Annons:

Publicerad: 2025-04-02

Cargonet hotas av viten

Det norska Jernbanetilsynet kommer att utfärda ett vite på 30 000 norska kronor per dag till statsägda Cargonet så länge företaget inte ge konkurrenten Onrail tillgång till godsvagnsverkstaden i Alnabru.

Text: Ulf Nyström  Foto: Torbjørn Heide

Onrail använder inhyrda Eurodual-lok från Stadler i inrikestrafiken i Norge och inhyrda Traxx-lok för trafiken genom Sverige. Men Onrail har drabbats av ökande kostnader och minskade intäkter eftersom företaget inte får använda godsvagnsverkstaden i Oslo.  

Onrail och Cargonet har under en längre tid varit oense om Onrails möjligheter att få sina godsvagnar underhållna och reparerade i verkstaden i Oslo.

Godsvagnsverkstaden ägs av statliga Banenor, hyrs ut till statliga Cargonet medan underhållet utförs av statliga Mantena.

Privatägda Onrail hävdar att Cargonet hindrar Onrail tillträde till verkstaden.

Cargonet skyller på Banenor

Cargonet hävdar att man inte kan hyra ut verkstaden till andra kunder utan Banenors samtycke och att företaget inte nekat någon konkurrent tillgång till verkstaden.

Banenor hävdar att det är Cargonet som formellt sett driver verkstaden och stöder därmed Jernbanetilsynets argumentation

Cargonet hävdar också att företaget redan för ett år sedan erbjöd Onrail att bruka verkstaden på kommersiella villkor.

Stora bekymmer för norska tågbolagen

Förstörda broar, broar på glid, raserade snögallerier, brunna snögallerier, utebliven snöröjning, renar på spåren och utslagna kommunikationssystem. Den norska järnvägen har det senaste året drabbats av så många problem att godstågsbolagen nu går på knäna.

Annons:

Onrail har tvingats etablera en provisorisk godsvagnsverkstad i Kongsvinger för att kunna hålla igång godstågstrafiken.

Onrail tvingades i februari ställa in ett tågpar mellan Oslo och Bergen under en vecka på grund av brist på godsvagnar.

Nyligen beslöt Statens Jernbanetilsyn att varsla Cargonet om att företaget kommer att tvingas betala 30 000 norska kronor i vite per dag till dess att Onrail får tillgång till godsvagnsverkstaden.

Kostsam verkstadsblockad

Henning Aandal, daglig leder i Onrail, skriver i en kommentar till norska Aftenposten att verkstadsblockaden mot Onrail kostat företaget över 30 miljoner kronor de senaste två åren.

”Vi är glada att Statens Jernbanetilsyn är tydlig med Cargonet brutit mot jernbaneforskriften och att Cargonet ska betala vite” skriver Henning Aandal.

Han menar att det skulle uppstå ett monopol inom godstågstrafiken i Norge om Vygruppen och dotterbolaget Cargonet lyckas få bort Onrail från järnvägsmarknaden.

”Det är naturligtvis en fjäder i hatten för oss att Cargonet fruktar konkurrensen men fokus för alla järnvägare borde vara att flytta gods från landsväg till järnväg”, skriver Henning Aandal.

Cargonet bestrider ansvar

Cargonet bestrider de rättsliga grunderna för Jernbanetilsynets beslut och därmed också för vitesföreläggandet.

Cargonet anser att företaget är kund i godsvagnsverkstaden, inte tjänsteleverantör.

Vinner Jernbanetilsynets beslut laga kraft utgör den, enligt Marius Holm, direktör för marknad och kommunikation i Vygruppen, ett hot mot Cargonets affärsmodell och godstågsnäringen i Norge.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Plus och minus för Inlandsbanan

Ett steg framåt och ett tillbaka. Den långa följetången om Lint-motorvagnarna verkar gå mot ett lyckligt slut. Eller snarare en lycklig början. Det nästan lika långa äventyret upphandlad tågtrafik på Inlandsbanan verkar dock sluta i intet.

Nyhet

ERTMS på en tredjedel av Malmbanan

Drygt en tredjedel av Malmbanan har nu det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS. 6 maj kopplades sträckan mellan Kiruna och Bergfors in i systemet som nu omfattar 15 mil på Malmbanan och knappt tre mil på sidobanan Råtsi-Svappavaara.

Nyhet

Kaos i containertrafiken

All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.

Nyhet

Green Cargo går bättre och sämre

Färre förseningar, ökad trafiksäkerhet, krympande godsvolymer men flera nya transportavtal, i stort sett oförändrad omsättning men något mindre förluster och svag soliditet. Vändningen har ännu inte kommit för Green Cargo.