Annons:

Publicerad: 2024-02-24

Experter: Järnvägen Oslo-Stockholm måste stärkas

På måndag väntas Ungern bli det sista landet att godkänna Sveriges Natoansökan. Ett inträde i Nato innebär inte bara ett starkare skyddsnät mot militära angrepp utan åtföljs även av förpliktelser gentemot övriga medlemsländer.

I en rad artiklar i Dagens Industri den senaste veckan, belyser såväl experter som infrastrukturministern det omfattande upprustningsbehovet av landets infrastruktur för att stärka kommunikationerna i framför allt öst-västlig riktning, och pekar särskilt ut järnvägsförbindelsen mellan Stockholm och Oslo.

Per Skoglund, universitetslektor på Försvarshögskolan, säger till tidningen att just den sträckan blir högprioriterad vid ett svenskt inträde i Nato av totalförsvarspolitiska skäl, det vill säga både för militära och civila syften.

Även Rickard Bergqvist, professor i transportekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, ser goda möjligheter för Sverige att satsa på sträckan utan att det blir inflationsdrivande, skriver Dagens Industri.

Och eftersom den svenska infrastrukturen även ligger i Natos intresse finns en stor möjlighet till betydande medfinansiering både från Nato och EU.

– Vi har visat att det snabbt går att åstadkomma en ny gränsförbindelse i stråket Oslo–Stockholm. Byggindustrin står beredd och stora delar går att finansiera med brukarintäkter. Men regeringarna måste börja agera nu, för det är bråttom! Låt Trafikverket fortsätta 2022 års föreslagna planprocess, tillsätt en samordnare likt det man gjort för Arlanda flygplats och låt näringslivet få fördjupa sina planer i dialog med staten, säger Jonas Karlsson, vd för Oslo-Stockholm 2.55.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

SJ uppgraderar sitt biljettsystem

Under april byter SJ ut sitt 30 år gamla bokningssystem mot ett nytt och molnbaserat system. Flera funktioner i det nya systemet har tagits fram i nära dialog med olika kundgrupper. 

Nyhet

Politiker vill ha bredare sovvagnar

Riksdagen kommer senare i vår att tillkännage för regeringen att den anser att de nya sov- och liggvagnarna som Trafikverket håller på att upphandla bör vara lika breda som dagens vagnar.

Notis

Fem Reginor till Norrtåg

Norrtåg får ta över de fem Regina X52-2-tågsätten som nu används av Västtrafik. Det har Transitio som äger och förvaltar fordonen nu beslutat. Övertagandet sker i maj 2026.

Nyhet

MTR har förlorat tre miljarder

Det svenska äventyret blir kostsamt för MTR. 2023 blev förlusterna för MTR Nordic och de svenska dotterbolagen närmare två miljarder kronor och tillsammans med tidigare förluster slutar notan på drygt tre miljarder kronor.

Notis

SL höjer tilläggsavgift

Den 2 april höjer Stockholms Lokaltrafik, SL tilläggsavgiften till 1 850 kronor. Den som inte kan visa upp giltig biljett i en biljettkontroll får en tilläggsavgift och måste även köpa en enkelbiljett.

Nyhet

Fortsatta problem för Euronight

Sovvagnarnas bromssystem måste uppgraderas, sittvagnarna väntar fortfarande på formellt godkännande och restaurangvagnarna kan i bästa fall sättas i trafik i sommar. Nattågsresenärerna och SJ har fått lära sig den hårda läxan för internationell tågtrafik.

Notis

Tolv Traxx-lok för Malmbanan

Europeiska unionens Järnvägsbyrå ERA har godkänt Nordic Re-Finances Traxx-lok med ETCS för användning även i Norge. Därmed kan loken användas på hela Malmbanan när banan utrustas med tågsäkerhetssystemet ERTMS.