Annons:

Publicerad: 2023-02-28

Pendlartåg åter i trafik

I morgon, 1 mars, återupptar SJ trafiken med tidiga morgontåget Göteborg-Karlstad och sena kvällståget Karlstad-Göteborg efter 80 dagars uppehåll.

Text och foto: Ulf Nyström

X52 9077 i tåg 10372 Göteborg-Karlstad 5 september 2021.

Vid tidtabellsskiftet 10 december utökade SJ tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo. Nu körs fem tågpar måndag-fredag och något färre under veckosluten.

Men bristen på lokförare medförde att SJ samtidigt drog in två tåg mellan Göteborg och Karlstad. Efter indragningen av tåg 350 från Göteborg 05:14 till Karlstad 07:44 erbjöds resenärer från Åmål, Säffle och Grums till Karlstad att åka ersättningsbuss.

Fler tåg Stockholm-Oslo

Efter flera år med gles och långsam tågtrafik mellan Stockholm och Oslo utökas trafiken från 11 december till fem tåg i varje riktning måndag-fredag. Men i sommar ställer banarbeten till nya problem.

Långsam bussförbindelse

Men bussförbindelsen har varit långsam och gått tidigt, nästan en halvtimma innan tåget brukade gå från Åmål, vilket medfört att många pendlare som haft möjlighet valt bilresa i stället.

Från och med 1 mars återupptar SJ dock trafiken med tågen 350 och 379.

”Personalläget har stabiliserats”, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ. ”Det är fortfarande ont om lokförare men situationen är inte lika besvärande som under hösten och vintern.”

”Det innebär att vi kan återgå till full trafik mellan Göteborg och Karlstad och att de som pendlar från Åmål, Säffle och Grums till Karlstad på morgonen åter kan åka tåg.”

SJ har kunnat upprätthålla trafiken mellan Stockholm och Oslo under vintern trots lokförarbristen.

”Resandet har ökat snabbt och varit ganska betydande under vintern men vi är fortfarande en bra bit från omfattningen 2017”, säger Martin Drakenberg.

Annons:

Gles trafik i fem år

2018 tvingades SJ ställa in en stor del av tågen mellan Stockholm och Oslo på grund av kontaktledningsarbeten i Norge.

Därefter satte banarbeten i Sverige och pandemin ända fram till i höstas effektivt stopp får en återgång till normal trafik.

Under 13 veckor i sommar kommer tågen mellan Stockholm och Oslo att ledas om via Södertälje-Eskilstuna-Lindesberg-Ställdalen-Kil när spåren byts mellan Laxå och Kristinehamn, det sista stora banarbetet på Värmlandsbanan inom överskådlig tid.

Antalet tåg minskas och restiden blir drygt två timmar längre än normalt.

”När det arbetet är klart och när vi från 20 augusti inte längre tvingas leda om tågen hoppas vi på en nystart och att resandet ökar till den omfattning det hade 2017”, säger Martin Drakenberg.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Notis

Transdev tar över Mälartåg

Transdev tar över ansvaret för den tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen från MTR från och med den 16 juni 2024. Avtalet omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer och avtalstiden är två år.

Nyhet

Mer normal jul än normalt

Efter flera år med få resor under jul- och nyårshelgen på grund av reserestriktioner under pandemin exploderade tågresandet förra året. Nu tyder det mesta på en lugnare jul i år med ungefär lika många resenärer som förra året men utspritt under fler dagar.

Nyhet

Sovvagnarna försenas åter

Det kommer att dröja ytterligare minst en månad innan SJ kan sätta in sovvagnar i nattågen mellan Stockholm och Hamburg. Nya krav från danska Trafikstyrelsen har försenat godkännandet av vagnarna.