Annons:

Publicerad: 2021-07-12

Revolutionerande kassett på spåret

En kassett för lyft av lastbilstrailrar kan revolutionera transporterna av lastbilsgods på järnväg i Sverige. Kassetten provades nyligen i Folkesta och ska i höst testas i större skala i Sverige.

Text: Ulf Nyström Foto: Stephan Ray

En kassett för lyft av lastbilstrailrar provades nyligen på terminalen i Folkesta. Kassetten möjliggör att även en trailer som saknar förstärkta uttag för lyft av kran eller truck kan lyftas upp på järnvägsvagn.

Annons:

Vi ser naturligtvis möjligheter att utnyttja vårt vagnslastnätverk för transport av nya volymer. Det finns en stor potential att i samarbete med speditörerna utveckla kombitrafiken ytterligare ett steg.

 

Fredrik Dahlberg, affärsutvecklare på Green Cargo.

”Det bör finnas väldigt stora möjligheter att föra över stora volymer gods från väg till järnväg med det här konceptet”, säger Fredrik Dahlberg, affärsutvecklare på Green Cargo.

Konceptet rymmer egentligen bara en stor kassett av galvaniserat stål, en terminalkran eller en kraftig teleskopbomtruck, en så kallad reachstacker, en järnvägsvagn för transport av lastbilstrailrar och en lastbilstrailer. Trailern körs in i kassetten av dragbilen eller en terminaltruck, förankras och lyfts ombord på järnvägsvagnen av reachstacker eller kran. Efter sedvanliga kontroller och bromsprov kan tåget avgå.

Precisionsarbete

Dockningen av trailern i kassetten kräver dock en viss precision och bör utföras av utbildad personal.

Vid ankomst till tågets destination lyfts kassetten med trailern av och trailern dras till kunden med dragbil. Kassetten följer med på resan och därför krävs det ett antal kassetter för att få rimlig omfattning på transportuppläggen.

”80-90 procent av de lastbilstrailrar som används i Sverige kan inte lastas på järnvägsvagnar med den teknik som vi använt i årtionden”, säger Fredrik Dahlberg. ”De har inga förstärkta uttag för lyft av kran eller truck.”

Den kassett som nyligen testades vid terminalen i Folkesta i Eskilstuna har utvecklats och tillverkas av Vega International Car Transport & Logistic i Österrike och marknadsförs under namnet r2L, roadrailLink.

”Den här typen av kassetter används redan en del på kontinenten även om den ännu är relativt ovanlig”, säger Fredrik Dahlberg.

”Den har inte testats i Sverige ännu men vi planerar en testperiod på en eller ett par linjer i höst”.

Trailern körs in i kassetten av dragbilen eller en terminaltruck, förankras och lyfts ombord på järnvägsvagnen av reachstacker eller kran.

Två tågpar Italien-Tyskland

Två tågpar med kassetter körs för närvarande mellan Italien och Tyskland; Trieste-Karslruhe och Verona-Rheine. Kassetterna väger fyra-åtta ton beroende på utrustning och kan användas för transport av semitrailrar, korta trailrar, tanktrailrar, silotrailrar och kyl/frys-trailrar.

”Vi kan använda kassetterna till väldigt många typer av lastbärare”, säger Fredrik Dahlberg.

Det går utmärkt att placera vanliga containrar i kassetten och det går att stapla kassetter på varandra om godsflödena är obalanserade. Om Green Cargo i samarbete med vagnuthyrningsföretaget VTG och tillverkaren Vega satsar på den här typen av intermodala transporterna kommer Green Cargo förmodligen att hyra kassetterna.

Transportsektorn står för 25 procent av EU:s totala utsläpp av växthusgaser, järnvägstransporterna står för endast 0,4 procent.

”Det krävs nya lösningar”

”För att kunna föra över gods som i dag går på landsväg till järnväg måste vi kunna erbjuda nya konkurrenskraftiga lösningar”, säger Fredrik Dahlberg. ”Det räcker inte med järnvägens kända fördelar när det gäller miljö, klimat och säkerhet.”

”Vi ser naturligtvis möjligheter att utnyttja vårt vagnslastnätverk för transport av nya volymer. Det finns en stor potential att i samarbete med speditörerna utveckla kombitrafiken ytterligare ett steg.”

”Genom att transportera trailern på järnväg längre sträckor minskas både utsläppen och vägslitaget samtidigt som att trafiksäkerheten ökar. Det blir också en vinst för speditörer som sparar pengar och dragbilar.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Kapacitet Nyhet

Malmbanan åter öppen

Klockan 07 på tisdagsmorgonen öppnades Malmbanan mellan Kiruna och Riksgränsen åter för trafik efter 65 dygn. Fyra och en halv miljoner ton malm till ett värde av närmare åtta miljarder kronor ska successivt transporteras till Narvik. Persontåg är inte välkomna.

Nyhet

Fler vagnar till Snälltåget

Snälltåget har köpt de åtta sittvagnarna som man hyrt av tyska Locomore sedan i december. Vagnarna kommer i första hand att användas i dagtågen mellan Stockholm och Malmö.

Snälltåget kupévagnar
Nyhet

Lastbilstrailrar kvar på spåren

När logistikjätten DB Schenker avbröt allt samarbete med Sandahls i Småland riskerade 40 000 lastbilstransporter att hamna på E4 varje år. Men Sandahl ger giganten en match och fortsätter köra trailrar på tåg.

Nyhet

Bättre tider för SJ:s nattåg

Resandet med nattågen har påverkats allra minst när coronapandemin har slagit hårt mot all kollektivtrafik. I december utökas nattågstrafiken i Sverige för första gången på årtionden.