Annons:
Sovvagnarna försenas åter
Det kommer att dröja ytterligare minst en månad innan SJ kan sätta in sovvagnar i nattågen mellan Stockholm och Hamburg. Nya krav från danska Trafikstyrelsen har försenat godkännandet av vagnarna.
Text: Ulf Nyström Foto: Johan Hellström

1 september avgick det första av SJ:s nattåg från Stockholm C till Hamburg Altona. Sex veckor senare saknas fortfarande sov- och sittvagnarna och det lär dröja minst en månad innan de kan sättas i trafik.
Annons:
”Det är oerhört trist att processen drar ut på tiden”, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.
”Trösten i bedrövelsen är att nattågen går som klockan, förseningarna är väldigt få.”
1 september var det premiär för SJ:s nattågstrafik mellan Stockholm och Hamburg. Trafiken upphandlas tidvis och delvis av svenska staten genom Trafikverket, cirka nio månader om året och på sträckan mellan Stockholm och Dansk-tyska gränsen.
Resten av året och övrig sträcka kör SJ helt på kommersiella villkor.
Premiärfesten kom av sig
Men premiärfesten kom av sig och tåget har nu rullat sex veckor med enbart ett fåtal liggvagnar sedan danska Trafikstyrelsen och Europeiska järnvägsmyndigheten ERA haft olika uppfattningar om ett eventuellt godkännande av de sovvagnar som ska användas i tågen.
För en månad sedan angav European Railway Agency (ERA) att ett godkännande av vagntypen borde komma 21 september och att det därefter skulle ta ett par veckor att få de individuella vagnarna godkända för trafik.
Då skulle de första tågen med sovvagnar kunna rulla i början av oktober. Men princip- eller prototypgodkännandet har dragit ut på tiden.

Snart sovvagnar till Hamburg
Nästa vecka kan SJ få tillstånd att använda en sovvagn i tågen mellan Stockholm och Hamburg. Två veckor senare kan fyra vagnar vara godkända och då blir det premiär för sovvagnar i nattågen.
Danska krav på ytterligare dokumentation
”Alla dokument som efterfrågats är inlämnade sedan länge”, säger Dan Olofsson.
”Men den danska tillsynsmyndigheten Trafikstyrelsen har flera gånger återkommit med nya krav på dokumentation.”
”Ett oberoende företag jobbar nu med vad vi hoppas är den sista pusselbiten, dokumentation från de belgiska statsjärnvägarna SNCB som under någon period ägt och underhållit vagnarna.”
Trafikstyrelsen, som agerar som remissinstans till ERA, ställer särskilt hårda krav på brandsäkerheten i personvagnar som trafikerar järnvägstunneln under Stora Bält.
”ERA säger nu att ett principgodkännande kan utfärdas i slutet av oktober och att det därefter tar två veckor för att få alla de aktuella vagnarna individuellt godkända”, säger Dan Olofsson.
”Det skulle kunna innebära att vi kan sätta sovvagnarna i trafik i början eller mitten av november. Men ingenting är klart förrän allt är klart.”
Drygt två månader efter trafikstarten
”Det är en månad senare än vi hoppades på och drygt två månader efter trafikstart”, säger Dan Olofsson.
”Sen börjar godkännandeprocessen för sittvagnarna, den borde rimligen gå snabbare än processen med sovvagnarna.”
SJ och ÖBB, det statliga österrikiska tågtrafikföretaget, säljer för närvarande biljetter till liggvagnarna i alla avgångar fram till tidtabellsskiftet i december,
Tågen rullar oftast fullsatta, eller kanske snarare fulliggande. Vid något tillfälle har SJ satt in liggvagnen som normalt står som reserv för att härbärgera ett större resesällskap

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
SJ får köra Krösatågen och Kustpilen
SJ tar över trafiken med Krösatågen och Kustpilen i december 2021. Avtalet med de sex länstrafikbolagen löper på tolv år och är värt drygt fyra miljarder kronor.
Vision och enighet kring handling
Jonas Friberg ser en tydlig gemensam nämnare mellan två relativt olika konferenser – vi måste ha gemensamma mål, våga prata om målkonflikterna och göra saker tillsammans. Läs hans krönika om Järnvägsbranschens samverkansforum och Rådslagets Summit.
Lokalt engagemang räddar hotade banor
Regionala järnvägar är viktiga för både person- och godstrafik. Om en regional järnvägar ska utvecklas eller rivas upp avgörs till stor del av det lokala eller regionala engagemanget. Det visar en rapport av Olle Ek och Christian Guldberg.
MTR har förlorat tre miljarder
Det svenska äventyret blir kostsamt för MTR. 2023 blev förlusterna för MTR Nordic och de svenska dotterbolagen närmare två miljarder kronor och tillsammans med tidigare förluster slutar notan på drygt tre miljarder kronor.