Annons:

Publicerad: 2020-04-22

Trafikverket vill köpa nya nattåg

Trafikverket vill köpa 16 lok och 100 vagnar för att kunna tillhandahålla alla fordon för den upphandlade tågtrafiken mellan Stockholm och Norrland. Prislappen väntas hamna på 3,7 miljarder kronor.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

SJ kör nattågen till och från Övre Norrland med lok och vagnar som Trafikverket tillhandahåller. Rc6 1334 med tåg på väg in till Umeå vid Brännland 24 februari 2010.

Annons:

Ja, det stämmer att vi vill kunna tillhandahålla alla fordon som krävs för den nattågstrafik vi upphandlar.

 

Anna Fällbom, enhetschef för Trafikavtal och transportnät på Trafikverket

Trafikverkets styrelse tar i dag, 22 april, ställning till det slutliga förslaget till nattågsförbindelser med utlandet och ett förslag att begära ökad låneram för att köpa nya lok och nya vagnar för nattågen.

”Ja, det stämmer att vi vill kunna tillhandahålla alla fordon som krävs för den nattågstrafik vi upphandlar”, säger Anna Fällbom, enhetschef för Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

För närvarande kör SJ den upphandlade nattågstrafiken till och från Övre Norrland med lok och vagnar som ägs av Trafikverket. Upphandlingen omfattar ett tågpar Stockholm–Luleå och ett tågpar Stockholm–Narvik.

SJ kör dessutom tåget mellan Stockholm och Luleå till och från Göteborg på kommersiella villkor.

Fortfarande oklart om nattåg till Göteborg

Sedan snart ett år kör SJ dessutom ett tågpar mellan Stockholm och Duved på uppdrag av Trafikverket men med egna lok och vagnar. Även det tåget medför vagnar till och från Göteborg.

Trafikverkets senaste upphandling medför att norskägda Vy kommer att köra nattågen till och från Övre Norrland medan SJ fortsätter att köra till och från Jämtland från december i år. Avtalen gäller till december 2024.

Eftersom två olika företag vann de två upphandlingarna kommer det troligen inte några nattåg till och från Göteborg. Men frågan är ännu inte avgjord.

Konkurrerande tågtrafikbolag kunde inte lägga bud på Jämtlandstrafiken eftersom de saknade ligg- och sovvagnar.

Köper för ökad konkurrens

För att få ökad konkurrens i kommande upphandlingar vill Trafikverket kunna erbjuda såväl lok som vagnar för all upphandlad nattågstrafik.

Dessutom är vagnarna som används i nattågen till och från Övre Norrland 30–40 år gamla när det är dags för nästa upphandling

”Vi anmäler till regeringen att vi behöver anskaffa lok och vagnar för nattågstrafiken till och från Jämtland för att kunna fler aktörer att lägga anbud på trafiken”, säger Anna Fällbom.

”Dessutom ser vi ett behov av att renovera eller ännu hellre ersätta dagens lok och vagnar i trafiken till och från Övre Norrland.”

Trafikverket vill få låna pengar för att köpa eller hyra nya lok och vagnar från och med budgetåret 2021.

I trafiken till och från Övre Norrland används i dag tolv lok och 76 sov-, ligg-, sitt- och restaurangvagnar.

För trafiken till och från Jämtland använder SJ två-fyra lok och 16–26 vagnar beroende på efterfrågan.

För dyrt att rusta upp

John-Åke Halldén är avdelningschef på Fordonsresurser på Trafikverket.

”Vi hade planerat att rusta upp 45 av våra egna vagnar, de som börjar bli slitna, men de anbud vi fick var fullständigt orealistiska”, säger John-Åke Halldén.

”Det skulle bli mer än dubbelt så dyrt som vi räknat med”.

SJ planerade också att renovera drygt 50 av sina sov- och liggvagnar men lade planerna på is, anbuden var orealistiska.

”När vi tittar på kostnaderna för att köpa moderna vagnar jämfört med att rusta upp de gamla vagnarna visar det sig att det blir billigare att köpa nytt”, säger John-Åke Halldén.

SJ kör nattågen till och från Jämtland med egna lok och vagnar. Avgångstid för nattåget från Åre mot Stockholm och Malmö närmar sig kvällen den 2 februari 2008.

”Det finns ett stort utbud av lok och efter några år när det knappt tillverkades några ligg- eller sovvagnar har intresset ökat i takt med miljömedvetandet de senaste åren.”

 

John-Åke Halldén, avdelningschef på Fordonsresurser på Trafikverket

För att klara nattågstrafiken både till Övre Norrland och Jämtland krävs 16 lok och cirka 100 vagnar.

Kostnaden skulle bli cirka 3,7 miljarder kronor. Investeringarna skulle fördelas över fem år, 2021–2025.

30 nya vagnar krävs för Malmö–Köln

Trafikverket har i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att upphandla nattågstrafik till kontinenten. I delredovisningen av uppdraget i januari i år föreslog Trafikverket att nattågstrafik i ett första skede skulle upphandlas mellan Malmö och Köln. Men svenska vagnar är för breda för att kunna köras på de flesta banorna på kontinenten.

För att klara nattågstrafik mellan Malmö och Köln krävs cirka 30 vagnar med kontinentala mått och ett par lok.

”Det går att köpa nya tåg men det tar tid”, sade Anna Fällbom i vintras.

”På kort sikt förordar en upphandling som bygger på att operatören tillhandahåller fordonen.”

Men på lite längre sikt vill Trafikverket anskaffa fordon även för den trafiken.

”Det finns ett stort utbud av lok och efter några år när det knappt tillverkades några ligg- eller sovvagnar har intresset ökat i takt med miljömedvetandet de senaste åren”, säger John-Åke Halldén.

Statliga österrikiska ÖBB satsar målmedvetet på nattåg kors och tvärs i Europa och har nyligen beställt 100 nya sov- och liggvagnar. Tyska DB som nästan lagt ner sin nattågstrafik planerar att återöppna flera linjer.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

MTR i djup kris

MTR Pendeltågen och MTR Mälartåg redovisar brakförluster 2022. MTR Tunnelbanan levererade vinst förra året och förlusten krymper i MTRX. Koncernen MTR Nordic gjorde en förlust på drygt en kvarts miljard kronor. 2023 kan förlusten bli ännu större.

Nyhet

SJ köper 25 snabbare snabbtåg

SJ har tilldelat Alstom och dess svenska dotterbolag Bombardier Transportation en beställning på 25 snabbtåg för 250 km/h. Första tåget kan i bästa fall vara i trafik år 2026.

Nyhet

Fler grips för spårspring

Obehöriga i spåret orsakar 10 000-tals förseningstimmar och kostar samhället 100-tals miljoner kronor om året. Men polisen har ökat sina insatser och griper allt fler som beträder spåren.