Annons:

Publicerad: 2021-04-28

Unik vagntransport genom Sverige

Åtta före detta tyska personvagnar numera i norsk ägo kördes söndag-tisdag till Finland av ett halvdussin svenska lokförare i två olika tyskbyggda lok.

Text: Ulf Nyström Foto: Juha Åman

På natten till tisdag 27 april 2021 skjuter Hector Rail Vectron-lok 243.107 Vys nya begagnade sovvagnar över bron mellan Haparanda och Torneå som utgör gränspassagen mellan Sverige och Finland.

Annons:

De åtta liggvagnarna har köpts av Vy Tog i Norge för trafiken på Bergensbanan mellan Oslo och Bergen. Vagnarna som levererades till Deutsche Bundesbahn (DB) under 1960- och 1970-talen har byggts om ett antal gånger och hade mot slutet beteckningen BDcmz 874.1.

Nu ska de åter byggas om men varken i Tyskland eller i Norge eller ens i Sverige utan i Finland.

Tyska vagnar blir norska i Finland

VR FleetCare i Uleåborg vann upphandlingen av ombyggnaden och därför transporterades två av de åtta vagnarna från Oslo, där de varit för att skärskådas av Vy Tog, och de resterande sex från Falköping dit de kommit i ett godståg från Crailsheim Tyskland. ”

Vagnarna ska genomgå en del modifieringar innan de sätts i trafik på Bergensbanan vid årsskiftet”, skriver Linda Kragseth, ansvarig för Kunde- og produktutvikling vid Vy Tog Vest, i ett mail till Järnvägar.nu.

”Vagnarna ska målas om utvändigt och uppgraderas invändigt för ökad komfort och bättre utrymmen för bagage och cyklar.”

Tågsättet efter ankomsten till bangården i Torneå.

Vinteranpassning för Bergensbanan

”Dessutom görs vissa modifieringar för att få vagnarna ännu mer driftsäkra vintertid”, skriver Linda Kragseth.

Vy Tog, fd NSB, har tidigare inte använt liggvagnar i inrikestrafik i Norge utan helt förlitat sig på sovvagnar och sittvagnar. Tåget med de åtta liggvagnarna drogs genom Sverige av Hector Rail, Traxxloket 241.011 var dragkraft till Vännäs där ett av Hector Rails 142-lok med ETCS-utrustning för körning på banor med det nya europeiska signalsystemet ERTMS tog över.

I Älvsbyn hängdes ett Vectron-lok på i aktern. I Haparanda lämnade 142:an sällskapet och Vectron-loket kunde skjuta vagnarna över Torneälven och gränsen till Finland vid 02-tiden natten till tisdagen.

De åtta liggvagnarna BDcmz 874.1 uppställda i Torneå.

Ellok utan behov av kontaktledning

Vectron-loket har Extra Mile-funktion, en liten dieselmotor som driver en generator som alstrar ström till elmotorerna, vilket gjorde avsaknaden av kontaktledning mindre besvärande.

Mikael Lilja, lokförarchef hos Hector Rail i Malmö, som var med som tolk hjälpte till med kontakterna med den finska trafikledningen. Efter att ha kopplat av vanarna i Torneå återvände Vectron-loket till Sverige.

Vagnarna kommer att transporteras till Uleåborg och senare till lackverkstaden i Pieksämäki.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Åter tåg i Viskadalen

På måndagen återupptas tågtrafiken på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg efter ett år. Spår och kontaktledning har bytts ut på den 84 kilometer långa banan. Kostnad: en miljard kronor.

Nyhet

Ny virkesvagn störst i Sverige

Green Cargo sätter nu in de största virkesvagnarna som använts i Sverige i trafik för Holmen Skog. Vagnarna har en vertikal lastarea på 10,82 kvadratmeter och slår därmed det tidigare rekordet med 28 kvadratdecimeter.

Nyhet

Laxen tar tåget till Tyskland

Norska Cargonet planerar att köra tre till fem tåg i veckan med fisk från Narvik till Padborg vid dansk-tyska gränsen. En provtransport i början av december genomfördes utan nämnvärda problem.