Annons:
Tåg snabbare än flyg mellan Göteborg och Stockholm
Flygplan må vara snabbare än tåg – men tågresor kan vara snabbare än flygresor. Räknas passagerarnas totala restid går det till exempel snabbare att ta snabbtåget än flyget mellan Göteborg och Stockholm, visar en ny rapport baserad på data från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Räknas passagerarnas totala restid går det snabbare att ta snabbtåget än flyget mellan Göteborg och Stockholm. FOTO: SJ
En vanlig uppfattning är att flyget är en snabbare reseform än tåget, och det är ofta sant om det enda som mäts är tiden ombord. Men mäts den totala restiden från stadskärna till stadskärna framträder en annan bild:
Under 2024 kunde en tågresa mellan Göteborg och Stockholm i genomsnitt göras på 3 timmar och 5 minuter med SJs X 2000, medan motsvarande resa med flyg tog 3 timmar och 14 minuter.
Det framgår i den rapport som SJ tagit fram i samarbete med KTH som publiceras i dag.
“Tåget vinner tid genom centrala stationslägen med gångavstånd och vittförgrenad anslutande kollektivtrafik. Flygplatserna kräver i genomsnitt längre anslutningsresor och dessutom tillkommer terminaltider”, säger Oskar Fröidh, lektor i järnvägssystem och föreståndare för Järnvägsgruppen på KTH.
För att kunna göra en rättvis jämförelse av restiderna för snabbtåg och flyg har KTH därför tagit hänsyn till den tid som flygresenärer normalt måste lägga på terminaler samt på anslutande resor för att ta sig mellan flygplats och stadskärna.
Fyra linjer jämförs
Tåg och flyg är trafikslag som både kompletterar och konkurrerar med varandra, inte minst vad gäller inrikesresor. Åsikterna om de båda färdsätten är många samtidigt som faktaunderlaget på vissa områden lämnar en del att önska.
I den nya rapporten studeras därför uppfattningar och fakta om de två trafikslagen avseende bland annat restider, priser och antal avgångar för fyra långväga linjer där det finns konkurrens mellan tåg och flyg:
- Göteborg–Stockholm
- Malmö–Stockholm
- Sundsvall–Stockholm
- Umeå–Stockholm
Mer tid tillbaka
Utöver linjen Göteborg–Stockholm sticker Sundsvall–Stockholm ut i jämförelsen av total restid.
“Det skiljer en kvart i total restid från stadskärna till stadskärna mellan inrikesflyget och SJs snabbtåg på linjen Sundsvall–Stockholm”, säger kommunikationsstrategen Peter Kraméus, som skrivit rapporten tillsammans med Gunnar Alexandersson, transportforskare vid Handelshögskolan i Stockholm och rådgivare på SJ.
Rapporten visar bland annat att ju längre sträckorna är desto större blir skillnaderna i total restid. Men även här finns andra tidsaspekter resenärerna kan väga in vid valet av resa.
“Tar man hänsyn till hur restiden kan användas ger tågresan mer tid tillbaka till resenären än vad flyget gör. Upp till 90–95 procent av restiden med SJs tåg kan användas åt till exempel arbete, studier, umgänge eller avkoppling. Eftersom flygresan är uppdelad i fler delmoment ger den inte samma möjligheter”, säger Peter Kraméus.
Läs mer i rapporten: Uppfattningar och fakta om tåg och flyg – En rapport från SJ – SJ
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Trafikverket ska vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen. Syftet är att ha ett väl utvecklat trafikledningssamarbete på plats i Öresundsregionen i samband med att den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält öppnar.
SJ kan köra nattåg Oslo–Köpenhamn
SJ kan komma att köra dagtåg mellan Oslo och Köpenhamn och nattåg mellan Oslo och Stockholm samt mellan Oslo och Berlin via Köpenhamn från december 2026. Men planerna på nattåg är beroende på framtiden för Euronight Stockholm–Berlin och norska Jernbanedirektoratet.
Trafikverket utvecklar ny affärsform för stora infrastrukturprojekt
Trafikverket utvecklar ny affärsform inom anläggningsbranschen i Sverige och inför innovativ alliansmodell. Syftet är att stärka leveransförmåga, effektivitet och kostnadskontroll för stora, samhällsutvecklande infrastrukturprojekt.
Ingen vill köra nattåg till Norrland
3 juni gick tiden ut för att lämna anbud på nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland. Men Trafikverket har inte fått in ett enda anbud.
Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards
Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.
Nattåg kan vara kommersiellt lönsamma
Det går att bedriva kommersiellt lönsam nattågstrafik. Men bara på vissa sträckor, kanske bara delar av året och bara om man även kör sitt- och liggvagnar i tågen. Det hävdar Marco Andersson, kommersiell chef på Snälltåget.
Nya röjningslok i Gävle och Ånge
Railcare har etablerat ytterligare två röjningslok i beredskap inom det utökade beredskapsuppdraget för Trafikverket. Det är i Gävle och Ånge som man nu kan se de helt nya Effishunter-loken och förare redo att rycka ut.
Möjligt att boka SJ:s nattåg fram till 8 mars
Idag, den 11 juni släppte SJ biljetter till alla nattåg, utom Euronight, för resor från och med 14 december 2025 till och med 8 mars 2026, vilket är den sista sportlovsveckan. Det är cirka fyra månader tidigare än i fjol.
Digital spårövervakning minskar tågförseningar
En ny, unik metod för att hitta fel på baliser testas nu på en tredjedel av landets järnvägar, med färre stopp i trafiken och mindre tågförseningar som följd.
Nya lok men gammal bistro
Från 23 juni kommer SJ:s nattåg mellan Stockholm och Berlin att dras av Vectron-lok mellan Stockholm och Padborg vid dansk-tyska gränsen. Men premiären för de tyska restaurangvagnarna är uppskjuten på obestämd tid.