Annons:

Publicerad: 2023-04-12

Tågstopp ett år på Bohusbanan

Tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla C på Bohusbanan ställs in ett år. De tio tunnlarna på sträckan renoveras och kontaktledningsanläggningen byts ut. Totalkostnad drygt 600 miljoner kronor.

Text: Ulf Nyström  Foto: Johan Siirak

Västtrafiks X61-tåg 024 har passerat genom den 78 meter långa tunneln Lahagen vid sjön Hällungen norr om Ödsmål i mars 2018.

​”Det är omfattande arbeten i tunnlarna och byte av hela kontaktledningsanläggningen”, säger Jonathan Isaksson på Trafikverket, projektledare för tunnelrenoveringarna. ”Det går knappast att genomföra dessa arbeten utan att stoppa tågtrafiken.”

Statsbanan Göteborg-Strömstad öppnades för allmän tågtrafik mellan Tingstad och Uddevalla 1907 och det är 120 år sedan tunnlarna mellan Stenungsund och Uddevalla började sprängas ut.

Dåligt berg i flera tunnlar

Tunneldrivningarna var besvärliga och flera dödsolyckor inträffade. Bergen är i flera fall av dålig kvalitet och det har under åren krävts omfattande förstärkningar med valv och portaler i betong.

”Nu har betongen i tunnlarna passerat bäst före datum”, säger Jonathan Isaksson. ”Vi tar bort all betong och genomför i stället omfattande bergförstärkningar. Det blir också vissa betongkonstruktioner.”

”Men vi har inte en fullständig bild av berget i alla tunnlarna och får besluta om lämpliga åtgärder när vi bilat ner betongen.”

Det finns tio tunnlar på den fyra mil långa sträckan mellan Stenungsund och Uddevalla, de flesta ganska korta.

Vi byter allt. Anläggningen är från slutet av 1930-talet och i stort behov av utbyte.

 

Rickard Sunström, projektledare på Trafikverket

Flest korta tunnlar

Tunneln vid Hässleröd i närheten av Grohed är endast 34 meter medan tunneln vid Skeppsvik i södra infarten till Uddevalla med 448 meter är längst.

Sedan några år går inga godståg på den aktuella delen av Bohusbanan, godstågen till och från Uddevalla körs via Trollhättan.

”Därför räcker det med lastprofil A och vi gör inga åtgärder för att kunna köra bredare eller högre tåg genom tunnlarna”, säger Jonathan Isaksson. ”Vi säkerställer att lastprofil A gäller, det kan nog ha varit på gränsen tidigare.”

Projektbudgeten för de tio tunnlarna mellan Stenungsund och Uddevalla är 495 miljoner kronor.

Samtidigt som de tio tunnlarna mellan Stenungsund och Uddevalla renoveras byts kontaktledningsanläggningen på samma sträcka.

”Vi byter allt”, säger Rickard Sunström, projektledare på Trafikverket. ”Vi byter fundament, stolpar, utliggare, bärlinor, kontaktledningen och kablar. Anläggningen är från slutet av 1930-talet och i stort behov av utbyte.”

Annons:

Arbete på dagtid

Eftersom banan är avstängd kan arbetet i huvudsak bedrivas dagtid.

”Det medför att vi kan byta anläggningen på halva tiden jämfört med enbart nattarbete. Kostnaden blir ungefär hälften jämfört med nattarbete.”

Entreprenaden är på 134 miljoner kronor för knappt 40 kilometer järnväg.

Kontaktledningsanläggningen i Grohed byttes i samband med att driftplatsen med ett mötesspår anlades före ett par år sedan. Kontaktledningsanläggningen på Uddevalla bangård byts ut 2025 i ett separat projekt.

Kontaktledningsanläggningen på Stenungsunds bangård och på sträckan Kville-Stenungsund byts 2026 i samband med ombyggnad av bangården i Stenungsund och byggandet av en ny driftplats i Brunnsbo på Hisingen.

Åtta månaders avstängning 2026

”Då blir det totalavstängning av banan i åtta månader”, säger Rickard Sunström. ”Det går lite fortare att bygga ny anläggning när vi inte har några tunnlar på sträckan.”

När Bohusbanan mellan Stenungssund och Uddevalla stängs, ersätts tågen dels med bussar via Ljungskile, dels med lokalbussar mellan Stenungssund och Svenshögen.

Tågen kör som vanligt mellan Göteborg och Stenungsund samt mellan Uddevalla och Strömstad. Regionaltågen körs mellan Göteborg och Strömstad via Trollhättan och dessutom körs enstaka tåg mellan Göteborg och Uddevalla via Trollhättan.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Utredningen om dödsolyckan i Värö klar

Lastbilschauffören såg inte tåget och körde ut i korsningen utan att lämna företräde. Det är orsaken till olyckan på Värö bruk för ett år sedan då en lokförare omkom. Men tåget kördes över tillåten hastighet och riskerna vid den obevakade korsningen var kända men inte åtgärdade.

Nyhet

45-metersvagnar till Göteborg 2023

Göteborg kommer att få minst 40 stycken 45 meter långa spårvagnar. Den första spårvagnen kan sättas i trafik i slutet av 2023. Dessförinnan måste 38 hållplatser förlängas för att rymma de längre vagnarna.

Nyhet

Vill stoppa bidrag till Green Cargo

Riksdagen måste stoppa regeringens förslag om ett kapitaltillskott på 1,4 miljarder kronor till Green Cargo. Det kräver ledningen för konkurrenten Hector Rail, landets näst största godstågsbolag.

Nyhet

Full trafik på Inlandsbanan

Inlandsbanan siktar på full trafik i sommar. Men leveranserna av de nya ombyggda motorvagnstågen är försenade och de 40 år gamla motorvagnana från Fiat får rulla ytterligare en säsong.