Annons:

Publicerad: 2023-12-15

SJ ställer in X2000-tåg

SJ ställde på fredagseftermiddagen in ett stort antal avgångar med X2000 med omedelbar verkan. En tågurspårning på Västra stambanan på torsdagskvällen berodde på att ett hjul trasats sönder.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

SJ ställer under fredagskvällen och veckoslutet in ett stort antal X2000-tåg sedan man funnit skador på ett hjul i ett X2000-tåg som spårade ur under torsdagen. Tåg 545 från Stockholm mot Malmö anländer 162 minuter försenad till Mjölby på kvällen den 4 april 2022.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen den 13 december spårade tåg 447, ett X2000-tåg på väg från Stockholm till Göteborg, ur mellan Stjärnhov och Nyckelsjön.

Resenärerna märkte att tågets första vagn började skaka kraftigt och såg hur gnistor spreds längs tåget och det började lukta bränt.

Resenärerna evakuerades efter cirka tre timmar till efterföljande X2000-tåg som ankom Göteborg C 03:31 natten till fredagen.

Ingen person skadades vid urspårningen och de materiella skadorna var begränsade.

Tekniker fann skador på hjul

När tågsättet undersöktes av tekniker på fredagen fann de att ett hjul trasats sönder under färd och orsakat urspårningen.

Tågsättet dras under lördagen till verkstad med en hjultralla under den skadade boggin.

Det aktuella tågsättet hade enligt SJ fått underhåll enligt gängse rutiner.

SJ beslöt på fredagseftermiddagen att kontrollera samtliga hjulpar på X2000-tågen som har gjutits i samma batch, i samma omgång, som det söndertrasade hjulet.

Annons:

”De aktuella hjulen finns i elva tågsätt varav två redan finns på verkstad för ordinarie underhållsarbeten”, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

”Det innebär att de tåg som skulle körts med något av de nio tillgängliga tågsätten nu ställts in.”

Kontrolleras i Olskroken och Hagalund

Kontrollerna genomförs med ultraljudsundersökningar på Euromaints verkstäder i Olskroken i Göteborg och i Hagalund i Solna.

SJ förfogar normalt över 36 X2000-tåg men på grund av moderniseringen av X2000-tågen och de många fordonsskadorna under vintervädret de senaste veckorna är antalet reducerat till cirka 30.

Det innebär att ungefär vart tredje X2000-avgång behöver ställas in från fredagseftermiddagen.

”Vi beklagar verkligen att detta påverkar många av våra resenärer”, säger Martina Nord.

”Men säkerheten är alltid vår högsta prioritet. Vi och våra underhållsleverantörer kommer att jobba intensivt för att kontrollera hjulen så snabbt det är möjligt för att vi ska kunna få tågen i trafik igen.”

Tågen sätts successivt i trafik

De extra kontrollerna påbörjades under fredagseftermiddagen och målet är att successivt få tågen i trafik.

SJ uppmanade på fredagseftermiddagen resenärerna att hålla sig uppdaterade gällande trafikläget på sj.se och i SJ:s app.

Sedan måndag 4 december har SJ:s trafik med X2, X55, X40 samt loktåg varit kraftigt reducerad på grund av fordonsbrist som i sin tur beror på det hårda vintervädret, särskilt i östra och norra Sverige, och personalbrist i de verkstäder SJ anlitar för underhåll och reparationer.

40–50 avgångar per dag har påverkats av fordonsbristen.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Inställt och omlett även i sommar

Sommarens banarbeten ställer till bekymmer för tågtrafikbolagen och resenärerna. Tågab ställer in trafiken mot Stockholm och Småland medan MTRX kommer att köra tågen mellan Stockholm och Båstad via Borås.

Nyhet

SJ i protest mot regeringen

SJ och MTRX protesterar mot förslaget från regeringen att begränsa antalet resenärer på tåg som körs 150 kilometer eller längre. Orimligt, tycker SJ. Regeringen erbjuder varken dialog eller stöd, tycker MTRX.

Nyhet

Svag ökning av tågresandet

Tågresandet ökar. Men mycket försiktigt och från en extremt låg nivå. Varken SJ, MTRX, Tågab eller Snälltåget planerar någon utökning av den mycket glesa trafiken i närtid.

Nyhet

Mer underhåll, färre nybyggen

Underhåll, underhåll och underhåll. Det är Trafikverkets prioriteringar för den kommande nationella planen för svensk infrastruktur. Blir det pengar över kan påbörjade och beslutade projekt fullföljas.