Annons:

Publicerad: 2022-03-14

Försäljningen av Snälltåget försenas ett halvår. Ägaren Transdev har insett att Snälltåget måste få egna säkerhetsintyg och licenser innan försäljningen kan inledas.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Snälltågets nattåg från Storlien till Malmö lämnar Åre bakom sig i augusti 2021.

Annons:

Jörgen Karlsson, vd i Transdev Sverige, informerade häromdagen de anställda om att försäljningen av Snälltåget senareläggs.

”Transdev har nu beslutat att flytta fram försäljningen av Snälltåget. Orsaken till beslutet är att vi behöver säkerställa att Snälltåget har alla tillstånd som krävs för att operera som ett fristående bolag”, skriver han.

Jörgen Karlsson nämner att Snälltåget opererar idag under Transdevs tillstånd som utbildningsanordnare, examinator samt under dess säkerhetsintyg och licens.

Säkerhetsintyg först, försäljning sen

Enligt den ursprungliga planen skulle Snälltåget köra på Transdevs tillstånd till försäljningen var klar.

”Vi har under projektets gång insett att det skulle vara en stor fördel och en riskminimering för alla parter om Snälltåget hade egna tillstånd. Projektets fokus är nu att få tillstånden på plats”, skriver Jörgen Karlsson.

Enligt Karlsson är målet att Snälltåget ska ha en ny ägare innan årsskiftet.

Enligt Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige, påverkas inte försäljningen av Merresor Buss av beslutet att flytta fram försäljningen av Snälltåget.

”Målet är fortfarande att den försäljningen genomförs under första halvåret i år” säger hon.

Transdev beslöt i höstas att sälja Snälltåget och Merresor Buss, de två dotterbolagen som bedriver kommersiell trafik. Transdev kommer i fortsättningen endast att bedriva upphandlad trafik enligt ett beslut på koncernnivå

Snälltåget till salu

Transdev har beslutat sälja Snälltåget och Merresor Buss, dotterbolagen som kör kommersiell trafik. Transdev kommer i fortsättningen endast att bedriva upphandlad trafik. Vem som köper Snälltåget är ännu oklart.

Den upphandlade trafiken utgör närmare 90 procent av Transdevs omsättning i Sverige.
Enligt informationen till medarbetarna på Snälltåget och Merresor Buss i november kommer företagen troligen att säljas till olika parter.

”Vi bedömer det som troligt att vi för Merresor Buss hittar en köpare i någon som redan är verksam i branschen, medan det i Snälltågets fall även kan bli aktuellt med en finansiell aktör”, skrev Jörgen Karlsson till medarbetarna i höstas.

Transdev Sverige ägs till 66 procent av den franska pensionsfonden Caisse des Dépôts och till 34 procent av det tyska familjeföretaget Rethmann.

Började som Linjebuss

Verksamhet i Sverige inleddes av Nordstjernan under namnet Linjebuss på 1940-talet. Efter flera företagsförvärv bytte ägarna år 2000 namn på bolaget till Connex och 2006 till Veolia Transport. Sedan 2015 heter företaget Transdev Sverige.

Snälltåget kör dagtåg mellan Stockholm och Malmö, nattåg mellan Malmö och Storlien under sommar och vinter, nattåg mellan Stockholm och Berlin under drygt fyra månader per år samt nattåg mellan Malmö och Salzburg under skidsäsongen.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Notis

Sju regioner: Kollektivtrafiken måste ges plats på spåren

Pendlarna måste kunna lita på pendel- och regionaltågen när reglerna för järnvägen görs om i Sverige och EU. Med både ökad gods- och passagerartrafik behövs långsiktighet, flexibilitet och förståelse för kollektivtrafikens behov i planeringen för järnvägen. Det skriver de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete i ett gemensamt svar till regeringen och Europeiska kommissionen.

Nyhet

Persontågen åter efter 37 år

Efter 37 och ett halvt år återfick Lomma och Furulund persontågstrafik på järnväg. Lommabanan har rustats upp för 270 miljoner kronor och på Luciadagen börjar Pågatågen rulla på den 19 kilometer långa banan.

Nyhet

Svensk godsvagn orsakade förödelse

10 augusti i år spårade godståg 45016 ur i Gotthardstunneln sedan delar av ett hjul i den elfte vagnen, en godsvagn registrerad i Sverige, slitits sönder. Tunneln har, snart fyra månader senare, begränsad framkomlighet.

Nyhet

Fler Vectron-lok till Hector

Hector Rail har köpt ytterligare fyra Vectron-lok av Siemens. Två levererades i höstas och två kommer till Sverige i vår. Därmed kommer Hector Rail att ha 26 Vectron-lok.