Annons:

Publicerad: 2023-04-14

SJ:s dubbeldäckare moderniseras

Finska VR Fleetcare kommer att modernisera SJ:s dubbeldäckare X40. Det första tågsättet tas in på verkstaden i Uleåborg om drygt ett halvår och våren 2028 ska det 27:e och sista åter rulla på svenska spår.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

SJ X40 3319 har anlänt till Västerås C från Stockholm i juni 2007 när tågsättet var två år gammalt. Nu ska de 27 tågsätten moderniseras.

​”Det är dags för en livstidsförlängning av dubbeldäckarna”, säger Jakob Wingren, fleet manager EMU, motorvagnschef, på SJ. ”Fordonen är 15-17 år gamla och ska efter en modernisering hålla ungefär 15 år till.”

Livstidsförlängningen omfattar bland annat upprustning av befintliga stolar, ny belysning, återställning av invändiga ytskikt, utvändig ommålning och uppdatering av passagerarinformationssystemet. Om tågen även i fortsättningen ska vara grå är ännu oklart.

”Stolarna byggs om för att det ska gå lättare att städa tåget och de får samtidigt nytt tyg”, säger Jakob Wingren.

Ny layout i första klass

Förstaklass-utrymmet som finns i övervåningen på en av ändvagnarna får ny layout.

”Det blir lite lyxigare men vi behåller 2+2-sittningen”, säger Jakob Wingren. ”Vi tar bort ett par fyrgrupper med bord och får fler platser med medsittning och färre med motsittning.”

De invändiga dörrarna som krånglat en del under årens lopp blir dock kvar.

”Men vi gör extra underhållsinsatser på dörrarna i anslutning till upprustningen för att säkerställa god funktion.”, säger Jakob Wingren.

Dubbeldäckarna hade från början kaffe- och varuautomater men de var ofta ur funktion och togs bort för flera år sedan.

”Vi har ännu inte beslutat om vi ska installera automater igen”, säger Jakob Wingren. ”Vi ser över möjligheterna.”

Annons:

Ombyggnad 2024-2028

Ombyggnaden av de 27 X40-tågen med tre vagnar sker 2024-2028 med prototypombyggnad av det första tågsättet från fjärde kvartalet i år, serieproduktion från fjärde kvartalet 2024 och leverans av sista tågsättet första kvartalet 2028.

SJ har option på ombyggnad av de 15 X40-sätten med två vagnar.

X40-tågen används bland annat i regionaltågen mellan Stockholm och Göteborg via Västerås och Örebro och i regionaltågen mellan Ljusdal och Linköping via Gävle och Stockholm.

Att moderniseringen av tågen sker i Finland kanske förvånar.

”Det var en offentlig upphandling och VR Fleetcare lämnade det bästa anbudet”, säger Jakob Wingren.

Arbetet med de 27 tågsätten kommer att ske i Fleetcares verkstäder i Uleåborg och Pieksämäki.

Unik vagntransport genom Sverige

Åtta före detta tyska personvagnar numera i norsk ägo kördes söndag-tisdag till Finland av ett halvdussin svenska lokförare i två olika tyskbyggda lok.

Transport på överföringsboggier

Eftersom Finland har annan spårvidd än Sverige kommer tågen att transporteras på överföringsboggier mellan Haparanda, Uleåborg och Pieksämäki.

“Jag är stolt över SJ:s förtroende för oss”, säger Otso Ikonen, vd för VR Fleetcare, enligt ett pressmeddelande från det finländska företaget. ”Det stora moderniseringskontraktet med SJ är en stor öppning för oss på den svenska underhållsmarknaden. Projektet är också ett bevis på vår förmåga och vår internationella tillväxtstrategi.”

Kontraktet om upprustningen av de 27 X40-3-tågen är värt 320 miljoner kronor.

VR Fleetcare har tidigare renoverat personvagnar för norska Vy Tog.

VR Fleetcare kommer även att modernisera de tio BFS9-vagnarna för SJ. Vagnarna har 35 sittplatser, en kiosk och personalutrymme men de 25-29 år gamla vagnarna är hårt slitna.

Hur omfattande moderniseringen kommer att bli är ännu oklart.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Normal tågtrafik från onsdag

SJ hoppas kunna köra alla tåg, inklusive X2000-tågen, från och med onsdag. Därmed undviks tågkaos i jultrafiken. Ett av de kontrollerade tågen hade en ”mindre avvikelse” i ett hjul och får nya hjul.

Foto. Tobbe Lundell SJ:s vd Monica Lingegård assisterade kundvärdarna på Stockholm Central under lördagen och söndagen 16-17 december 2023.
Nyhet

Snälltåget till salu

Transdev har beslutat sälja Snälltåget och Merresor Buss, dotterbolagen som kör kommersiell trafik. Transdev kommer i fortsättningen endast att bedriva upphandlad trafik. Vem som köper Snälltåget är ännu oklart.