Annons:
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.
Det ekonomiska läget för persontransporterna förbättrades ytterligare under 2023. Det gäller särskilt för den kommersiella trafiken, och i viss mån den upphandlade busstrafiken. Resandevolymerna steg ytterligare och på flera håll förbättrades företagens marginaler. Detta har förbättrat marknadernas förutsättningar att främja tillgänglighet, lönsamma företag och konkurrens som gynnar resenärerna.
Med ett tydligt undantag – den upphandlade järnvägstrafiken, där både resandet och lönsamheten försämrades. Alla företag som bedrev denna trafik, förutom ett, gick med förlust på sin trafik under året.
“Det är för tidigt att dra några omfattande slutsatser utifrån detta. 2023 var på flera sätt ett utmanande år där operatörerna pressades av olika faktorer – såsom ett tufft marknadsläge, personalbrist och problem med både fordon och infrastruktur”, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.
Flera trafikavtal avslutades i förtid
Resultaten tyngdes också av MTR, som under året gjorde enorma förluster. MTR lämnade den svenska järnvägsmarknaden helt under 2024 och avslutade därmed också trafikavtalen om pendeltågen i Stockholm och Mälartåg i förtid.
“De senaste åren har flera trafikavtal avslutats i förtid, ofta med stora merkostnader för regionerna och ökad osäkerhet för resenärerna som följd. Detta pekar på att avtalen har varit ohållbara och väcker frågor om anbuden och upphandlingarna”, säger Jonathan Sundin.
Det har också skett en tydlig nedgång av efterfrågan på godstransporter – vilket sannolikt går att koppla till den lågkonjunktur Sverige gick in i under 2023. Trots det fortsätter omsättningen på godstransportmarknaden att stiga och nådde under året rekordnivåer. På vägsidan förbättrades lönsamheten, medan den försämrades på järnvägssidan där den nu är på den lägsta nivån sedan 2020.
“Eftersom lågkonjunkturen fördjupades under 2024 finns det en risk att efterfrågan har minskat ytterligare under detta år”, säger Jonathan Sundin.
Kollektivtrafiken har återhämtat sig
Under pandemin drabbades hela kollektivtrafiken av ett kraftigt minskat resande. Under 2023 har återhämtningen av det kollektiva resandet fortsatt. Jämfört med året innan ökade resandet med den regionala kollektivtrafiken med 6 procent och med den långväga trafiken med 12 procent. Totalt nådde det kollektiva resandet 92 procent av 2019 års nivå.
“Vi ser en beteendeförändring i spåren av pandemin och det råder en osäkerhet kring hur det framtida resandet kommer att utvecklas. Om nya resmönster etableras kan det innebära vissa utmaningar, framför allt för den regionala kollektivtrafiken”, säger Jonathan Sundin.
Vad är Transportmarknaden i siffror?
Det är en årlig rapport från Transportstyrelsen som belyser utvecklingen på marknaderna för person- och godstransporter på väg- och järnvägsområdet. Fokus i rapporten ligger på statistik kring trafik- och resandeutveckling, ekonomisk utveckling och marknadshändelser.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Vänerexpressen delägare i SHN cargo
Vänerexpressen har blivit minoritetsägare SHN cargo. Därmed sluts cirkeln, åtminstone delvis, för ägandet i det småländska godstågsbolaget som från i vinter kommer att köra samtliga tåg för Vänerexpressen.
Trafikverket tror på höjda banavgifter
Banavgifterna bör snarare höjas än sänkas. Det är beskedet från Trafikverket till regeringen. Avgifterna för persontåg behöver troligen höjas kraftigt medan avgifterna för godståg höjs marginellt.
Infranord har tilldelats tre underhållskontrakt för Ostkustbanan
Infranord har idag det pågående uppdraget att utföra basunderhåll av Ostkustbanan. De nya entreprenaderna påbörjas den 1 september 2026 och pågår i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
Den 1 juli 2025 fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.
Trafikverket ska vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen. Syftet är att ha ett väl utvecklat trafikledningssamarbete på plats i Öresundsregionen i samband med att den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält öppnar.
SJ kan köra nattåg Oslo–Köpenhamn
SJ kan komma att köra dagtåg mellan Oslo och Köpenhamn och nattåg mellan Oslo och Stockholm samt mellan Oslo och Berlin via Köpenhamn från december 2026. Men planerna på nattåg är beroende på framtiden för Euronight Stockholm–Berlin och norska Jernbanedirektoratet.
Trafikverket utvecklar ny affärsform för stora infrastrukturprojekt
Trafikverket utvecklar ny affärsform inom anläggningsbranschen i Sverige och inför innovativ alliansmodell. Syftet är att stärka leveransförmåga, effektivitet och kostnadskontroll för stora, samhällsutvecklande infrastrukturprojekt.
Ingen vill köra nattåg till Norrland
3 juni gick tiden ut för att lämna anbud på nattågstrafiken mellan Stockholm och Övre Norrland. Men Trafikverket har inte fått in ett enda anbud.
Fyra svenska kandidater till Women in Rail Awards
Women in Rail Sverige har nominerat fyra svenska kandidater till European Agency for Railways prestigefyllda Women in Rail Awards. Nomineringarna spänner över fyra kategorier och representerar det bästa av svensk järnvägssektor när det gäller jämställdhet, ledarskap och innovation.
Nattåg kan vara kommersiellt lönsamma
Det går att bedriva kommersiellt lönsam nattågstrafik. Men bara på vissa sträckor, kanske bara delar av året och bara om man även kör sitt- och liggvagnar i tågen. Det hävdar Marco Andersson, kommersiell chef på Snälltåget.