Annons:

Publicerad: 2023-11-15

Fördubblad tågdepå i Falköping

För en månad sedan invigdes Västtrafiks nya tågdepå i Göteborg. På tisdagen togs första spadtagen för en fördubbling av verkstadsytan vid depån i Falköping.

Text: Ulf Nyström  Foto och illustrationer: Intea

På tisdagen togs de första spadtagen till en utbyggnad av tågdepån i Falköping. Ann-Christine Sommer, projektledare Västtrafik, Emma Johansson, projektledare Intea och Christer Larsson, regionchef Serneke, höll i spadarna.

Annons:

14 november satte representanter för Västtrafik, fastighetsbolaget Intea och byggföretaget Serneke spadarna i sanden i Falköping.

Våren 2025 ska den nya byggnaden stå klar för underhåll och reparationer på Västtrafiks befintliga Regina-tåg och de första av de 45 nya regionaltågen från Alstom.

Plats för dubbelt så många tågsätt

Den nya byggnaden som uppförs i anslutning till den nuvarande verkstaden blir på 3 500 kvadratmeter. Antalet tågsätt som kan underhållas samtidigt ökar från tre till sex.

Dessutom byggs i ett senare skede en hall för tvätt och sanering av tågen nordost om den förlängda depåbyggnaden.

Spårområdet utanför depån byggs också ut för att kunna hantera fler tåg.

”Den utbyggda depån i Falköping ger oss möjlighet att underhålla fler av våra tåg på en strategisk plats vid Västra stambanan”, säger Pontus Gunnäs, affärschef tåg Västtrafik.

Den befintliga tågdepån förlängs mot nordost, till höger på skissen. Depån kan från juni 2025 rymma sex tågsätt. Bakom depån syns det gamla rundstallet i Falköping som används av BS Verkstäder.

De nya regionaltågen, X80, kommer till att börja med att sättas i trafik på sträckorna Göteborg-Trollhättan-Vänersborg och Göteborg-Skövde.

Limträ och bergvärme

Den nya depån byggs, enligt fastighetsbolaget Intea, med fokus på hållbarhet. Bland annat används klimatförbättrad betong och i kontors- och lagerdelen av bygget används limträstommar i stället för betong. Depån kommer att värmas med bergvärme i kombination med solhybrider och solceller.

”Det är jätteroligt att vi nu kommer i gång med produktionen av den nya depån som vi arbetat med sedan 2020”, säger Emma Johansson, projektledare på Intea.

”Tillsammans med Västtrafik har vi lagt mycket tid på att minska klimatavtrycket. Detta blir sannolikt blir den mest hållbara tågdepån i Sverige när den står klar 2025.

Intea äger, Västtrafik hyr

Intea äger den befintliga depån i Falköping och kommer att äga tillbyggnaden.

Entreprenadkostnaden för den nya depåbyggnaden är 350 miljoner kronor. Därtill kommer kostnaden för tvätt- och saneringshallen.

Västtrafik har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med Intea för den nya byggnaden och samtidigt förlängt hyrestiden för den befintliga depån med 25 år från den dag den nya tågdepån färdigställs.

Den nya tågdepån i Sävenäs som invigdes 13 oktober ägs av Jernhusen och hyrs av Västtrafik.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

Ny tågdepå i Göteborg

Jernhusens nya tågdepå i Sävenäs invigdes på fredagen. Här kommer Västtrafiks 45 nya regionaltåg att garantibesiktigas och underhållas.

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Coronaviruset ger fler kombitåg

Annons:Coronaviruset ger fler kombitågSpridningen av coronaviruset och stängningen av många fabriker tycks inte drabba de svenska godstågsbolagen så hårt som väntat. I stället ökar kombitrafiken på järnväg märkbart.Text: Ulf Nyström Foto: Kasper DudzikEtt BLS...

Nyhet

Regeringen tyst om nya nattåg

Regeringen har ännu inte tagit ställning till frågan om inköp av nya lok och vagnar för den upphandlade nattågstrafiken i Sverige. Men Trafikverket tror fortfarande på leverans av nya fordon 2025-2026.

Nyhet

Corona bromsar utbildningar

Coronapandemin sätter käppar i hjulen för många av Sveriges blivande lokförare. SJ och MTR har stoppat arbetsplatspraktiken för lokförareleverna och många elever är oroliga. Men Green Cargo, Hector Rail och SJ Götalandståg tar fortfarande emot praktikanter.