fbpx

ANNONS

Premiär för kort nattåg

Klockan 17:34, i rätt tid, avgick tåg 497 från Stockholm C. Ett Rc6-lok och tre mörkblå liggvagnar. Destinationen är Hamburg och med avgången skrivs ett nytt kapitel i svensk järnvägshistoria.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 1 september 2022

Foto: HJALMAR ARVIDSSON Leveransen av de sovvagnar som skulle använts i nattågen till Hamburg har försenats och SJ lånar i stället ett antal sovvagnar som fram till nyligen gick i nattågen mellan Salzburg och Sylt. Den första vagnen kom i går, tisdag 2 augusti, till Malmö.

FOTO: JOHAN HELLSTRÖM
Klockan 17.34 på torsdagen avgick det första av SJ:s nattåg från Stockholm C till Hamburg Altona, något rumphugget på grund av järnvägsbyråkratins ambitiösa dagordning.

Festen var dock inställd. Nattåget gled ut från Stockholm C utan blåsorkestrar, serpentinregn och högtidliga tal lika diskret som ett regionaltåg till Hallsberg.

Men det var trots allt det första nattåget på 28 år i åretrunt-trafik mellan Sverige och kontinenten. Snälltåget har kört nattåg mellan Stockholm och Berlin sedan juni förra året men Snälltåget kör endast sju månader om året.

Dessutom erbjuder Snälltåget endast ligg- och sittvagnar i sina tåg. SJ skulle även ha sovvagnar i sina tåg men järnvägsbyråkratin satte käppar i både sov- och sittvagnarnas hjul.

”Det har verkligen varit motigt”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.

”Trots över ett år av förberedelser snubblar vi på mållinjen.”

Sex vagnar blev till tre

Nattåget skulle bestå av tre liggvagnar, två sovvagnar och en sittvagn. Men danska myndigheter har vägrat godkänna sov- och sittvagnarna för trafik genom Danmark och i väntan på godkännande från Europeiska Järnvägsbyrån (ERA) tvingas SJ köra med enbart liggvagnar.

LÄS MER: Nattåget utan sovvagnar

Så premiärtåget från Stockholm bestod av lok och tre liggvagnar och premiärtåget från Hamburg, som ska avgå 21:55 från Hamburg Altona av lok och två liggvagnar. Samtliga platser i båda tågen var bokade.

SJ har dessutom bussar i beredskap i Malmö och Hamburg första veckan för alla eventualiteters skull.

SJ har den senaste tiden bokat om sovvagnsresenärer till liggvagnar i mån av plats och i övrigt erbjudit återbetalning av biljetterna.

ERA snabbar upp processen

Tidigare verkade det som om det skulle dröja flera månader innan EU:s järnvägsbyrå skulle kunna godkänna sovvagnarna och sittvagnarna för trafik men nu är Dan Olofsson mer optimistisk.

”Vi har fortlöpande kontakter med ERA sedan danska Trafikstyrelsen visat sig vara en återvändsgränd”, säger han. ”Vi hoppas på godkännande av åtminstone en sovvagn inom ett par veckor och därefter bör vi kunna få övriga sovvagnar i samma utförande klara för trafik ganska snabbt.”

Varje vagnserie måste ett typgodkännande och därefter måste varje vagn i denna serie godkännas individuellt. Typgodkännandet tar ganska lång tid, individgodkännandet går förhållandevis snabbt.

Sex vagnstyper som ska godkännas

Ärendet kompliceras av att det handlar om två typer av sovvagnar, två typer av sittvagnar och två typer av liggvagnar.

”Vi prioriterar sovvagnarna och avvaktar med ansökan om godkännande av sittvagnarna”, säger Dan Olofsson. ”Vi hoppas att sovvagnarna därigenom kan komma i trafik snabbare.”

”I dag rullar liggvagnarna genom att det är individer som har gamla godkännanden. Vi vill lägga till fler liggvagnsindivider och det kan vi bara göra om vi har ett nytt typgodkännande trots att de är identisk lika!”

Trots att premiärtågen var rumphuggna tycker Dan Olofsson att torsdag 1 september 2022 ändå var en bra dag.

”Det är fantastiskt att vi äntligen kommer igång och att det efter 28 år åter finns åretrunt-trafik med nattåg mellan Sverige och Tyskland”, säger han.

”Just nu känns det riktigt bra.”

ANNONS

Foto: HJALMAR ARVIDSSON Leveransen av de sovvagnar som skulle använts i nattågen till Hamburg har försenats och SJ lånar i stället ett antal sovvagnar som fram till nyligen gick i nattågen mellan Salzburg och Sylt. Den första vagnen kom i går, tisdag 2 augusti, till Malmö.

FOTO: JOHAN HELLSTRÖM
Firandet var inställt med några tappra SJälar var på plats när det första korta nattåget avgick från Stockholm på torsdagen.

ANNONS

Fler artiklar

Tjeckiskt lok till Railcare

Tjeckiskt lok till Railcare

Det första av tio nya diesellok från den tjeckiska loktillverkaren CZ Loko har anlänt till Göteborg. Loken har köpts av norska Trainpoint och fem av dem kommer att hyras ut till svenska Railcare av norska Nordisk Togteknikk.

read more
Oro inför regeringsskiftet

Oro inför regeringsskiftet

Några är oroliga, många förhoppningsfulla. Frågan är vilka järnvägsprojekt den nya regeringen vill satsa på och vilka som skjuts upp. Höghastighetsjärnvägarna är i farozonen men det finns stora förväntningar i norr och söder.

read more
Ny el till gamla priser

Ny el till gamla priser

Trafikverket köper el upp till fyra år i förväg för att minska variationerna och göra priset förutsägbart för tågtrafikföretagen. I augusti var priset mycket lågt men nu varierar det kraftigt från dag till dag. Ibland är elen dock billigare än gratis.

read more

Vill du läsa fler artiklar?