Annons:
SJ tvingas med kort varsel ställa in 32 tåg under veckoslutet sedan Trafikverket beslutat att forcera bytet av räler mellan Sparreholm och Flen. Med endast ett spår för tågtrafiken kan det bli omfattande förseningar.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Två SJ X2000-tåg Stockholm-Malmö möts på Linköping C i juli 2021.
Annons:
I förrgår kunde Järnvägar.nu berätta att Trafikverket stänger av ett spår mellan Sparreholm och Flen under lördagen och söndagen för att kunna svetsa samman nya räler när temperaturen är över ett par minusgrader.
De senaste veckorna har ett spår varit avstängt nattetid för utbyte av räler som drabbats av sprickor men dagtid har tågen kunnat framföras i 40 km/h på båda spåren. Eftersom det varit kallt under många nätter den senaste tiden har inte rälbytet kunna genomföras i den takt Trafikverket hoppades på.

Inget snabbt spårbyte i sikte
Många tåg på sträckorna Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Gävle-Linköping samt Stockholm-Hallsberg ställs in kommande veckoslut när Trafikverket skulle påskynda bytet av skadade räler mellan Sparreholm och Flen. Men kylan gör det omöjligt att använda spårbyteståget.
Svetsning under veckoslutet
Under veckoslutet ska Trafikverkets entreprenör dagtid försöka byta så många räler att tågen relativt snart ska kunna framföras utan hastighetsbegränsningar på nedspåret, det spår som normalt används för tåg från Stockholm.
Men med endast ett spår tillgängligt för tågen blir kapaciteten kraftigt begränsad och Trafikverket beslöt att antalet tåg, som är betydligt mindre lördagar och söndagar än måndag-fredag, måste halveras under veckoslutet.
Men halveringen av trafiken slår mycket olika mot de olika tågtrafikföretagen och deras resenärer.
Inga inställda tåg för Snälltåget
Snälltåget behöver inte ställa in något av de sammanlagt fyra tågparen under lördagen och söndagen och inte heller nattåget mellan Malmö och Storlien via Stockholm.
”Men det är naturligtvis stor risk för förseningar med trafik på endast ett spår i 40 kilometer i timman Sparreholm-Flen och lika långsam körning mellan Flisby och Nässjö, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget.
MTRX kör normal trafik
MTRX som kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg tvingas troligen inte heller ställa in något av sina tågavgångar.
”Det verkar inte så”, säger Joakim Sundh, vd i MTRX. ”Vi har inte fått några sådana besked av Trafikverket och vi fortsätter att sälja biljetter till alla tåg på lördag och söndag.
MTRX kör sammanlagt 23 tåg mellan Stockholm och Göteborg på lördag och söndag.
Mälardalstrafik ställer in tolv tåg.
MTR Mälardalen som kör regionaltågstrafik mellan Stockholm och Hallsberg på uppdrag av Mälardalstrafik kommer att ställa in sex av 15 tåg under lördagen och sex av 16 under söndagen.
SJ drabbas hårdast
SJ och dess resenärer verkar drabbas hårdast av tåginställelser.
”Vi tvingas ställa in nästan hälften av alla snabbtåg på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö”, säger Peter Kraméus, kommunikationsstrateg på SJ.
”Men vi kommer att multipelkoppla tågsätten så att vi dubblar kapaciteten i de flesta tågen. Nästan alla som bokat kommer att nå sina resmål även om det i många fall blir en timma senare än beräknat.”
Två tåg på lördagen och ett på söndagen kommer dock att köras med endast ett tågsätt. Resenärer som bokat plats i tåg som ställts in och som inte kan beredas plats i nästkommande tåg erbjuds boka av resan eller boka om till en helt annan avgång.
”Det är verkligen sämsta tänkbara veckoslut att ställa in så många tåg”, säger Peter Kraméus. ”Sportlovet i Stockholmsområdet tar ju slut och nästan alla snabbtåg var fullbokade.”
IC-tåg går, regionaltåg ställs in
IC-tågen och snabbtågen mellan Stockholm och Karlstad avgår enligt tidtabell men kan råka ut för förseningar.
Däremot ställs nästan samtliga regionaltåg mellan Gävle och Linköping in på sträckan Stockholm-Linköping.
”Vi bad att få köra de tågen via Nyköping men fick nej av Trafikverket så vi tvingades ställa in sju tåg på lördagen och fyra på söndagen”, säger Peter Kraméus.
Enligt Peter Kraméus är inställelserna inte huggna i sten, de kan komma att ändras under fredagen.
”Vi har en rörlig måltavla”, säger han. ”Trafikverket verkar inte ha hela planen klar så vi kanske kan köra ytterligare något tåg.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Onrail tar över NRE
DB Schenker lägger i december ner trafiken med North Rail Express som körts av Green Cargo mellan Oslo och Narvik. Men norska Onrail tar över stafettpinnen och får DB Schenker som största kund.
25 år sedan Linx skapades
12 maj 2000, för 25 år sedan, skrev två stolta generaldirektörer under ett avtal om att bilda ett samägt bolag, Linx, för snabbtågstrafik mellan de tre skandinaviska huvudstäderna. Tågen började rulla i januari 2001. Fyra år och några chefer senare likviderades bolaget.
MTRX har nöjdaste kunderna
Årets Svenskt Kvalitetsindex (SKI) är presenterad och MTRX kniper i år förstaplatsen inom persontransport. Mätningen, som varje år görs av SKI för att ta reda på vilket företag som har nöjdast kunder, är ett riktmärke i många branscher.
Lyckat prov med långt tåg
Provkörningen med ett 838 meter långt godståg från Malmö till Frövi visade att inte finns några oöverstigliga hinder för att köra långa godståg i 100-120 km/h på många järnvägar i Sverige.