Annons:
Åter tågtrafik på hela Bohusbanan
På nyårsdagen återupptas tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla efter 21 månaders trafikavbrott. Det tog nästan ett år längre tid än beräknat att renovera de tio tunnlarna. Snart stoppas tågen på övriga delar av Bohusbanan.
Text: Ulf Nyström Foto: Johan Siirak

De 40 kilometerna mellan Stenungsund och Uddevalla har fått ny kontaktledningsanläggning med nya fundament, nya stolpar, nya utliggare, ny kontaktledning och ny bärlina samtidigt som sugtransformatorerna ersatts av autotransformatorer som ger mindre spänningsfall och högre överföringskapacitet.
Annons:
”Äntligen är allt på plats”, säger Jonathan Isaksson, projektledare på Trafikverket.
”De tio tunnlarna och ett betonggalleri har totalrenoverats och vi har byggt ny kontaktledningsanläggning.”
Arbetena tog nio månader längre tid
Renoveringen av tunnlarna och betonggalleriet samt bytet av kontaktledningsanläggningen på den 40 kilometer långa järnvägssträckan mellan Uddevalla och Stenungsund inleddes i början av april förra året.
Enligt planen skulle arbetena vara klara 31 mars 2024.
Men berget var sämre än befarat.
”Vi har fått ta bort mycket mer dåligt berg än vi räknade med och vi har fått använda mer bergförstärkning än vi trodde”, säger Jonathan Isaksson.
Kostnaden för tunnelrenoveringarna och bytet av kontaktledningsanläggningen beräknades till 600 miljoner kronor.
Men redan i våras stor det klart att tunnelrenoveringarna skulle bli betydligt dyrare än beräknat. Då hade Trafikverkets entreprenörer redan upparbetat 795 miljoner kronor.
En miljard dyrare än beräknat
Nu visar det sig att kostnaden blir en miljard kronor högre än beräknat. Slutnotan hamnar på 1,6 miljarder kronor varvar 1 320 Mkr för tunnelrenoveringarna och 300 Mkr för bytet av kontaktledningsanläggningen.

Tågstopp ett år på Bohusbanan
Tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla C på Bohusbanan ställs in ett år. De tio tunnlarna på sträckan renoveras och kontaktledningsanläggningen byts ut. Totalkostnad drygt 600 miljoner kronor.

Allt dåligt berg och all gammal betong har bilats ner i de tio tunnlarna och därefter har berget förstärkts med bergbult och sprutbetong. Den 222 meter långa tunneln vid Almdalen har liksom de flesta övriga tunnlarna fått nya tunnelportaler.
I våras fick Eiffage Infra-Nordic lämna projektet och Kreate fick slutföra berg- och betongarbetena i flera av de totalt tio tunnlarna.
”Trafikverket och Eiffage hade olika syn på tidsplanen för det fortsatta arbetet och vi valde att anlita en ny entreprenör”, säger Jonathan Isaksson.
”Det var viktigt för oss att allt skulle vara klart till årsskiftet.”
”Det har fungerat suveränt med Kreate sedan företaget tog över i början av sommaren.”
Ny kontaktledningsanläggning
Medan tågtrafiken varit stoppad för tunnelrenoveringarna har betongfundament, stolpar, utliggare, bärlinor, kontaktledningen, kablar och transformatorer ersatts och cirka 4 000 defekta betongsliprar bytts ut. Spåren i tunnlarna har fått nya träsliprar.
Den nya kontaktledningsanläggningen har byggts med autotransformatorer som innebär ökad överföringskapacitet och lägre spänningsfall.
Den gamla kontaktledningsanläggningen var från slutet av 1930-talet.
Sträckan mellan Stenungsund och Uddevalla har samtidigt trädsäkrats för att göra banan och därmed tågtrafiken mindre känslig för hårda vindar.
Mindre risk för störningar
”Nu har vi en mer tillförlitlig anläggning som ger möjlighet att köra tätare tågtrafik och vi har minskat risken för störningar”, säger Jonathan Isaksson.
På nyårsdagen återupptas persontågstrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla.

Den 106 meter långa Ljungskiletunneln strax norr om Ljungskile driftplats har erbjudit stora utmaningar.
Tågen på år samma avgångs- och ankomsttider mellan Göteborg och Uddevalla som de hade innan arbetena mellan Stenungsund och Uddevalla inleddes i april 2023.
Men tågtrafiken på Bohusbanan kommer inte att flyta obehindrat kommande år.
I februari inleds bytet av kontaktledningsanläggningen mellan Uddevalla och Strömstad. Trafikverket genomför samtidigt trädsäkring av norra Bohusbanan och bygger om perrongerna i Munkedal och på Uddevalla C.
Tågtrafiken stoppas i flera år
Dessa arbeten pågår till slutet av 2026 och medför att tågtrafiken delvis och tidvis ställs in på norra delen av Bohusbanan. Vissa perioder kommer all tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad att vara inställd.
Därefter, från våren 2026 till våren 2027, kommer tågen att ställas in mellan Göteborg C och Stenungsund för byte av kontaktledningsanläggningen mellan Göteborg Kville och Stenungsund.
Omfattning av projektet Stenungsund–Uddevalla
- Ny kontaktledningsanläggning
- Renovering av tio tunnlar och ett betonggalleri som skyddar mot ras från hög bergskärning
- 8 500 bergbult
- 6 000 kubikmeter betong har rivits (portaler och valv i tunnlarna)
- 80 meter stödmurar har rivits
- 3 000 kvadratmeter dränmattor har monterats
- 2 000 kubikmeter platsgjuten betong fördelat på de tio olika tunnlarna och ett galleri
- 13 100 kvadratmeter sprutbetong för brandskydd och bergförstärkningar
- 300 ton armering i platsgjutna konstruktioner
- Tio kilometer grusväg har förstärkts och använts och underhållits för att kunna komma in med transporter närmare tunnlarna

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Hässleholm–Lund delas upp i två etapper
Järnvägsprojektet Hässleholm-Lund kommer att delas upp i två etapper för att korta projekteringstiden. Projektet delas i Stångby strax norr om Lund.
Krogen eldhärjad
En av Snälltågets fem restaurangvagnar fick omfattande skador under en brand på Malmö personbangård natten till onsdag 26 mars.
Vätgaslok till Train & Rail
Det första av 25 vätgaslok som polska Pesa bygger för Väte rail kommer till Sverige om drygt en månad. Loket kommer att visas i anslutning till Train & Rail i Stockholm 6–8 maj.
Fortsatta förseningar för SJ från Berlin
Förseningarna fortsätter för SJ:s nattåg till och från Berlin. Först i sommar blir det bättring, då ska samtliga sovvagnar ha utrustats med nya och effektivare fastbromsningsskydd.