Annons:

Publicerad: 2022-07-07

Holmen köper virkesterminal

Skogs- och pappersföretaget Holmen köper virkesterminalen i Bastuträsk. Det blir Holmens första fristående terminal.

Text: Ulf Nyström Foto: Holmen

Virkeslastning på terminalen i Bastuträsk.

Annons:

Med köpet av virkesterminalen i Bastuträsk ökar vi våra möjligheter att transportera virke effektivt och miljövänligt med tåg.

 

Johan Karlsson, virkeschef i Holmen Skog Region Nord

Holmen har länge transporterat virke med tåg från terminalen i Bastuträsk vid Stambanan genom Övre Norrland.
Transporterna har gått till sågverk och massaindustrier vid Övre Norrlandskusten, bland annat till Piteå och Husum.

Under årens lopp har både volymen och antalet destinationer ökat betydlig. De senaste åren har cirka 200 000 kubikmeter virke lastats årligen på tåg på terminalen.

Övertag 1 juli

1 juli tog Holmen över virkesterminalen av Terminalen i Bastuträsk AB och tog samtidigt över de fyra anställda och driften av verksamheten. I affären ingår befintliga byggnader, utrustning och företaget Nordsvenska maskiner som sköter lossning, lastning och hanteringen av virket. Köpeskillingen är inte officiell.

Sedan tidigare har Holmen virkesterminaler i anslutning till sina produktionsenheter, bland annat i Iggesund, Hallstavik och Braviken utanför Norrköping, men det här är den första fristående terminalen som förvärvas.

”Med köpet av virkesterminalen i Bastuträsk ökar vi våra möjligheter att transportera virke effektivt och miljövänligt med tåg”, säger Johan Karlsson, virkeschef i Holmen Skog Region Nord.

Ökar värdet på skogen

”Det stärker i sin tur våra möjligheter att försörja vår egen industri och ökar också värdet på skogen i området eftersom den blir mer tillgänglig.”

Men Holmen har för avsikt att låta virkesterminalen i Bastuträsk, som ligger längs banan mellan Bastuträsk och Skellefteå, vara en öppen terminal där virke från och till andra skogs-, trä- och pappersföretag kan lastas.

Holmen omsatte förra året 19,5 miljarder kronor och har 3 500 anställda.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Reportage

Ångloken banade väg i Skåne

Vintrarna var inte bara kallare och vitare förr. De var också svartare av ånglok och kol. Trots god beredskap var förseningarna många och långa. Men lokpersonalen tog det mesta med jämnmod. Jan-Anders Wihréns kamera fångade de sista ångloken i Skåne.

Nyhet

Tågstopp ett år på Bohusbanan

Tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla C på Bohusbanan ställs in ett år. De tio tunnlarna på sträckan renoveras och kontaktledningsanläggningen byts ut. Totalkostnad drygt 600 miljoner kronor.

Nyhet

I god form på 90-årsdagen

4 januari 1934 levererades det första mobila omformaraggregatet till SJ. 90 år senare fungerar det alldeles utmärkt och gör fortfarande tjänst i en av Trafikverkets omformarstationer i Västsverige.