Annons:

Publicerad: 2022-04-07

SJ och Alstom har nu undertecknat avtalet om leverans från 2026 av 25 snabbtåg för 250 km/h. SJ fattade beslut om tilldelning till Alstom i december.

Text: Ulf Nyström Illustrationer: Alstom

SJ:s nya snabbtåg för 250 km/h ska levereras från 2026.

Annons:

Nu sätter vi full fart för att kunna leverera det första tågsättet under 2026.

 

Maria Signal Martebo, vd för Alstom Transport Sverige

”Det är verkligen roligt, vi är superstolta och tacksamma”, säger Maria Signal Martebo som sedan 1 april är vd för Alstom Transport Sverige.

”Nu sätter vi full fart för att kunna leverera det första tågsättet under 2026.”

Såväl Alstom som SJ är trots att avtalet är undertecknat hemlighetsfulla om vad det är för tåg SJ beställt. Först i samband med ett seminarium i anslutning till SJ:s årsstämma 27 april kommer Alstom och SJ att berätta mer om de nya snabbtågen.

SJ köper 25 snabbare snabbtåg

SJ har tilldelat Alstom och dess svenska dotterbolag Bombardier Transportation en beställning på 25 snabbtåg för 250 km/h. Första tåget kan i bästa fall vara i trafik år 2026.

Lite känt sedan tidigare

Det mesta som är känt om de nya tågen avslöjades i samband med offentliggörandet av tilldelningsbeslutet i december.

De nya snabbtågen byggs för 250 km/h även om det i dagsläget inte är tillåtet att köra mer än 200 km/h på svenska spår. SJ hoppas att Trafikverket uppgraderar ett antal banor för den högre hastigheten.

På kurviga sträckor blir tidsvinsten dock inte särskilt stor eftersom de nya snabbtågen inte kommer att ha lutande vagnskorg och således inte kommer att köra med lika hög överhastighet som X2000 tillåts göra.

De nya snabbtågen baseras modellen Zefiro Express som utvecklades av Bombardier Transportation och nu tillverkas av Alstom.

Maria Signal Martebo, vd för Alstom Transport Sverige.
De nya snabbtågen får plats för cyklar.

25 tåg för sju miljarder kronor

Affären är värd 650 miljoner euro, ungefär sju miljarder kronor. SJ har dessutom en option på köp av ytterligare 15 tågsätt. Tågen ska, enligt SJ, användas för fjärrtågtrafik mellan storstäderna i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

De nya snabbtågen får plats för 363 sittande passagerare, ett antal cyklar, mer bagage än X2000 och en fullt utrustad bistro med varm mat och sittgrupper.

Det blir 2+2-sittning i både första och andra klass. Tågen ska få effektiv uppkoppling och radiotransparenta fönster, tysta ljuddämpade vagnar och tåget kan förflyttas med batteridrift vid störningar i elförsörjningen.

Tågen ska kunna framföras i temperaturer ner till -40 grader

Det blir bistro med sittplatser i de nya snabbtågen.
De nya snabbtågen får 2+2-sittning även i första klass.

Tågen blir bredare och smalare

Tågen blir 3,20 meter breda, vilket är bredare än den normala kontinentala vagnsprofilen och tolv centimeter bredare än X2000-tågen men smalare än exempelvis

Regina-tågen som enbart kan användas i Sverige. De ska kunna trafikera Sverige, Norge och Danmark men blir för breda för kunna framföras i Tyskland. Vagnskorgarna byggs i Kina och tågen monteras i Hennigsdorf norr om Berlin.

”Snabbtågen fyller en viktig funktion som det primära alternativet till flygresor”, säger Maria Signal Martebo. ”Det är praktiskt, bekvämt och snabbt.” Maria Signal Martebo, civilingenjör utbildad på Luleå Tekniska Universitet, kommer från uppdraget som nordisk försäljningschef på Alstom.

Hon har arbetat sju år på Alstom men började sin karriär som elevingenjör på ABB i Västerås och arbetade under 17 år på Bombardier Transportation

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Krönika

Fler personliga möten under tågresan

Äntligen ser vi ljuset i tunneln. Efter snart två år av restriktioner kan livet börja återgå till det vi trodde var normalt. Det är förstås goda nyheter för resenäringen som lidit svårt under pandemin. Framför allt kan det mer lukrativa tjänsteresandet komma igång på allvar igen. Nu kan alla inställda kurser och konferenser bli av.

Nyhet

Inlandsbanan mot ljusare tider

Ytterligare ett moderniserat motorvagnståg har nu levererats från Polen till Inlandståg i Östersund. Det femte och sista tågsättet kommer till Sverige i september. Inlandsbanan rustar nu för ökat resande.

Nyhet

Många nyheter på spåren

MTR tar över regionaltågstrafiken i Mälardalen, SJ tar över Krösatågen och Kustpilen, tågtrafiken i Mälardalen utökas och SJ återupptar tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo samt snabbtågstrafiken mellan Stockholm och Borås.

Nyhet

Rekordvinst eller inte

Tack vare återbetalningen av en stor del av banavgifterna och miljökompensationen kan Green Cargo redovisa nästan en halv miljard kronor i vinst. Men utan återbetalning och kompensation hade det blivit förlust.