Annons:
Resenärerna vill se nationella krav kring trafikinformation
Ett av Konsumentorganisationen Resenärernas huvudsakliga fokusområden för 2023 kallas ”Trafikinformation och någon att fråga”. Detta innebär en önskan och uppsatt målsättning om att få tydliga nationella krav på trafikinformation samt möjlighet till kundservice vid behov.
För att lyckas med detta krävs det en gemensam ansvarig över Sveriges stationer. Idag är det RKM, kommuner, Trafikverket och Jernhusen med fler som bär ansvaret vilket inte är oproblematiskt.
– Då flertalet delar ansvaret över Sveriges stationer är det inte alltid lätt för den som reser att veta var man ska vända sig vid eventuella problem, säger Resenärernas ordförande Jonas Friberg.
Genom att ändra strukturen och enbart låta en stå som ansvarig kan en jämn kvalitet kring trafikinformation säkerställas. Detta då det blir möjligt att sätta upp minimikrav samt ramverk kring hur informationen bör se ut, ska kommuniceras och i vilken utsträckning kundservice bör finnas tillgängligt.
– Det minsta som kan göras för Sveriges resenärer är att ha enhetlig, strukturerad och tydlig information vid vardera station, säger Friberg.
Resenärerna arbetar sedan en tid tillbaka med denna typ av fråga i deras största projekt, Stationsprojektet. Här ligger fokus på vikten av att låta resenären få tillgång till den service och information hen önskar. Genom arbetet försöker Resenärerna skapa en god dialog mellan ansvariga för Sveriges stationer, samt kommunicera de minimikrav Resenärerna anser bör finnas.
– Genom tydliga nationella krav på trafikinformation kan vi reducera eventuell oro och rädsla kring att åka kollektivt. Dessutom skulle både resenärer och trafikoperatörerna besparas resurser i form av tid och pengar i samband med att mängden missinformation reduceras, avslutar Friberg.

Resenärerna vill se nationella krav kring trafikinformation. FOTO: Resenärerna
ANNONS:
Fler notiser
Digitala godståg testas i Sverige
Nu rullar det första demonstrationståget med digitalt automatkoppel på sträckan Nässjö–Göteborg. Kopplet möjliggör elektrifiering och dataöverföring mellan vagnarna. Det skapar förutsättningar för att öka säkerheten och järnvägens kapacitet samt bidrar till samhällsnytta och ökad konkurrenskraft.
Øresundsbron är med och bygger 5G-järnvägsinfrastruktur
Øresundsbro Konsortiet bidrar till framtidens 5G-järnvägssinfrastruktur tillsammans med Trafikverket och Bane NOR. EU-medfinansiering på 18 miljoner euro har beviljats för att bygga 5G-järnvägsinfrastruktur inom ramen för jätteprojektet 5G4RAILSCAND.
Järnvägen – industribroms eller industrilyft?
Den 29 maj lanserade Omtag Svensk Järnväg rapporten Industribroms eller industrilyft? Störningar och kapacitetsbrist i järnvägssystemet hinder för industrins tillväxt på ett seminarium i Stockholm.
God volymutveckling i Göteborgs containerhamn
Trots pandemins påverkan ökade volymen med 8 procent 2022 jämfört med samma period föregående år i Göteborgs containerhamn. Dessutom har tre nya järnvägsdestinationer lagts till.