Annons:

Publicerad: 2023-09-14

Berlin året runt med SJ

SJ lägger inte ner nattågstrafiken till Berlin 30 september som planerat. Tågen kommer att rulla året runt med oförändrade tider och priser till början av december.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

SJ kör sedan 31 mars i år nattåg mellan Stockholm och Berlin via Hamburg. En kväll i september 2022 drog Rc6 1421 nattåget på Grödingebanan.

Annons:

”Efterfrågan på tågresor till Berlin är så stor att vi fortsätter att köra”, säger Christer Litzell, affärschef på SJ.

SJ har sedan 1 september förra året kört nattåg mellan Stockholm och Hamburg. 31 mars förlängdes trafiken till och från Berlin. Då var avsikten att trafiken till Berlin skulle upphöra 30 september.

”Intresset från privatresenärer och affärsresenärer har varit större än väntat”, säger Christer Litzell.

”Vi har också sett fler tyska resenärer som åkt med oss till Sverige. Tågen har blivit väldigt uppmärksammade i Tyskland.”

Stort intresse för nattåg

”Överhuvudtaget finns det ett väldigt stort intresse för att åka nattåg i hela Europa just nu.”

”Resandet under sommaren har varit väldigt bra och intresset för att resa även i höst och vinter är så stort att vi beslutat att fortsätta trafiken.”

SJ har kommit överens med RDC som hyr ut vagnarna och sköter tågdragningen i Tyskland att köra daglig trafik även under höst, vinter och vår.

Förändringen innebär att tågen även under vintersäsongen angör Hamburg Hauptbahnhof i stället för Hamburg Altona.

Fler till Hamburg än till Berlin

Drygt hälften av resenärerna i nattågen åker till och från Hamburg, knappt hälften till och från Berlin.

För närvarande säljs biljetter till tågen till 9 december. Biljetterna för jul- och nyårshelgen och vintern i övrigt släpps senare i höst.
Under hösten och vintern kommer SJ att köra med sex vagnar i tågen; två sovvagnar och fyra liggvagnar varav en liggvagn används som sittvagn.

”De danska myndigheterna har ännu inte godkänt sittvagnarna för trafik genom Danmark så tillsvidare använder vi en liggvagn i varje tåg som sittvagn”, säger Christer Litzell.

Sittvagnar i trafik i början av 2024

SJ hoppas få sittvagnarna godkända för trafik i början av nästa år.

I dagarna anländer den sjätte sovvagnen till Sverige efter ombyggnad medan den sjunde och sista beräknas ankomma inom några veckor.

”Sovvagnarna bokas alltid först och vi kommer att kunna erbjuda fler sovplatser under högsäsong när vi kan köra med tre sovvagnar i varje tåg och ha en i reserv”, säger Christer Litzell.

Nattågen har relativt ofta varit försenade under sommaren och under tio dagar i slutet av juli var trafiken inställd på grund av banarbeten i Danmark.

Banarbeten sinkar framfarten

”Det är besvärligt att tag sig fram med nattågen eftersom det är många banarbeten nattetid i såväl Sverige som i Danmark och Tyskland.”, säger Christer Litzell.

Under augusti ankom ungefär hälften av nattågen till Stockholm i rätt tid eller med högst fem minuters försening.

Snälltåget kör sedan 2021 nattåg mellan Stockholm och Berlin. En eftermiddag i juli 2021 drog Vectron-loket 193.254 nattåget på bron över Söderström.

Snälltåget kör sedan 2012 nattåg mellan Malmö och Berlin, sedan 2021 mellan Stockholm och Berlin via Malmö. Snälltåget har enbart liggvagnar i nattågen.

Under åren har antalet avgångar successivt ökat från cirka 30 avgångar per år till drygt 200.

”Men vi har inga planerar på att utöka trafiken ytterligare; i alla fall inte i någon betydande utsträckning”, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget,

Snälltåget kör även till Österrike

Snälltåget kör under vinstersportsäsongen nattåg mellan Malmö och Innsbruck och några dagar per år körs nattågen till Dresden och München.

”Vi är positiva till fri konkurrens på järnvägarna men SJ:s nattåg upphandlas ju under en del av året av Trafikverket och då har vi som kör kommersiell trafik ingen rättvis konkurrens”, säger Marco Andersson.

Staten betalade genom Trafikverket ersättning till SJ för trafiken under åtta av årets tolv månader, övriga fyra månader kör SJ på kommersiella villkor.

Lägre ersättning till SJ

Men när Snälltåget utökat trafiken till Berlin har Trafikverket minskat den tid ersättning utgår till SJ; tanken när upphandlingen gjordes och avtalet med SJ skrevs var att den upphandlade trafiken inte skulle konkurrera med kommersiell trafik.

”Trafikverket har gjort vad det kunnat för att upprätthålla en någorlunda rättvis konkurrens men såvitt jag vet har ersättningen till SJ minskats med endast tio procent”, säger Marco Andersson.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Dubbeldäckare till Bergslagen

Första halvåret 2023 sätts Tåg i Bergslagens första dubbeldäckare i trafik på sträckan Ludvika-Fagersta-Västerås. Första tågsättet väntas till Sverige i vinter. På tisdagen kunde det beskådas i Schweiz.

Nyhet

Kräver ökat stöd från staten

Vy Tåg och MTR vill ha ökat stöd från staten för förlorade intäkter under coronapandemin. Hoppet står till fortsatt återbetalning av banavgifter under vintern och en mer jämlik fördelning.

Nyhet

SJ på efterkälken

Vy tåg släppte biljetterna till jultrafiken redan 5 oktober. Snälltåget och Flixtrain började sälja tågresor i förra veckan, MTRX 20 oktober. Men det dröjer till 9 november innan det går att köpa SJ-biljetter till jultrafiken.

Nyhet

Tågen till Lycksele ställs in

Persontågstrafiken mellan Umeå och Lycksele kan komma att ställas in, pendeltågstrafiken mellan Luleå och Boden läggs ner men antalet tågturer mellan Luleå och Umeå ökar från två till tre per dag.