Annons:

Publicerad: 2023-01-13

SJ ställer in X2000-tåg

SJ ställer in tre-fyra X2000-tåg i varje riktning mellan Stockholm och Göteborg på grund av fordonsskador och omfattande sjukskrivningar på tågverkstäderna.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Under fredagen, 13 januari, är tre av 19 avgångar i var riktning mellan Stockholm och Göteborg inställda.

Annons:

”Vi ställer som mest in fyra avgångar om dagen men alla resenärer erbjuds plats i övriga tåg”, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ. ”Oftast finns det lediga platser vid avgångarna en timma tidigare eller en timma senare.”

”Vi har ställt in tågen med viss framförhållning och informerat resenärerna som haft tid på sig att boka om eller ställa in sina resor.”

”Det är tur i oturen att det är lågsäsong för tågresandet nu och att det finns gott om lediga platser i tågen. Successivt kommer antalet inställda tåg att minska och från 23 januari hoppas vi kunna köra normal trafik.”

Det har varit en besvärlig vinter med väldigt växlande väder som slitit hårt på fordonen samtidigt som våra entreprenörer inte haft full bemanning på verkstäderna.

 

Tobbe Lundell, presschef på SJ

Lång väntan på underhåll

Orsaken till inställelserna är att ovanligt många X2000-tåg väntar på underhåll och reparationer på de verkstäder SJ anlitar.

”Det har varit en besvärlig vinter med väldigt växlande väder som slitit hårt på fordonen samtidigt som våra entreprenörer inte haft full bemanning på verkstäderna”, säger Tobbe Lundell. ”Svarvningen av hjul är eftersatt men det verkar som om verkstäderna nu har börjat kunna jobba ikapp.”

Det eftersläpande underhållet har i första hand drabbat X2000-tågen medan regionaltågen X40 och snabbtågen X55 kunnat köras enligt planerade fordonsomlopp.

”Men vi har inte så många reservfordon att vi kunnat ersätta X2000-tågen med andra fordonstyper”, säger Tobbe Lundell.

Flera tågsätt ur trafik för ombyggnad

Dessutom moderniseras X2000-tågen för närvarande vilket innebär att tre-fyra av de 36 tågsätten är tagna ur trafik.

Under fredagen, 13 januari, är tre av 19 avgångar i var riktning mellan Stockholm och Göteborg inställda.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Trailer på tåg ökar igen

Kombitrafiken på järnväg mellan södra och norra Sverige minskade när Schenker slutade köra trailrar på tåg i höstas. Men efter idogt arbete av Sandahls Goods & Parcel och Real Rail är tågfrakterna nästan uppe på de gamla nivåerna.

Nyhet

Inställt och omlett även i sommar

Sommarens banarbeten ställer till bekymmer för tågtrafikbolagen och resenärerna. Tågab ställer in trafiken mot Stockholm och Småland medan MTRX kommer att köra tågen mellan Stockholm och Båstad via Borås.

Nyhet

SJ kör nattåg till Berlin

SJ kommer under sommarhalvåret att förlänga nattågen till Hamburg till Berlin. I sommar kan restaurangvagnar komma att sättas in i nattågen mellan Stockholm och Malmö, eventuellt mellan Stockholm och Berlin.

Nyhet

Vägar och järnvägar blir mycket dyrare

Trafikverket är bra på att bygga väg och järnväg men dåligt på planering. Kostnaderna skenar under planeringsfasen men är stabila när spadarna väl satts i marken. Det anser Riksrevisionen som granskat närmare 300 projekt.