Annons:

Publicerad: 2024-10-01

Tre svåra år för tågresenärerna

Tre svåra år väntar för tågresenärerna mellan Göteborg och Alingsås. Antalet tåg halveras, restiderna förlängs och risken för förseningar ökar kraftigt. Men det hade kunnat bli ännu värre.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Ett multipelkopplat X2000-tåg från Göteborg mot Stockholm mellan Floda och Norsesund i augusti 2007.
Tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås dras ner kraftigt från 4 januari nästa år när bytet av kontaktledningsanläggningen inleds. Men SJ räknar med att kunna köra ett snabbtåg i timman i varje riktning mellan Göteborg och Stockholm, Restiderna blir dock betydligt längre. Ett multipelkopplat X2000-tåg från Göteborg mot Stockholm mellan Floda och Norsesund i augusti 2007.

”Det ser faktiskt lite bättre ut för 2025 än vi hade befarat”, säger Petter Essén, chef Trafik- och fordonsprogram på SJ.

”Trafikverket har gjort ett ganska bra jobb med tidiga samverkansmöten och lyhördhet för våra synpunkter.”

”Dessutom underlättar det ju väsentligt att Flixtrain drog sig ur den svenska marknaden, det är lite mindre trångt på spåren numera.”

Kontaktledningsbyte inleds i januari

Strax efter årsskiftet inleder Trafikverket byte av kontaktledningsanläggningen mellan Olskroken och Alingsås som i vissa delar är 100 år gammal.

Kontaktledning, utliggare, 1 900 kontaktledningsstolpar och kontaktledningsbryggor ska bytas ut och gamla sugtransformatorer bytas mot nya autotransformatorer som minskar överföringsförlusterna. Samtidigt byts en stor del av dagens signaler.

De omfattande arbetena som kommer att pågå i två och ett halvt år medför att ett spår i taget stängs av på sträckor som varierar mellan sex och elva kilometer och tågen för samsas på det återstående spåret. Det innebär att antalet tåg som kan trafikera sträckan minskar med närmare två tredjedelar.

1+1+1+1=4

Enligt den kapacitetsplan som Trafikverket utarbetat kan Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås trafikeras av ett snabbtåg, ett regionaltåg, ett pendeltåg och ett godståg per timma i varje riktning under större delen av den tid arbetena pågår.

I vår kommer dock Trafikverket att tillåta fem tåg per timma och riktning och under sommaren ännu fler, det blir en paus i arbetet på Västra stambanan eftersom Västkustbanan är stängd vid Almedal på grund av arbeten för Västlänken.

Det ser faktiskt lite bättre ut för 2025 än vi hade befarat. Trafikverket har gjort ett ganska bra jobb med tidiga samverkansmöten och lyhördhet för våra synpunkter.

 

Petter Essén, chef Trafik- och fordonsprogram på SJ

Kolonnkörning

Tågen kommer att köras i kolonn med fyra tåg i en riktning följt av fyra tåg i andra riktningen vilket ställer stora krav på tågens punktlighet i Alingsås och vid avgång från Göteborg.

”Vi kommer att kunna köra ett snabbtåg i timman i varje riktning mellan Stockholm och Göteborg under 2025”, säger Petter Essén.

Ett antal tåg kommer dock att köras via Borås.

”De allra flesta tågen kommer att gå raka vägen via Alingsås men några kommer att köras via Borås. Det blir ett tåg från Stockholm till Göteborg under våren och två tåg i varje riktning under hösten”, säger Petter Essén.

Totalstopp 16 veckoslut

Förutom den långa perioden med enkelspårstrafik stoppas all tågtrafik under 16 helger under 2025. Avstängningarna kommer att gälla från fredag klockan 22 till söndag klockan 14.

”Under avstängningstiderna kommer våra tåg att ledas om via både Borås och Öxnered”, säger Petter Essén.

Bytet av kontaktledningsanläggningen mellan Olskroken och Alingsås medför endast något längre gångtider för tågen.

Men restiderna mellan Stockholm och Göteborg förlängs mellan 15 och 30 minuter på grund av behovet av större marginaler och flera andra störande banarbeten.

Flera andra banarbeten

Nytt förbigångsspår byggs i Välevattnet strax väster om Laxå, nytt dubbelspår byggs på Godsstråket genom Bergslagen i Hallsberg, flera växlar byts mellan Katrineholm och Hallsberg och arbeten för Ostlänken sker mellan Gerstaberg och Järna.

”Det ger ett tidspåslag på cirka 15 minuter för snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg”, säger Petter Essén.

”Dessutom behöver alla tågoperatörer lägga på cirka tio minuter på tåg mot Göteborg så att det finns en ordentlig marginal i Alingsås för att tågen ska kunna pricka sin plats i kolonnen mot Göteborg.”

Längre restider

Det innebär att gångtiderna för X2000-tågen mellan Stockholm och Göteborg som går raka vägen blir cirka tre timmar och 30 minuter. Att åka med tågen som körs via Borås kommer att ta ytterligare nästan en timma.

Annons:

De längre gångtiderna innebär att avgångs- och ankomsttider förändras radikalt. Exempelvis kommer tåg 420 som nu går från Göteborg klockan 05:00 kommer att avgå redan 04:44.

Petter Essén är medveten om att enkelspårstrafiken och kolonnkörningen mellan Göteborg och Alingsås innebär mycket stora risker för störningar och förseningar.

Stora risker för störningar

”Kommer vi försent till Alingsås och kolonnen mot Göteborg kan vi få vänta en timma för att komma med i nästa kolonn. Alternativt får tåget omledas via Borås eller Öxnered eller ställas inner mot Göteborg och vända tillbaka mot Stockholm”, säger han.

”Det pågår en diskussion med Trafikverket och övriga tågoperatörer för att skapa så robusta och genomarbetade planer som möjligt.”

”Vi lägger tio minuter som buffertid i Alingsås för att minska risken att komma försent till kolonnen.”

Längre tid för tågvändningar

För att minska risken för följdförseningar ökas vändtiden i Göteborg från en timma till en timma och 40 minuter.

De längre gångtiderna och den längre vändtiden medför att det krävs fler fordon för att köra samma antal tåg som i dag.

”Vi kommer att köra en del avgångar med X55 och vi ställer in direkttåget mellan Stockholm och Borås”. säger Petter Essén.

”Vi har istället lagt till uppehåll i Herrljunga för ytterligare några snabbtåg så det kommer att finnas sex förbindelser per dag Borås–Stockholm med byte i Herrljunga under 2025.”

De snabbtåg SJ kommer att köra via Borås har fått tåglägen av Trafikverket under samordningsprocessen efter SJ:s ansökan om tåglägen och har inte fått några uppehåll för av- och påstigande i Borås.

”Försöker ordna resandeutbyte”

”När det nu står klart vilka tåg som ska omledas via Borås försöker vi lägga till uppehåll för resandeutbyte i Borås”, säger Petter Essén.

“Hur många tåg det blir är fortfarande lite oklart. I bästa fall blir det under hösten sex bra bytesförbindelser plus två direkta förbindelser per riktning.”

Ett multipelkopplat X2000-tåg från Göteborg mot Stockholm mellan Floda och Norsesund i augusti 2007.
Petter Essén är chef för Trafik- och fordonsprogram på SJ. FOTO: Henry Lundholm

De tåg som omleds via Borås och kan få uppehåll för av- och påstigande är tågen 435, 436, 450 och 451.

X2000-tågen mellan Stockholm och Uddevalla via Göteborg fortsätter att rulla under våren och sommaren.

Morgontåg från Uddevalla

Under hösten medför kontaktledningsbytet på Uddevalla bangård som främst bedrivs nattetid att SJ inte hinner dit på kvällen.

”Vi kommer att köra ett tjänstetåg till Uddevalla på morgonen och låter tåg 428 gå direkt Uddevalla–Göteborg–Stockholm”, säger Petter Essén.

Bytet av kontaktledningsanläggningen mellan Olskroken och Alingsås kommer att fortsätta under 2026 och en stor del av 2027.

Troligen samma upplägg 2026 och 2027

Under våren kommer Trafikverket och tågtrafikföretagen att diskutera erfarenheterna att enkelspårstrafiken och kolonnkörningen mellan Göteborg och Alingsås.

”Troligen kommer upplägget att bli ungefär samma kommande år som under 2025”, säger Petter Essén.

”Fungerar trafiken som det är tänkt under våren för vi ändå vara ganska nöjda, det känns bra att kunna erbjuda en avgång i timman trots inskränkningarna i kapaciteten mellan Göteborg och Alingsås.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

VR tappar tio procent

VR kommer att kunna köra 90 procent av dagens tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg, åtminstone under första året med kontaktledningsbyte mellan Olskroken och Alingsås.

Nyhet

78 000 namn för nattågen

I dag träffar Linnea Granqvist från Östersund infrastrukturminister Andreas Carlson. Med sig har hon drygt 78 000 namnunderskrifter från svenskar som vill ha kvar nattågen mellan Göteborg och norra Sverige.

Notis

VR: Ovanligt många bokar julbiljetter tidigt

I år köper fler resenärer sina julresor tidigt på VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. Idag, när det är tre månader kvar till julafton, har mer än tre gånger fler resenärer redan bokat sin julresa jämfört med tidigare år.