Annons:

Publicerad: 2020-06-09

Första tåget från Norvik

Ett historiskt ögonblick för Stockholms Hamnar och för Green Cargo. På tisdagseftermiddagen gick det första lastade tåget från Norvikshamnen strax norr om Nynäshamn. Destinationen var Eskilstuna.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Lastning av tåg 5426 i Norvik pågick under tisdagen. Rd 1118 står klart för att dra tåget till Eskilstuna under eftermiddagen.

Annons:

Det känns fantastiskt att äntligen ha öppnat Stockholm Norvik Hamn och nu kunna säkerställa hållbara godstransporter till och från Mälardalen.

 

Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm Hamnar.

Tåget var lastat med 20 sjöcontainrar som ankommit med containerfartyget Fiona på måndagsmorgonen.

”Det var ett historiskt ögonblick när Sveriges nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn, tog emot det första containerfartyget 27 maj”, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm Hamnar.

”Nu kom det fjärde fartyget och för första gången lastades containrar på tåg för vidare transport till olika destinationer i Sverige. Det blev ett nytt historiskt ögonblick.”

Fiona fjärde fartyget till Norvik

SCA Tunadal blev det första fartyget att lägga till i Norvik. Fiona som kom från Antwerpen och Bremerhaven arbetar sig nu upp för Ostkusten, hon anlöpte för några dagar sedan Norrköping och går på tisdagen vidare mot Gävle.

”Det känns fantastiskt att äntligen ha öppnat Stockholm Norvik Hamn och nu kunna säkerställa hållbara godstransporter till och från Mälardalen”, säger Johan Wallén.

Containerterminalen drivs av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med 52 hamnar i 27 länder.

Arbetet med roro-terminalen pågår och planen är att den ska öppna i höst.

De 20 containrarna som lossades från Fiona och lastades på Green Cargos containervagnar rullar under tisdagseftermiddagen till Eskilstuna där Green Cargo har sin hub för kombitransporter i Mälardalen.

”Containertransporterna till och från Norvik ingår till att börja med i vårt transportnätverk”, säger Robert Vintander på Green Cargo. ”Vi kör från och till Eskilstuna till många destinationer i Mälardalen och till Göteborg och via Hallsberg når vi alla våra godskunder i hela landet”

Den nya containerhamnen Norvik strax norr om Nynäshamn omfattar 32 hektar och drivs av Hutchison Ports. Hamnen förbinds med Nynäsbanan med ett fyra kilometer långt industrispår.

Men ny trafik till Norvik och med större fartyg för den existerande trafiken hoppas vi på kraftigt ökade flöden.

 

Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm Hamnar.

Första tåget till Eskilstuna

Det första tåget till Norvik med en container och tjoget tomvagnar anlände redan på måndagskvällen till Norvik på grund av ett banarbete under natten och tåget med lastade vagnar planerades avgå från Norvik 16:12 på tisdagen. Tågnummer är 5426.

Green Cargo planerar att till att börja med köra två tåg i veckan mellan Norvik och Eskilstuna, preliminärt på tisdagar och torsdagar. När antalet containrar ökar kommer trafiken att utökas.

Stockholms Hamnar har sökt tåglägen från Norvik till bland annat Borlänge, Insjön, Västerås, Eskilstuna och Hallsberg för att så småningom kunna köra containrar till och från många orter i Östra Svealand.

”Men ny trafik till Norvik och med större fartyg för den existerande trafiken hoppas vi på kraftigt ökade flöden”, säger Johan Wallén på Stockholms Hamnar.

Vilken eller vilka tågtrafikföretag som i så fall får köra dessa tåg är ännu inte klart; Stockholms Hamnar diskuterar med ett antal operatörer.

Det sista containerfartyget anlöpte Frihamnen i Stockholm förra veckan.  Green Cargo körde den sista tiden två-tre godståg med containrar i veckan från Frihamnen till Eskilstuna.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Fördubblad trafik på Siljansbanan

I december utökas tågtrafiken mellan Borlänge och Rättvik. Men det blir bara en ny avgång från Mora mot Borlänge i väntan på nya tågsätt. Direkttåget Borlänge-Ludvika-Smedjebacken dras in.

Nyhet

Hytten i mitten från Kiel till Kil

En stor del av godstågen på icke-elektrifierade järnvägar i Sverige dras av gamla, mycket gamla, diesellok. Medelåldern är snarare 50 än 40 år. Det problemet vill Vossloh Locomotives råda bot på.

Nyhet

Industrispår i Norrköping läggs ner

Tusentals nya lastbilstransporter blir resultatet när Södra hamnspåret i Norrköping läggs ner. Kommunen ser bara fördelar när industritransporterna flyttas till Kardonbanan, en ny elektrifierad bana.

Nyhet

Allt längre väntan för godstågen

Godstågen får stå åt sidan när snabbtåg, regionaltåg och lokaltåg ska fram. Transporttiderna blir allt längre och godstågsbolagen får allt svårare att konkurrera med lastbilstransporter.