Annons:

Publicerad: 2020-08-11

Första vagnarna på plats i Lund

29 juli kom Åsa-Hanna. I fredags kom Sfinxen. Om fyra månader invigs spårvägen i Lund. Den sex kilometer långa banan kommer att trafikeras med sju vagnar.

Text: Ulf Nyström Foto: PG Andersson

Spårvagnarna från Spanien transporteras på lastbil till Santander, med båt till Göteborg och på lastbil till Lund.

Annons:

Nu pågår tester och verifieringar i depån. 17 augusti börjar vi provköra vagnarna på linjen och i mitten av september börjar vi köra vagnarna de 5 000 kilometer som de ska rulla innan vi godkänner leveransen.

 

Håkan Henmyr, projektchef på Skånetrafiken

“Om inget väldigt oförutsägbart inträffar under hösten kommer vi att kunna starta reguljär trafik 13 december”, säger Håkan Henmyr, projektchef på Skånetrafiken.

Det blir dock inte full trafik från start, de sista vagnarna levereras troligen inte förrän vid årsskiftet.

Utbyggnaden av spårvägen har varit kantad av problem, politiska, ekonomiska och pandemiska. Leveranserna av spårvagnarna från Spanien har försenats nästan ett halvår på grund av coronavirusets härjningar.

De sju 33 meter långa låggolvsspårvagnarna av modell Urbos 100 beställdes i maj 2018 av Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) i Zaragoza.

Med lastbil, båt och lastbil

Vagnarna transporteras på lastbil till Santander, med båt till Göteborg och på lastbil till Lund.

”Nu pågår tester och verifieringar i depån”, säger Henmyr. ”17 augusti börjar vi provköra vagnarna på linjen och i mitten av september börjar vi köra vagnarna de 5 000 kilometer som de ska rulla innan vi godkänner leveransen.”

”Dessutom måste Transportstyrelsen godkänna vagnarna och depån och ge tillstånd för provkörningar och så småningom för trafik med betalande passagerare.”

Sju spårvagnar av CAF standarmodell Urbos 100 har beställts för trafiken i Lund, modellbeteckningen syftar på att vagnen är byggd med 100% av golvytan i låggolvsutförande.

Utbildning av förare i höst

Parallellt pågår utbildning av förare. Fem trafikledare tillika förare är utbildade och under hösten utbildas de 35 förare som ska köra de sju vagnarna sju dagar i veckan, 1921 timmar per dygn. 

I högtrafik blir det åtta avgångar i timman, i lågtrafik avgång var 20:e minut. 

Spårvägen mellan centralstationen i Lund och forskningsanläggningen ESS i Brunnshög viasjukhuset, universitetet och Ideonområdet är 5,5 kilometer och har nio hållplatser. En resa mellan Lund C och ESS kommer att ta 15 minuter. 

Varje spårvagn har plats för 200 passagerare varav endast 40 sittande.  

De första spårvagnen har namnenÅsa-Hanna efter författaren Elin Wägners roman från 1917 och Sfinxen efter en av figurerna på taket till Lunds universitet. 

Övriga ska ha heta Lindeman, Blåtand, Brandklipparen, Inferno och Saxo Grammaticus.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Alstom får stororder på ERTMS

Alstom ska installera ombordsystem för det nya europeiska tågsäkerhetssystemet ERTMS på 77 Öresundståg med option på resterande 34 tågsätt. Kontraktet är värt cirka 370 miljoner svenska kronor.

Nyhet

Persontågen åter efter 37 år

Efter 37 och ett halvt år återfick Lomma och Furulund persontågstrafik på järnväg. Lommabanan har rustats upp för 270 miljoner kronor och på Luciadagen börjar Pågatågen rulla på den 19 kilometer långa banan.

Nyhet

Eskilstuna växer med logistiken

Logistikparken i Eskilstuna har på några år vuxit till en av Sveriges största. Coop flyttar hit sin lagercentral om två år och kombiterminalen byggs ut från fyra till sex-sju spår.

Nyhet

Nu tar SJ över Krösatågen

SJ tar på söndagen över trafiken med Krösatågen som Vy Tåg kört i tre år och Kustpilen efter Transdev som kört sedan juni 2008. SJ fick ett kortvarigt interimsavtal sedan tilldelningen överklagades.