa in nattågen mellan Göteborg och Umeå respektive Duved vållar kraftiga protester. På tre dygn har över 40 000 personer skrivit under ett upprop mot beslutet.
En levande järnväg – 40 år efter nedläggning
Den 19 augusti 1984 var sista dagen som SJ trafikerade den smalspåriga järnvägen Västervik–Hultsfred–Växjö. Banan lades ner trots stora protester, men järnvägen mellan Västervik och Hultsfred kom att överleva.