fbpx

Ny containerpendel från Piteå

Det finns hopp för svensk godstågstrafik. 9 april startade CFL Cargo en ny containerpendel mellan Piteå och Skandiahamnen i Göteborg. Nu kör tågen en avgång i veckan, målet är fem avgångar.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 12 april 2021

FOTO: KASPER DUDZIK
CFL containtertåg Göteborg-Hallsberg i snöfall vid Algutsgrården på västra stambanan. Dubbla Rc-lok inhyrda från Nordic Refinance med Rc4 1144 utgör dragkraft.

”Det är väldigt roligt att få starta en ny godstågslinje och få över transporter på järnväg”, säger Mikael Nyman, säljare på CFL Cargo.

Premiärtåget lämnade Göteborg vid 10-tiden fredag 9 april och var i Piteå 23 timmar senare. Återtåget inleddes på lördagskvällen och nådde Göteborg Skandiahamnen knappt ett dygn senare.

CFL Cargo använder de första veckorna ett inhyrt Rc4-lok från Nordic Re-Finance men kommer senare i vår att hyra ett Traxx-lok från Railpool eller Alpha Trains.

”Med Traxx-lok som har återmatande elbroms blir miljökalkylen otroligt bra”, säger Mikael Nyman.

Sågade trävaror till Asien

Transporterna från Piteå omfattar till att börja med en enda produkt: sågade trävaror. Brädorna körs från Piteå till Asien. Tidigare har de körts med feeder-fartyg från Piteå till Hamburg och från Hamburg till ett par av de största hamnarna i Asien.

I fortsättningen körs de i stället med tåg från Piteå till Göteborg där de lastas på fartyg som går direkt till de asiatiska hamnarna.

”Klimat- och miljöeffekterna blir betydligt mindre besvärande med tåg genom Sverige och direktbåt till Asien än med feeder-fartyg och omlastning till oceangående fartyg”, säger Mikael Nyman.

Till att börja med körs tomma containrar Göteborg-Piteå men CFL Cargo och speditionsföretaget First Row Shipping & Logistics är övertygade om att det går att hitta betydande godsmängder för returfrakter och för tätare tågavgångar.

Tre lokförare delar på körningen

Tågen mellan Göteborg och Piteå körs av tre lokförare med förarbyten i Avesta Krylbo och Långsele.

CFL Cargo kör sedan tidigare kombitåg mellan Göteborg och Sundsvall för Real Rail, kombitåg mellan Göteborg och Insjön och mellan Göteborg och Karlstad för Vänerexpressen, kombitåg mellan Göteborg och Hallsberg och mellan Göteborg och Jönköping för GDL samt timmer för Specialvirke AB till och från flera orter i Sverige.

CFL Cargo har vuxit rejält de senaste åren. Företaget har drygt 20 anställda samt ett antal timanställda vikarier.  Företaget omsatte 2019 120 miljoner kronor och redovisade ett resultat efter finansnetto på 2,6 Mkr.

Nästan hälften av alla containrar via Göteborg

Förra året hanterades 770 000 containrar (mätt som 20-fotscontainerekvavilenter) i Göteborgs hamn. Det är 48 procent av alla containrar som ankom till eller avgick från Sverige. Marknadsandelen för Göteborgs hamn ökade med en procentenhet jämfört med 2019.

Med CFL Cargos containertåg mellan Piteå och Göteborg blir det nypremiär för direkttåg mellan de två orterna.

För drygt tio år sedan körde TGOJ ett tåg i veckan mellan Piteå och Göteborg. Tåget ankom Piteå på torsdagskvällen och avgick på lördag morgon. Vagnar kopplades av och till i Vännäs. Men den trafiken blev kortvarig.

Fler artiklar

Alla vill köra tyngre tåg

Alla vill köra tyngre tåg

Tågen på Malmbanan väger 8600 ton. Sedan några år körs malmtåg på 9400 ton från Malmberget till Luleå. Green Cargo kör 3700 ton i stålämnestågen Luleå-Borlänge. Hector Rail kör virkeståg på 3000 ton till SCA i Östrand.

read more
Många små steg för godstågen

Många små steg för godstågen

Längre tåg, tyngre tåg, större tåg, bättre signalsäkerhetssystem och automatkoppel. Allt behövs för att göra tågtransporterna mer konkurrenskraftiga. Det anser Oskar Fröidh på KTH.

read more
Snart klart med 750-meterståg

Snart klart med 750-meterståg

På stora delar av det svenska järnvägarna tillåts 630 meter långa godståg. Många vill se betydligt längre tåg men Green Cargo tycker det är viktigare med lite längre godståg i verkligheten än riktigt långa godståg på ritbordet.

read more

Vill du läsa fler artiklar?