Annons:

Publicerad: 2023-12-15

SJ ställer in X2000-tåg

SJ ställde på fredagseftermiddagen in ett stort antal avgångar med X2000 med omedelbar verkan. En tågurspårning på Västra stambanan på torsdagskvällen berodde på att ett hjul trasats sönder.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

SJ ställer under fredagskvällen och veckoslutet in ett stort antal X2000-tåg sedan man funnit skador på ett hjul i ett X2000-tåg som spårade ur under torsdagen. Tåg 545 från Stockholm mot Malmö anländer 162 minuter försenad till Mjölby på kvällen den 4 april 2022.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen den 13 december spårade tåg 447, ett X2000-tåg på väg från Stockholm till Göteborg, ur mellan Stjärnhov och Nyckelsjön.

Resenärerna märkte att tågets första vagn började skaka kraftigt och såg hur gnistor spreds längs tåget och det började lukta bränt.

Resenärerna evakuerades efter cirka tre timmar till efterföljande X2000-tåg som ankom Göteborg C 03:31 natten till fredagen.

Ingen person skadades vid urspårningen och de materiella skadorna var begränsade.

Tekniker fann skador på hjul

När tågsättet undersöktes av tekniker på fredagen fann de att ett hjul trasats sönder under färd och orsakat urspårningen.

Tågsättet dras under lördagen till verkstad med en hjultralla under den skadade boggin.

Det aktuella tågsättet hade enligt SJ fått underhåll enligt gängse rutiner.

SJ beslöt på fredagseftermiddagen att kontrollera samtliga hjulpar på X2000-tågen som har gjutits i samma batch, i samma omgång, som det söndertrasade hjulet.

Annons:

”De aktuella hjulen finns i elva tågsätt varav två redan finns på verkstad för ordinarie underhållsarbeten”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

”Det innebär att de tåg som skulle körts med något av de nio tillgängliga tågsätten nu ställts in.”

Kontrolleras i Olskroken och Hagalund

Kontrollerna genomförs med ultraljudsundersökningar på Euromaints verkstäder i Olskroken i Göteborg och i Hagalund i Solna.

SJ förfogar normalt över 36 X2000-tåg men på grund av moderniseringen av X2000-tågen och de många fordonsskadorna under vintervädret de senaste veckorna är antalet reducerat till cirka 30.

Det innebär att ungefär vart tredje X2000-avgång behöver ställas in från fredagseftermiddagen.

”Vi beklagar verkligen att detta påverkar många av våra resenärer”, säger Martina Nord.

”Men säkerheten är alltid vår högsta prioritet. Vi och våra underhållsleverantörer kommer att jobba intensivt för att kontrollera hjulen så snabbt det är möjligt för att vi ska kunna få tågen i trafik igen.”

Tågen sätts successivt i trafik

De extra kontrollerna påbörjades under fredagseftermiddagen och målet är att successivt få tågen i trafik.

SJ uppmanade på fredagseftermiddagen resenärerna att hålla sig uppdaterade gällande trafikläget på sj.se och i SJ:s app.

Sedan måndag 4 december har SJ:s trafik med X2, X55, X40 samt loktåg varit kraftigt reducerad på grund av fordonsbrist som i sin tur beror på det hårda vintervädret, särskilt i östra och norra Sverige, och personalbrist i de verkstäder SJ anlitar för underhåll och reparationer.

40–50 avgångar per dag har påverkats av fordonsbristen.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Många resenärer i Snälltåget

Resandet med Snälltåget har den senaste månaden överträffat alla tidigare noteringar. Privatresenärerna fyller tågen även mitt i veckan och nattågen till Berlin var nästan fullbokade.

Notis

Nytt bolag tilldelas trafikavtalet för Stockholms tunnelbana

Connecting Stockholm har fått förtroendet att driva Stockholms tunnelbana från den 2 maj 2025, under en period på 11 år. Connecting Stockholm är en verksamhet skräddarsydd för Stockholms tunnelbana, vilken hämtar expertis från två multinationella kollektivtrafikföretag – varav ett bedriver en av världens mest pålitliga tunnelbanor i Singapore.

Nyhet

Nya X2000 fyra år försenad

2013 beslöt SJ att modernisera X2000-tågen. Det första skulle vara klart 2016. Men provkörningarna inleddes först 2017 och ännu är det första tågen inte klart för trafik. Nu lovar SJ premiärtur i vinter. Men färgsättningen är hemlig.

Nyhet

Allt mer gods på järnväg

Godstransporterna på järnväg växer så det knakar. Första halvåret i år fraktades 39,5 miljoner ton gods på tåg i Sverige, 10,5 procent mer än under första halvåret 2021.