Annons:

Publicerad: 2022-09-16

Snart sovvagnar till Hamburg

Nästa vecka kan SJ få tillstånd att använda en sovvagn i tågen mellan Stockholm och Hamburg. Två veckor senare kan fyra vagnar vara godkända och då blir det premiär för sovvagnar i nattågen.

Text: Ulf Nyström Foto: Johan Hellström

1 september avgick det första av SJ:s nattåg från Stockholm C till Hamburg Altona, rumphugget på grund av järnvägsbyråkratins outgrundliga vägar.

Annons:

”Om allt går vägen kan vi sätta fyra sovvagnar i trafik i början av oktober”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.

För tre veckor sedan stod det klart att premiären för SJ:s nattågstrafik mellan Stockholm och Hamburg inte skulle bli vad SJ och resenärerna hoppats på.

Den danska Trafikstyrelsen vägrade godkänna såväl sov- som sittvagnar för trafiken genom Danmark och hänvisade SJ till European Railway Agency (ERA), EU:s järnvägsbyrå i Frankrike.

Enbart liggvagnar i tågen

1 september rullade de första nattågen från Stockholm och Hamburg men det bestod enbart av liggvagnar som var godkända för trafik genom Danmark sedan tidigare. Premiärfestligheterna ställdes in.

Efter en intensiv dialog mellan SJ och ERA med dagliga telefonmöten verkar det som om ERA kan ge ett princip- eller prototypgodkännande för en av de inhyrda sovvagnarna 21 september.

Därefter tar de individuella godkännandena av övriga sovvagnar i samma utförande ytterligare cirka två veckor.
Det skulle kunna innebära att SJ i början av oktober har möjlighet att använda fyra sovvagnar i nattågen och då blir det aktuellt att komplettera de två liggvagnana i varje tåg med två sovvagnar.

Premiär för kort nattåg

Klockan 17:34, i rätt tid, avgick tåg 497 från Stockholm C. Ett Rc6-lok och tre mörkblå liggvagnar. Destinationen är Hamburg och med avgången skrivs ett nytt kapitel i svensk järnvägshistoria.

Nattåg utan sovvagnar

Trafikstyrelsen i Danmark godkänner inte de sovvagnar som SJ planerat att använda i nattågen mellan Stockholm och Hamburg. Tågen kommer troligen att köras med enbart liggvagnar.

Möjligt boka liggplatser inom kort

Det har under flera veckor varit omöjligt att boka plats i nattågen men inom kort kommer försäljningen av liggplatser att återupptas. Alla liggplatser är dock redan bokade fram till mitten av nästa vecka, därefter finns ströplatser i liggvagnarna.
Bokningarna av sovvagnsplatser återupptas inte förrän det är helt klart när sovvagnarna kan sättas in i tågen.

”Trafiken till och från Hamburg har gått riktigt bra ur produktionssynvinkel”, säger Dan Olofsson.

”Tågen håller i allmänhet tidtabellen väl men vi har haft två större störningar, den första när vi fick slag i ett hjul och fick ta en av liggvagnarna ur trafik en av de första dagarna och den andra häromnatten när tåget körde på ett djur och blev två timmar sent.”

Tågen körs nu med två liggvagnar, de femte liggvagnen som är godkänd för trafik står som reserv.

Nattåget inväntar EC-tåget från Prag

SJ:s nattåg har anslutning från EC 172 Budapest-Bratislava-Prag-Dresden-Berlin-Hamburg Altona.

”Vi har väntat på det tåget ett par gånger när det varit försenat eftersom vi har haft övergångsresenärer”, säger Dan Olofsson.

”Det har visat sig att vi kan köra in förseningen under natten.”

Dan Olofsson är också nöjd med arbetsinsatserna ombord på tågen.

”Det är skönt att se att den tyska personalen från RDC samarbetar så bra med SJ:s tågvärdar”, säger han.

”De jobbar verkligen som ett team och löser problemen på bästa sätt.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Oviss framtid för SJ:s nattåg

SJ kan komma att köra nattåg till och från Umeå trots att Norskägda Vy tar över den upphandlade trafiken i december. SJ kan också komma att köra nattåg från Norrland till Göteborg. Men kalkylen är osäker och framtiden oviss.

Nyhet

Rekordvinst eller inte

Tack vare återbetalningen av en stor del av banavgifterna och miljökompensationen kan Green Cargo redovisa nästan en halv miljard kronor i vinst. Men utan återbetalning och kompensation hade det blivit förlust.

Nyhet

Åter X2000 till Köpenhamn

Efter ett och ett halvt år återupptar SJ förbindelserna med X2000 mellan Stockholm och Köpenhamn. Men det dröjer troligen länge innan tågen börjar rulla över gränsen mellan Sverige och Norge.