Annons:
Persontrafik i Göteborg firade 30 år
Årets upplaga av Persontrafikmässan, som ägde rum den 5–7 november på Svenska Mässan i Göteborg presenterade 120 utställare och ett digert program med nära 100 föreläsningar och seminarier.

Anna-Karin Odinger är kollektivtrafikens eldsjäl. FOTO: Svensk Kollektivtrafik
Årets upplaga av Persontrafikmässan, som ägde rum den 5–7 november på Svenska Mässan i Göteborg presenterade 120 utställare och ett digert program med nära 100 föreläsningar och seminarier.
Årets tema var kollektivtrafikens roll i skapandet av en hållbar samhällsutveckling, där framtida drivmedel, digitala innovationer och säkerhetsfrågor stod i centrum.
Bland deltagarna märktes en rad framstående namn från branschen, till exempel Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet vid Trafikverket; Jessica Alenius, vd för Drivkraft Sverige; Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden; samt Oliver Wolff från Tyskland, som presenterade konceptet “Tysklandsbiljetten”.
Mässan hyllar också individer och initiativ som bidrar till branschens utveckling. Bland annat delades priserna “Kollektivtrafikens Eldsjäl” och “Guldbältet” ut för insatser inom säkerhet och miljö.
Anna-Karin Odinger, utvecklingsledare Västtrafik, fick ta emot utmärkelsen Kollektivtrafikens Eldsjäl 2024 med diplom, blommor och applåder.
Syftet med utmärkelsen Kollektivtrafikens Eldsjäl är att lyfta de personer som inte alltid syns som frontfigurer. Det kan vara en person som arbetar med tjänster som sällan uppmärksammas eller får uppskattning men som arbetar inom något av kärnområdena inom kollektivtrafiken.
De andra finalisterna var Anders Edman, Karlstad Taxi, Petrus Sarmento, VR Sverige, Christer Pettersson, Buss i Väst och Fredrik Adolfsson, SJ.
Nobina Sörmland och Sörmlandstrafiken blev vinnare av Guldbältet, priset för bästa kampanj för ökat bältesanvändande i buss. På delad andraplats kom Nobina Värmland/Värmlandstrafik, Bergkvarabuss från Kalmar samt Bivab från Göteborg.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
”Sluta sopa och sätt spaden i marken”
Mer fart, snabbare avbetalning på underhållsskulden och nya metoder och maskiner som gör skillnad så att vi får spaden i backen. Det var tydliga besked från infrastrukturminister Andreas Carlson på JBS-konferensen förra veckan.
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.
Intensiv banarbetssäsong väntar
Årets banarbetssäsong ser ut att bli den mest intensiva någonsin. I januari startade en omfattande upprustning av Västra stambanan och under 2025 genomför Trafikverket fler än 1700 jobb över hela landet.
Trafikverket skrotar NTL
Trafikverket har beslutat att avsluta projektet Nationell tågledning (NTL), ett system för tågtrafikledning som skulle modernisera och effektivisera svensk järnväg. Projektet har hittills kostat 550 miljoner kronor, men någon implementering blir det inte.
Tunnelbanan fyller 75 år – så firas jubileet
I år fyller Stockholms tunnelbana 75 år och detta jubileum kommer att firas på flera sätt under året. Från den 27 februari och under hela våren håller Spårvägsmuseet flera aktiviteter för att uppmärksamma tunnelbanans historia fram till idag.
Trafikverket ska ta fram investeringsstöd för ERTMS
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att ta fram ett investeringsstöd. Investeringsstödet ska omfatta utrustning i järnvägsfordon för ett nytt trafikstyrningssystem för järnväg - European Rail Traffic Management System (ERTMS). Syftet med uppdraget är att ERTMS ska införas fortare i Sverige.
Trafikverket bygger om Örebro Södra
Med start i höst bygger Trafikverket om Örebro Södra. Det blir en ny sidoplattform på västra sidan av stationsområdet, vilket innebär att plattformsövergången där tre unga personer omkom i slutet av februari 2024 stängs.
Upphandling för pendeltåg i Stockholm avbruten
Region Stockholms trafiknämnd har beslutat att avbryta upphandlingen av pendeltågstrafiken på grund av bristande konkurrens. Fem av sex initialt intresserade operatörer drog sig ur och endast ett anbud inkom, vilket ansågs otillräckligt för att säkerställa ett stabilt och långsiktigt avtal.
Bygget av spårvagnsdepå i Nåntuna fortskrider
Regionfullmäktige i Uppsala har fattat beslut om att investeringen i att bygga en depå för Uppsala spårväg ska gå vidare. Det innebär att projektet övergår från förberedelsefas till genomförandefasen. Förutsättningen är att detaljplanen för depån vinner laga kraft. Den totala investeringen får uppgå till högst 1 415 miljoner kronor.
Tågen kör i full hastighet igen efter snabb reparation av rälsen
Den 16 januari sänkte Trafikverket hastigheten för tågen på vissa sträckor söder om Stockholm för att kunna laga sprickor i rälsen. Sprickorna har åtgärdats snabbare än förväntat och nu rullar tågen i full hastighet igen.