fbpx

MTRX tror på full trafik i sommar

MTRX siktar på normal sommartrafik. Det betyder fem-sex tåg per dag i varje riktning och att direkttågen mellan Stockholm och Båstad via Göteborg återuppstår.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 15 mars 2021

FOTO: KASPER DUDZIK
Ett av MTR Express motorvagnståg X74 vid Stenstorp i mars 2015.

”Det borde finnas hyggliga förutsättningar för ökat tågresande i sommar”, säger Joakim Sundh, vd i MTRX. ”Majoriteten av svenskarna bör vara vaccinerade mot coronaviruset till midsommar.”

MTRX släppte i förra veckan biljetterna till försommarens tåg. Hur många tåg som körs under högsommaren är ännu inte riktigt klart men det blir troligen ungefär lika många som förra sommaren.

”Resandet var ju väldigt begränsat under våren förra året och har varit väldigt svagt under senhösten och vintern men under sommaren var det många som reste med oss”, säger Joakim Sundh.

Banarbete sommaren 2020

Sommaren 2020 pågick arbeten på Getingmidjan och både MTRX och SJ körde snabbtågen till och från Stockholm Södra.

Kommande sommar finns inga sådana begränsningar.

Enligt Sundh var direkttågen förra sommaren mellan Stockholm och Västkustbanan en succé.

”Det är ett snabbt och säkert sätt att resa direkt mellan Stockholm och västkuststäderna. Vi hoppas verkligen att fler tar tillfället i akt att utforska vad Västkusten har att erbjuda i sommar”, säger han.

Direkttågen mellan Stockholm och Båstad körs 10 juli-22 augusti. Restiden mellan Stockholm och Båstad blir fem timmar och 15 minuter.

”Det borde finnas hyggliga förutsättningar för ökat tågresande i sommar. Majoriteten av svenskarna bör vara vaccinerade mot coronaviruset till midsommar.”

 

Joakim Sundh, vd i MTRX.

Antalet resenärer har krympt kraftigt

Antalet resenärer i MTRX-tågen minskade drastiskt vid höstlovet förra året och har sedan dess legat på 20-50 procent av nivån föregående vinter.

MTRX kör nu endast två dubbelturer mellan Stockholm och Göteborg tisdagar och onsdagar, tre på måndagar, torsdagar och lördagar, fem på söndagar och sju på fredagar, sammanlagt 50 avgångar i veckan. För drygt ett år sedan hade MTR Express, som företaget då hette, drygt 100 avgångar i veckan.

”Affärsresandet har i princip upphört”, säger Joakim Sundh. ”Fritidsresandet är dock ganska omfattande och det betyder att vi kör få tåg mitt i veckan men nästan normal trafik fredagar och söndagar.”

SJ har ökat antalet avgångar

SJ har de senaste veckorna successivt ökat antalet avgångar med snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg och kör nu elva avgångar i varje riktning per dag måndag-torsdag, 14 på fredagar, sju på lördagar och tolv på söndagar, sammanlagt 154 avgångar per vecka.

Före coronapandemin körda SJ ungefär 220 avgångar per vecka med snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg.

”Vi kommer också succesivt att rampa upp antalet avgångar under våren”, säger Joakim Sundh. ”Vi hoppas och tror på ökat resande i takt med att allt fler blir vaccinerade och smittspridningen minskar.”

Fler artiklar

45-metersvagnar till Göteborg 2023

45-metersvagnar till Göteborg 2023

Göteborg kommer att få minst 40 stycken 45 meter långa spårvagnar. Den första spårvagnen kan sättas i trafik i slutet av 2023. Dessförinnan måste 38 hållplatser förlängas för att rymma de längre vagnarna.

read more

Vill du läsa fler artiklar?