fbpx

Nattåg till Berlin skjuts upp

Snälltåget skjuter upp starten för nattågen till och från Berlin till början av maj. Skidtågen till Alperna är inställda hela säsongen. Men tågen Malmö-Stockholm kan åter rulla dagligen om två veckor.

 

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 4 februari 2021

 

FOTO: KASPER DUDZIK
Snälltåget Stockholm-Malmö har precis lämnat Norrköping i juni 2020.

”Ingen vill resa till en stängd stad”, säger Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget.

Nattågstrafiken mellan Stockholm och Berlin via Malmö, Köpenhamn och Hamburg skulle ha inletts 27 mars men Snälltåget har beslutat att skjuta upp premiären till 5 maj.

Nattåg Stockholm-Berlin 2021 – Järnvägar (jarnvagar.nu)

”Vi hade inte särskilt många bokningar för de första veckorna och har nu erbjudit de som velat åka i mars och april att i stället åka i maj”, säger Marco Andersson.

”Vi hade inte särskilt många bokningar för de första veckorna och har nu erbjudit de som velat åka i mars och april att i stället åka i maj”.

 

Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget.

Nytt beslut i mars

Snälltåget tar tillsammans med de företag som sköter tågdragningen genom Danmark och i Tyskland ett nytt beslut om premiärdatum i början av mars.

”Men just nu ser det väl ganska förhoppningsfullt ut”, säger Andersson. ”Vaccinationerna har kommit igång, smittspridningen minskar och restriktionerna borde kunna lättas under våren.”

Nattågsresorna till och från Berlin skulle ha trappats ner under sensommaren men nu finns planer på att utöka trafiken i höst.

”Kanske kommer vi att få se en ketchupeffekt i sommar”, säger Andersson. ”Alla vill resa när gränskontroller och inreseförbud försvinner.”

”Därför kanske vi kommer att köra för fullt i september och oktober, ända till skolornas höstlov”, säger Marco Andersson.

Till Jämtland enligt plan

Nattågstrafiken mellan Malmö och Jämtland via Stockholm rullar enligt plan i vinter och vår.

”Bokningsläget är ganska bra även om vi inte har några danska resenärer på grund av inreseförbudet från Danmark.”

”Från vecka 8 och framåt är det nästan lika många bokningar som en normal vinter.”

Suget efter resor är extra stort i Danmark och Snälltåget har redan många bokningar till svenska fjällen inför nästa säsong.

Ända sedan i våras har flera av Snälltågets tåg mellan Malmö och Stockholm varit inställda på grund av få resenärer.

Full trafik från 19 februari

Under hösten och vintern har några avgångar har varit helt inställda och en del avgångar körts endast torsdag-måndag eller fredag-söndag.

Men från och med 19 februari kommer troligen samtliga tåg att köras enligt tidtabell.

”Efterfrågan har varit låg hela vintern men nu börjar bokningarna bli fler”, säger Marco Andersson. ”Folk bokar dock sent, oftast bara ett par dagar innan de ska resa, så det är svårt att bedöma utvecklingen.”

”Men vi planerar i alla fall att återgå till normal trafik när sportloven infaller i Skåne och i Stockholm.”

”Efterfrågan har varit låg hela vintern men nu börjar bokningarna bli fler. Folk bokar dock sent, oftast bara ett par dagar innan de ska resa, så det är svårt att bedöma utvecklingen.”

 

Marco Andersson, försäljningschef på Snälltåget.

Fler artiklar

Nu är Flixtrain på banan

Nu är Flixtrain på banan

Avgången var tre minuter sen. Ankomsten i rätt tid. Däremellan gick det som på räls i tre timmar och 31 minuter. Stolarna var hårda och ljudnivån ganska hög men resenärerna var nöjda.

read more

Vill du läsa fler artiklar?