Annons:
Ny teknik revolutionerar underhållet på Malmbanan
Trafikverket har börjat med spårövervakning från tåg i reguljär i trafik på Malmbanan. Tekniken väntas leda till effektivare planering och uppföljning av järnvägsunderhållet.

Nu mätteknik införs på Malmbanan. FOTO: Trafikverket
“Målet är att få en mer tillförlitlig järnväg med färre kostsamma och tidsödande avbrott i trafiken. Fel och brister på spår och räls kommer kunna upptäckas betydligt tidigare än vad som är fallet idag, då det krävts speciella mätningsfordon. Nu är det möjligt för oss att mer effektivt planera och genomföra underhållet på Malmbanan”, säger Göran Henning, produktionsplanerare vid Trafikverket.
Inom projektet Mätning av anläggning från järnvägsfordon (MAJ) monterar leverantörer till Trafikverket mätutrustning på tåg som kör i den ordinarie trafiken. Fordonen samlar in spårinformation kontinuerligt medan tågen rullar. Informationen skickas sedan över till Trafikverket.
“Det här blir ett viktigt komplement till dagens andra mätmetoder, exempelvis mätvagnen och fast monterade detektorer”, säger Magnus Svensson teknisk specialist vid Trafikverket.
Under 2024 monterades den första mätutrustningen på tåg som trafikerar Malmbanan och nu under 2025 används utrustningen skarpt på både persontåg och godståg. Några exempel på vad utrustningen automatiskt övervakar och analyserar är höjdläge, slag, skevning och sidoläge på spåren.
Möjligheter för branschen
MAJ-projektet är ett av flera initiativ som pågår på Trafikverket för att digitalisera järnvägsunderhållet. Det innebär spännande tider för branschen i stort.
“Digitaliseringen kommer medföra enorma möjligheter för både projekten och entreprenörerna att bedriva underhåll i framtiden”, säger Magnus Svensson teknisk specialist vid Trafikverket.
Fakta om MAJ
Projektet Mätning av anläggning från järnvägsfordon, MAJ, har pågått sedan början av 2022. Projektet startade som en innovationsupphandling till vilken leverantörer bjöds in för att presentera förslag på hur man kan mäta järnvägsspårens skick med hjälp av utrustning monterad på tåg i reguljär trafik samt leverera en informationstjänst som bland annat visar vilka avvikelser som skett och är på väg att ske. Projektet är nu inne i den sista etappen.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Stopp för eltåg i Borlänge
Under fyra veckor, från 14 juli till 10 augusti, är det stopp för alla eltåg genom Borlänge när kontaktledningsanläggningen på Borlänge C byts ut. Ett antal godståg dras genom Borlänge med diesellok.
Västtrafiks nya tåg vinner internationellt designpris
Västtrafiks nya tåg har tilldelats det prestigefyllda designpriset Red Dot Award 2025 för sin innovativa design. Tävlingen är en av de största inom design i världen. Det är andra gången tågmodellen prisas för sin design.
Sju av tio VR-snabbtåg i tid
71 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg ankom slutstationen i tid under årets andra kvartal. Förseningarna berodde främst på problem med spår och växlar, elanläggningar samt obehöriga i spårområdet.
Tågab bygger ut för 80 miljoner
Om elva månader ska Tågabs nya kontor och nya verkstad stå klara i Kristinehamn. Det blir Tågabs största investering hittills. Banklånet beviljades i slutet av juni.
Planskildhet för 3,8 miljarder kronor
Nästan tre månader för tidigt och 200 miljoner kronor billigare än beräknat står Planskildhet Olskroken klar i höst. Natten till 30 juni avslutades den sista av många av avstängningar av tågtrafiken.
001 har återuppstått som ÖBB-lok
1043.001 har återuppstått i sin forna glans. Det orange-vita loket som levererades från Asea till Österrike 1971 återvände till Sverige 2001 och nu har Tågab målat loket i leveransfärgerna.
Infranord har tilldelats tre underhållskontrakt för Ostkustbanan
Infranord har idag det pågående uppdraget att utföra basunderhåll av Ostkustbanan. De nya entreprenaderna påbörjas den 1 september 2026 och pågår i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.
Fasta förbindelsen fyller 25 år
Den 1 juli 2025 fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.
Trafikverket ska vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att vidareutveckla trafikledning och infrastrukturobjekt i Öresundsregionen. Syftet är att ha ett väl utvecklat trafikledningssamarbete på plats i Öresundsregionen i samband med att den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält öppnar.
Unika spårkorsningar i Olskroken
Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.