Annons:

Publicerad: 2020-07-24

1409 blir app för alla

Är tåget en halvtimma sent kanske man kan ta en fika i lugn och ro i stället för att rusa till stationen. Stannar tåget på ett sidospår i skogen kanske man vill veta vilken tåg man skall möta. Med appen 1409 är det möjligt.

Text: Ulf Nyström

Appen 1409 kan visa den svenska tågtrafiken på karta i realtid.

“Med 1409 som app blir informationen som hittills funnits på webbsidan 1409.se mer lättillgänglig”, säger John Larsson, affärsutvecklare på Tydal Systems.

Thomas Tydal utsågs 2017 till ”Årets Trafiklabhjälte” för sitt engagemang och arbete för att digitalisera det svenska järnvägssystemet.

Tydal är lokföraren som blev programmerare, lärare och entreprenör. Han har jobbat på SJ:s trafikkontor och när han lämnade SJ för några år sedan blev han egen företagare i trafikinformationsbranschen.

Under åren på SJ utvecklade Thomas Tydal en digital körorder för lokförarna, TrAppen som automatiskt hämtar och visar alla den information lokföraren behöver och ett system för eco-driving som fungerar lika bra när tåget är försenat som när det är i tid eftersom den räknar om körprofilen varje sekund.

Utvecklar app för tågresenärer

Efter flera år med SJ som största uppdragsgivare satsar Tydal och kompani på andra projekt. De vill bland annat förbättra informationen om tågtrafiken för andra företag och för resenärerna och lanserar nu en app till resenärernas fromma.

Appen visar förutom ankomsttider och tåginformation för alla persontåg i Sverige även förseningar och tågens position på en karta.

”Det är perfekt för alla som pendlar och som vill hålla koll på sina avgångar eller för dem ska åka tåg under semestern och vill veta om du kommer fram i tid”, säger John Larsson.

”Vi utvecklar fortfarande vissa funktioner och vi vill gärna ha feedback på appen av användarna. Några funktioner som vi funderar på är bland annat att få notiser om sina sparade favoriter, som stationer eller tåg.

Till exempel vid tågresa med byte till länstrafiktåg tror Tydal Systems att deras app kan underlätta för resenären. På bilden gör ett Västtrafiktåg uppehåll i Tenhult i juni 2009.

Annons:

Målet med 1409-appen och 1409.se är att kunna ge bättre information till resenärerna och att samla informationen på samma ställe.

”När man börjar sin resa med ett fjärrtåg och avslutar med länstrafiken någonstans i landet var det svårt att få reda på hyr bytet skulle fungera”, säger Larsson.

”Informationen fanns och finns i respektive tågbolags app eller hemsida. Men nu finns all information samlad i 1409.”

Appen kan laddas ner

Appen 1409 kan laddas ner till Android och iPhone via Google play eller Appstore. På Appstore finns 1409 ännu så länge endast i testversion. Den utvecklade appen kan dock installeras på iPhone eller iPad via följande länk: https://testflight.apple.com/join/B5CCTVv9

Samma länk finns också på https://1409.se

Varför webbsidan och appen heter 1409 kan verka underligt men det finns en förklaring.

”Vi letade efter ett kort namn som var internationellt gångbart och med ett domännamn som var ledigt. I diskussionen nämnders 1177 -Vårdguden och då föll snart valet på 1409”, säger John Larsson.

Den som läser på sidan https://1409.se/about kan få en ledtråd.

Sanningen bakom namnet är ett skämt bland ett antal lokförare om vilket lok som var, och kanske fortfarande är, det absolut bästa: Rc6 1409. Ingen har kunnat förklara varför och ingen har kunnat bevisa att något annat enskilt lok är bättre. Framförallt när man inte vet i vilket avseende 1409 är bäst.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Nu är Flixtrain på banan

Avgången var tre minuter sen. Ankomsten i rätt tid. Däremellan gick det som på räls i tre timmar och 31 minuter. Stolarna var hårda och ljudnivån ganska hög men resenärerna var nöjda.

Nyhet

Skadade räler försenar tåg

Trafikverket har upptäckt skador i rälerna på Västra stambanans båda spår mellan Sparreholm och Flen. Tågen får nu köra högst 40 km/h vilket medför förseningar på 15-20 minuter.

Nyhet

16 av 28 har fått jobb som lokförare

När de började sin utbildning till lokförare skrek tågtrafikföretagen efter personal. Nu har endast hälften fått jobb som förare åtta månader efter utbildningen. Men ingen ångrar utbildningen till lokförare.

Nyhet

Här byggs flaskhalsen bort

I december 2024 ska den sista betydande flaskhalsen på Västkustbanan förvandlas till historia. Då tas järnvägstunneln under Varberg och dubbelspåret mellan Varbergs station och Hamra i bruk.