Annons:

Publicerad: 2024-07-25 (Uppdaterad 2024-07-27)

999 inställda Pågatåg

999 Pågatåg ställdes in i juni, många på grund av brist på lokförare. I juli ställs fler tåg in på grund av personalbrist.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

VR Sverige och Skånetrafiken har tvingats ställa in långt över 1 000 avgångar med Pågatåg i sommar på grund av brist på lokförare. X61 046 på väg från Ystad till Malmö passerar driftplatsen Rynge i april i år. I bakgrunden skymtar Marsvinsholms slott.

”Under förra veckan var det väldigt kämpigt”, säger Caroline Åkerlund Eskilsson, presskommunikatör på Skånetrafiken.

”Problemen har fortsatt den här veckan.”

Under juni var 999 av 15 400 planerade avgångar med Pågatåg inställda.

De flesta inställelserna berodde på infrastrukturproblem, bland annat ett kontaktledningsfel på Ystadbanan, växelfel i Åkarp samt signalfel på Södra Stambanan och Skånebanan. 62 tåg ställdes in på grund av personalbrist.

Den senaste veckans inställda avgångar har huvudsakligen varit kopplade till personalbrist, då VR Sverige haft många sjukskrivna lokförare.

”Det har varit väldigt många sjukskrivningar men det ser lite bättre ut för kommande vecka”, äger Caroline Åkerlund Eskilsson.

”Vi har i samråd med VR Sverige som kör våra tåg beslutat att i först hand ställa in tåg mellan Markaryd och Hässleholm, mellan Halmstad och Helsingborg samt mellan Ystad och Malmö där inställelserna drabbar så få resenärer som möjligt.”

”Pressad personalsituation”

Christer Eklelund, som är kommunikationschef på VR Sverige, beklagar att man tvingats ställa in tåg i sommar.

”Det är en pressad personalsituation när alla förare vill ha semester under sommarmånaderna”, säger han. ”Vi har köpt semesterveckor av många förare men det finns ingen marginal och när det plötsligt blir en ökad sjukfrånvaro tvingas vi ställa in tåg,”

”Vi bedömer att det kommer att bli problematiskt ytterligare någon vecka men sen ser situationen betydligt ljusare ut.”

Tåg i Bergslagen (TiB) meddelade på tisdagen att tågtrafiken reduceras under augusti och september på grund av personalbrist vilket föranledde stora rubriker i lokala medier.

Men reduceringen hade kommunicerats av VR Sverige för flera veckor sedan.​

Full trafik i Bergslagen i höst

Från 30 september kommer alla planerade turer med regionaltåg att köras i Bergslagen sedan VR lyckats rekrytera tillräckligt många lokförare och tågvärdar.

Foto: Tobias Jäderup Från i höst hoppas VR kunna köra tåg utan reduceringar för Tåg i Bergslagen. Sedan 1 juli används de nya dubbeldäckarna ER1 på samtliga linjer som Tåg i Bergslagen trafikerar. ER1 059 kördes 2 juli till och från Mjölby i tågen 8169-8174.

Annons:

”Vi har kommit överens med Tåg i Bergslagen om reducerad trafik under veckorna 33–39 men vi kommer att kunna köra alla tåg som ursprungligen planerades från och med vecka 40”, säger Christer Ekelund på VR Sverige.

VR Sverige har anställt ytterligare 14 lokförare och dessa kommer efter internutbildning på de aktuella fordonstyperna att tillsammans med befintliga förare att klara full trafik från 30 september.

Det verkar endast vara VR Sverige som haft och har akuta bemanningsproblem under sommaren.

Ingen lokförarbrist hos SJ

SJ Stockholmståg och SJ Götalandståg har tillräckligt många lokförare för att klara SL-trafiken och Västtågen och moderbolaget har inte behövt ställa in några fjärr- eller regionaltåg på grund av förarbrist.

Transdev har klarat såväl regionaltågstrafiken i Mälardalen som regionaltågstågstrafiken i Sydsverige utan problem.

”Jag har inte hört några uppgifter om några inställda tåg på grund av förarbrist”, säger Oskar Östlund på Transdevs pressjour.

”Mälartågen och Öresundstågen har rullat, det har fungerat bra hittills under denna sommar.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Sandahls vann striden om Arken

Göteborgs Hamn måste upphandla driften av kombiterminalen Arken. Driften tilldelades Gothenburg RoRo Terminal 2022 men Sandahl Logistik begärde överprövning. Förvaltningsrätten gick på Sandahls linje och domen har nu fastställts av Högsta Förvaltningsdomstolen.

Nyhet

Fortsatt dystert för Green Cargo

Det statliga godstågsbolaget Green Cargo redovisar ett negativt rörelseresultat på 71 miljoner kronor för fjärde kvartalet förra året trots 75 Mkr i miljökompensation och försäljningen av lok till Tågab som gav en reavinst på 37 Mkr. Även i år väntar förlust.

Nyhet

Rälbrott orsakade tågurspårning

När godståget passerade utlöstes ett rälbrott i en av flera sprickor. Rälen trasades sönder och tåget spårade ut i 104 km/h. Hade urspårningen inträffat dagtid hade en allvarlig olycka kunnat inträffa.