Annons:

Publicerad: 2024-02-02

Ytterligare försening för Malmbanan

Återöppningen av Malmbanan försenas ytterligare fyra dagar. Trafikverkets nya prognos är torsdag 8 februari klockan 15:00.

”Det hårda vädret de senaste dagarna har omöjliggjort allt arbete”, säger Simon Sunna, sektionschef Järnväg Norr på Trafikverket.

”Vindmätaren i Riksgränsen noterade 83 meter per sekund i byvind häromdagen och i vissa skärningar hade vi en och en halv meter snö i morse.”

”Vi har ägnat fredagen åt att ploga och borsta bort snö så vi kommer åt spåret, sliprar och annan utrustning.”

Simon Sunna tror att tågtrafikföretagen har förståelse för att återöppningen av Malmbanan försenas ytterligare.

”Vi kommer alltid att sätta säkerheten för de som jobbar med återställningen i första hand”, säger han.

”När vi väl kan jobba gör alla inblandade sitt yttersta för att vi ska bli klara så fort som möjligt. Nu återstår en del mindre jobb samt tester av järnvägsanläggningen och jag känner mig hoppfull om att tågen ska kunna börja rulla på torsdag även om det verkar bli hårda vindar kommande dagar”, säger Simon Sunna.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

Rekordlåg punktlighet för persontågen 2023

Punktligheten för framförda persontåg under 2023 sjönk till rekordlåga nivåer. Endast 87,7 procent av de framförda tågen ankom sin slutstation högst fem minuter efter tidtabell. Det är den sämsta årsnoteringen för punktligheten på järnväg i Trafikanalys officiella statistik.

Notis

Transdev tar över Mälartåg

Transdev tar över ansvaret för den tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen från MTR från och med den 16 juni 2024. Avtalet omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer och avtalstiden är två år.

Kapacitet Nyhet

Malmbanan åter öppen

Klockan 07 på tisdagsmorgonen öppnades Malmbanan mellan Kiruna och Riksgränsen åter för trafik efter 65 dygn. Fyra och en halv miljoner ton malm till ett värde av närmare åtta miljarder kronor ska successivt transporteras till Narvik. Persontåg är inte välkomna.

Kapacitet Nyhet

Många små men få stora projekt

Dubbelspår, förbigångsspår, vändspår, bangårdsförlängningar, samtidig infart, spårbyten, kontaktledningsbyten, ställverksbyten och slopning av plankorsningar. Trafikverkets genomförandeplan för åren 2024–2029 är en katalog över alla åtgärder i de svenska järnvägarna under sex år.

Nyhet

Fortsatt dystert för Green Cargo

Det statliga godstågsbolaget Green Cargo redovisar ett negativt rörelseresultat på 71 miljoner kronor för fjärde kvartalet förra året trots 75 Mkr i miljökompensation och försäljningen av lok till Tågab som gav en reavinst på 37 Mkr. Även i år väntar förlust.