Annons:

Publicerad: 2025-07-01

Fasta förbindelsen fyller 25 år

I dag fyller Öresundsbron 25 år. På ett kvarts sekel har antalet människor som reser över Öresund ökat 10–15 gånger och antalet arbetspendlare har ökat från 1 500 till 22 000. Men godstågstrafiken har stagnerat.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

Ett Öresundståg är på väg till Danmark en kväll i juni 2020.

Annons:

Öresundsbrons 25-årsjubileum uppmärksammas med deltagande av Deras Majestäter Konungen och Drottningen av Sverige och Deras Majestäter Konungen och Drottningen av Danmark.

För det svenska kungaparet är det ett återbesök, för det danska är det premiär. Men Frederik X av Danmark var som kronprins hedersgäst när sista brospannet sattes på plats 14 augusti 1999.

”Öresundsbron har förenat Danmark och Sverige och skapat en sammanhållen region med Nordens största arbetsmarknad”, säger Linus Eriksson, vd i Öresundsbrokonsortiet.

”Öresundsbron en succé”

”Över 100 000 människor reser dagligen över Sundet, varav 22 000 är pendlare som arbetar på andra sidan bron. Innan bron byggdes var det 1 500 personer som tåg färjorna över Sundet för att jobba i främmande land. Öresundsförbindelsen är en succé.”

20 år med Öresundsförbindelsen

134 år efter den första ansökan men flera månader för tidigt invigdes Öresundsförbindelsen för 20 år sedan. Trafiken har växt snabbare än någon kunde ana och nu utreds fler fasta förbindelser över eller under Öresund.

Gränsen mellan Danmark och Sverige på Öresundsbron. FOTO: Johan Nilsson/Öresundsbron
”Öresundsbron har förenat Danmark och Sverige och skapat en sammanhållen region med Nordens största arbetsmarknad”, säger Linus Eriksson, vd i Öresundsbrokonsortiet.

Mycket politik i tågen på bron

När tågen och tågtrafiken mellan Sverige och Danmark skulle utvecklas med hjälp av den fasta förbindelsen över och under Öresund blev det politikerna i de två länderna som fattade de avgörande besluten.

”Men sen kom finanskrisen i slutet av 00-talet, sen kom flyktingvågen som medförde tidsödande gränskontroller och sen kom pandemin.”

”Trafiken och resandet har fluktuerat kraftigt men långsiktigt är trenden uppåtgående och i år kommer vi av allt att döma att slå rekord i både antalet resenärer med bil och med tåg.”

Godstågstrafiken har stagnerat

Smolket i glädjebägaren är godstrafiken på järnväg.

”Vi hade god tillväxte de första 15 åren med undantag för finanskrisen”, säger Linus Eriksson.

”Men sedan 2015 har godstågstrafiken stagnerat. Vi har 20–25 godståg per dygn över bron och det är inte fler än det var för tio år sedan.”

Godstågen har dock blivit längre och tyngre vilket inte avspeglar sig i den statistik Linus Eriksson har tillgänglig.

”Vi hoppas på ett ordentligt lyft för godstågstrafiken när Fehmarn Bält-tunneln står klar om några år”, säger han.

”Men det krävs att Trafikverket ökar kapaciteten på Malmö godsbangård och på Södra stambanan för att godstågen inte ska fastna så snart de kommit över Öresundsbron.”

”Mycket vunnet med längre Öresundståg”

Linus Eriksson välkomnar också nya Öresundståg som rymmer fler resenärer.

”Kan fler människor åka över Sundet med tåg utan att påverka järnvägens kapacitet är mycket vunnet.”

Öresundsbrokonsortiets vd tror inte det kommer att byggas någon ny fast förbindelse över eller under Öresund inom de närmaste 25 åren.

”Det finns ett antal kommuner i Sverige som vill se metro och nya väg- och järnvägstunnlar men det finns inget intresse av sådana lösningar i Danmark och jag har väldigt svårt att se att någon av dessa planer skulle förverkligas inom överskådlig tid.”

Ett Öresundståg är på väg ut på Pepparholm med bron i bakgrunden i juni 2006.

Ingen dröm för godstrafiken

Öresundsbron skulle bli för brant och för dyr. Därför var den fasta förbindelsen över och under Öresund inte särskilt populär på SJ Gods. Att köra genomgående godståg mellan Sverige och Tyskland bjuder fortfarande på utmaningar.

Men tillblivelsen gick inte som tåget. Det var många och komplicerade turer innan Sverige och Danmark 24 augusti 1991 skrev avtal om att bygga en fast förbindelse över Öresund.

Planering, projektering och byggande gick snabbt och efter mindre än nio år var en bro, en konstgjord ö och en tunnel klara för invigning.

Budget och tidplan höll

Öresundsförbindelsen kostade drygt 20 miljarder kronor i enlighet med kostnadsberäkningarna när bygget inleddes.

Till den kostnaden kom anslutningar på land för runt tio miljarder kronor och senare knappt nio miljarder kronor för Citytunneln under Malmö.

De första tio åren växte allt nästan exponentiellt

 

Linus Eriksson, vd Öresundsbron

Under 1990-talet skeppades några dussin personvagnar över Sundet mellan Helsingborg och Helsingör varje dag och något 100-tal godsvagnar på Dan Link-färjorna mellan Helsingborg och Köpenhamn.

Nu går sex resandetåg. de flesta Öresundståg, i timman under dagtid mellan Malmö och Köpenhamn och ett godståg i timman.

”Flygplatsen i Kastrup ligger tolv minuteras tågresa från Hyllie. Jag reser på mindre än en timma från hemmet i Landskrona till min arbetsplats i Örestad med tåg”, säger Linus Eriksson

”Något sådant kunde ingen drömma om för 40–50 år sedan.”

Ingen spikrak utveckling

Även om antalet resande över Sundet med personbil och buss har 15- eller 20-faldigats och antalet tågresenärer ökat till 15 miljoner per år har utvecklingen varit allt annat än spikrak.

”De första tio åren växte allt nästan exponentiellt”, säger Linus Eriksson.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Nyhet

Unika spårkorsningar i Olskroken

Två unika spårkorsningar med gjutna korsningar i specialstål lades under midsommarhelgen in i Olskroken. Kostnaden blir högre men korsningen ska hålla betydligt längre.

Nyhet

Vision 2050 har lämnat perrongen

Torsdag morgon den 26 juni i gotländska Almedalen. Solen sken som vanligt över Visby när det var dags för Sveriges järnvägselit att samlas och tala framtid. ”Det är viktigt att vi samlas kring järnvägen, så att vi får den järnväg vi vill ha, inledde Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.

Nyhet

Sänkt hastighet om personal i spåren

Sänkt hastighet för tågen där personal finns i spårområdet och krav på dokumentation av riskbedömning vid egenförflyttning inom spårområdet. Det är Trafikverkets svar på Transportstyrelsens föreläggande.