Annons:
Fler Öresundståg till Öresundståg
Region Skåne köper tio begagnade Öresundståg av DSB för drygt 630 miljoner kronor. Tågen levereras troligen i början av nästa år.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Två X31-motorvagnar vid Håstad mellan Lund och Eslöv i april 2020.
”Vi behöver fler fordon och DSB får i höst ett överskott på fordon så det är en väldigt logisk affär”, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne och ledamot av regionfullmäktige.
”Tyvärr är den danska kronan väldigt högt värderad för tillfället men vi är nöjda med priset”.
Trafiken med Öresundstågen bedrivs genom Öresundståg AB i samarbete mellan Region Skåne och trafikhuvudmännen i södra Sverige. Tågen går i trafik mellan Göteborg, Kalmar, Karlskrona och Malmö-Köpenhamn Österport.
Annons:
Tågen tillverkades 2000-2012
För trafiken finns 101 trevagnars tågsätt betecknade X31 och X32 tillverkade mellan 2000 och 2012. De flesta tågsätten ägs av Region Skåne och tåguthyrningsföretaget Transitio medan ett mindre antal ägs av trafikhuvudmännen i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Halland.
Tågen genomgår för närvarande en omfattande upprustning och beräknas kunna gå i trafik mint 15 år till.
Men det är ofta trångt ombord på Öresundstågen och i väntan på helt nya tåg med beräknad första leverans kring 2030 förstärker Öresundståg nu kapaciteten med tio tågsätt från DSB.
”Vi behöver kunna köra trippelkopplade tågsätt i rusningstrafiken mellan Malmö och Köpenhamn och mellan Malmö och Helsingborg”, säger Carina Zachau.
Tågen kostar 400 miljoner danska kronor
Skånetrafiken och DSB har kommit överens om en köpeskilling på 400,3 miljoner danska kronor. Valutakursen säkras i dagarna men just nu är danska kronan, som är kopplad till euron, extremt högt värderad i förhållande till den svenska kronan.
På tisdagen 20 juni kostade 1,00 dansk krona 1,58 svensk krona vilket skulle ge en köpeskilling på 632 miljoner svenska kronor för de tio tågsätten.
När kollektivtrafiknämnden i maj tog beslutet att rekommendera regionstyrelsen att godkänna köpet av de tio tågsätten beräknades kostnaden till 608 Mkr.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Oro inför regeringsskiftet
Några är oroliga, många förhoppningsfulla. Frågan är vilka järnvägsprojekt den nya regeringen vill satsa på och vilka som skjuts upp. Höghastighetsjärnvägarna är i farozonen men det finns stora förväntningar i norr och söder.
Dubbla överrockar på Trafikverket
Investeringarna blev 39 procent dyrare och vägunderhållet 60 procent dyrare. Regeringen gav strax före valet Trafikanalys och Ekonomistyrningsverket i uppdrag att granska Trafikverkets kostnadskontroll.
Flixtrain ett år försenat
Ett år försenat avgick Flixtrains första tåg i Sverige. Coronapandemin med vidhängande reserestriktioner har medfört att premiären skjutits upp två gånger.
Vild strejk skapar kaos i SL-trafiken
Två tredjedelar av alla pendeltåg i Stockholmsområdet ställdes in i går, måndag, sedan en stor del av lokförarna gått ut i en vild strejk. Redan i mars var nästan hälften av tågen inställda när många lokförare sjukskrev sig.