Annons:
Viktiga insatser för Green Cargo
Green Cargo tar vid årsskiftet över transporterna av insatsvaror för LKAB från Luleå till Gällivare och Kiruna. Avtalet gäller i fem år och är värt 30 miljoner kronor om året.
Text: Ulf Nyström Foto: Steffen Haase

Hector Rail med insatståget för LKAB vid Harrå i jun i 2021.
Annons:
”Vi är naturligtvis både glada och stolta över att återfå LKAB:s förtroende”, säger Ted Söderholm, vd för Green Cargo. ”Vi kommer tillsammans med LKAB att utveckla järnvägstransporterna.”
Transporterna från Luleå till Malmfälten omfattar bland annat olja och cement. Oljan hålls varm under transporten för att kunna pumpas över till cisterner även när det är 30-40 minusgrader.
Tågen rullar sju dagar i veckan året runt med 1 200 ton gods per dygn.
Tågen kördes under många år av Green Cargo men sedan december 2017 har Hector Rail skött tågdragning och växling.
Green Cargo garanterar redundans
”Vi kan erbjuda den redundans som LKAB efterfrågar eftersom vi har många lokförare i Luleå och Boden och har en väl fungerande verkstad i Boden som arbetar med förebyggande underhåll, översyn och reparation av både el- och diesellok”, säger Ted Söderström.
Green Cargo får helhetsansvar för leveranserna till LKAB och kommer med hjälp av digitala lösningar som API och artificiell intelligens att övervaka lagernivåerna och automatiskt beställa och transportera råvaror.
”Vi får en roll högre upp i LKAB:s värdekedja, säger Ted Söderholm.
Green Cargo håller på att avveckla en stor del av de renodlade tågdragningstjänsterna, bland annat åt Real Rail, och fokuserar på helhetslösningar för kunderna.

Hector Rail med insatståget för LKAB vid Sikträsk i juli 2019.
Färre tågdragningar, fler egna affärer
När Green Cargo i december slutar dra Real Rails tåg mellan Göteborg Skandiahamnen och Umeå respektive Luleå frigörs lok och lokförare för de mer avancerade transportuppläggen.
”Det här är en viktig bit när vi lägger ett nytt pussel med egna affärer och egna transporter”, säger Ted Söderholm.
Gren Cargo kommer att använda Re-lok i insatstågen för LKAB.
”Järnvägstransporterna är avgörande för vår verksamhet”, säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB och vd på LKAB Malmtrafik i ett skriftlig uttalande.
”Det gäller inte bara malmtågen utan även dessa tåg som transporterar insatsvaror till våra processer. Kontinuerlig tillförsel av cement är nödvändig för att vi ska kunna bergförstärka våra gruvor under jord.”
”Det här avtalet säkrar transporterna och innebär större flexibilitet i logistiken inför vår gröna omställning”, skriver Linda Bjurholt

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Ökande transporter till Båramo
Transporterna av containrar i Båramopendeln mellan Skandiahamnen i Göteborg och Båramo kombiterminal i Skillingaryd ökade med fyra procent under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2019.
Nypremiär för nattåg till Tyskland
27 juni rullade de första reguljära nattågen mellan Sverige och Tyskland via Danmark på 27 år. När nattåget Alfred Nobel lades ner i augusti 1994 var det få som trodde på en renässans för nattågen.
Trafikverket tar över rangeringen
Trafikverket kommer att ta över verksamheten på Sveriges åtta rangerbangårdar. Men det finns många frågetecken och pilotverksamhet kommer troligen inte igång förrän tidigast om två år.
Ny tågverkstad i Göteborg
Train Alliance kommer att bygga en ny verkstad för underhåll och reparationer av lok och godsvagnar i närheten av Skandiahamnen i Göteborg. Lokaliseringen beslutas i höst. Verkstaden ska stå klar senast 2028.