Annons:
Skogen tar tåget till kusten
Ett av Sveriges största transportuppdrag har blivit större. Hector Rail kör i år drygt tre miljoner kubikmeter rundvirke från ett dussin terminaler till massafabriker och sågverk vid Norrlandskusten.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Tåg 41512 Laxå-Timrå rullar efter drygt 50 mil långa resan in i Timrå strax före klockan 11 torsdag 13 maj Timrå kyrka till vänster i bild.
Annons:
Hans Bäck har ett ordentligt lass med virke på tåget hem mot Timrå. 243.110 och 142.108, de två loken, väger 174 ton och vagnarna med sin last rundvirke av 2 942 ton, tågvikten är 3 116 ton.
Tåg 41512 har lämnat Laxå 00:22, 40 minuter tidigt, men Hans kliver inte på förrän en timma senare. Hans långa arbetspass börjar strax innan tåget lämnar Hallsberg klockan 01:28.
”Det är inga problem med långa nattpass under sommarhalvåret när det är ljust ute nästan hela tiden”, säger Hans. ”Jag gillar långa arbetspass, en tur och retur Timrå-Hallsberg betyder drygt en halv arbetsvecka.”
Drygt tre miljoner kubikmeter timmer
Tåg 41512 Laxå-Timrå är en av de många tåg med rundvirke som Hector Rail kör för SCA.
i en av Sveriges största transportuppdrag, drygt tre miljoner kubikmeter virke från ett dussin terminaler från Murjek i norr till Stockaryd utanför Sävsjö i söder till massafabriker och sågverk från Munksund utanför Piteå i norr till Iggesund i söder.
Massafabriken Östrand i Timrå tar emot mest, tre tungt lastade virkeståg varje dygn, och detta dygn kommer ett av tågen från Laxå. Hans Bäck är 45 år men har bara hunnit vara lokförare i ett och ett halvt år. Tidigare körde han färdtjänst i Timrå kommun.
”Det är ett oerhört trevligt jobb att vara lokförare”, säger han. ”Jag ångrar definitivt inte att jag utbildade mig till förare, det enda jag ångrar är att jag inte blev lokförare mycket tidigare.”
3:43 passerar tåget Fors, tio kilometer norr om Krylbo. Och det är Hans back tacksam för.
Ett av tre möten i harmånger. SJ:s snabbtåg 567 Sundsvall-Stockholm med X55 dundrar genom driftplatsen medan 41512 står på sidan.
Fors inget för Bäck
”Fors är en av tre-fyra driftplatser på den här sträckan jag absolut inte vill stanna på för ett möte, särskilt inte under höstens lövhalka””, säger han. ”Även med två starka kan det vara stört omöjligt att ta sig upp för motlutet norr om driftplatsen.”
I vintras tvingades han backa tillbaka två gånger och ta sats för att ta sig upp för backen mot Morshyttan. Det tog en stund. När Hans Bäck och tåg 41512 kommer till Storvik är det dags för rast och vila. 214 kilometer avklarade, 282 kilometer kvar.
Klockan är 04:13, tåget är 83 minuter tidigt. Halvannan timma senare, 05:50, rullar tåget vidare, nu 34 minuter tidigt. Hans Bäck har ätit, vilat en stund och väntat på fotografen Kasper Dudzik som kommer i taxi från Gävle till den forna järnvägsmetropolen i västra Gästrikland.
Nya spår mot Söderhamn
Färden går vidare på Norra stambanan till Kilafors där högre makter i form av Trafikverkets fjärrtågklarerare styr tåg 41512 österut på den nyligen ombyggda och återöppnade banan mot Söderhamn.
Vectron-loket som Hans spakar är bara tre år gammalt, det bakre 142-loket är 47 år. De samarbetar bra trots åldersskillnaden men det skiljer en hel del i arbetsmiljön så Hans Bäck och hans kollegor på Hector Rail brukar se till att Vectron-loken går främst i tågen och de gamla 142-loken går som andralok.
Hans Bäck körde Rc-lok, standardlok hos Green Cargo och SJ, under lokförarutbildningen och han vet vad han föredrar.
”Vectron-loken är ju rena lyxen jämfört med de 40 år gamla Rc-loken hos Green Cargo”, säger han.
Efter några mil mot öster bär det åter norrut på Ostkustbanan mot Sundsvall och Östrand i Timrå. I Harmånger går tåg 41215 in på avvikande huvudtågspår, på sidan på lokförarsvenska, och även här kommer Hans Bäck att få tillbringa en god stund. Ankomst 08:15, av gång 09:26, 44 minuter tidigt in och tre minuter tidigt ut.
Lokförare Hans Bäck pratar med fjärrtågklarararen i Gävle.
Körordern för tåg 41512 ger klara besked om tågets längd och vikt; 624 meter och 3 116 ton.
Tre möten och en förbigång
Under det timslånga uppehållet blir det tre möten och en förbigång.
”Det är en bra plats att starta från så är man lite tidig kan man komma överens med fjättågklareraren om att rulla vidare hit och ta ett antal möten och förbigångar här i stället för på flera andra andra platser”, säger Hans Bäck.
”Dessutom är spar man ju en hel del energi på en start från stillastående i stället för tre starter med så här tunga godståg,”
Tåg 41512 passerar Sundsvall 10:32 och 20 minuter senare är resan över, tåget ankommer Timrå driftplats, tio och en halv timmar efter avgång från Laxå och nio och en halv timma efter Hans Bäck klättrade ombord på loket i Hallsberg.
”Borta bra men hemma bäst”, säger lokföraren Hans Bäck som bort 100 meter från driftplatsen.
Bäck är en av fem lokförare hos Hector Rail som utgör åkstation Timrå.
Hector Rail kör allt virke för SCA
Sedan 2018 kör Hector Rail alla transporter på järnväg med rundvirke till SCA:s massafabriker och sågverk längs Norrlandskusten. Det är ett mycket omfattande uppdrag som sysselsätter 40-45 av Hector Rails lokförare och som kräver drygt ett dussin lok och 144 vagnar.
2018 omfattade transporterna ungefär 2,6 miljoner kubikmeter men utbyggnaden av massafabriken i Östrand, strax norr om Sundsvall, och stor efterfrågan på sågat timmer och pappersmassa har ökat till 3,0 miljoner kubikmeter och de väntas öka i år.
På flera terminaler lastas ett tåg varje dygn, på några främst i södra Sverige ett tåg i veckan.
Första avtalet tecknades 2006
När Hector Rail 2006 tecknade det första avtalet med SCA om virkestransporter var det ett av företagets första riktigt stora transportavtal och ett av de största som Green Cargo förlorat. Det tioåriga avtalet, som gällde 2008-2017, omfattade transport av 1,8 miljoner ton virke från omlastningsterminalerna i Hoting, Krokom, Bensjö och Östavall till Töva-terminalen utanför Sundsvall, Östrand i Timrå, Domsjö utanför Örnsköldsvik samt Iggesund.
2016 skedde nästa upphandling och även då vann Hector Rail. Nu omfattade kontraktet även transporterna i övre Norrland som Green Cargo fortsatt att köra. Från och med 2018 kör Hector Rail alla järnvägstransporter av rundvirke för SCA, första året kördes närmare två miljoner kubikmeter virke åt SCA i södra och mellersta Norrland och 600 000 kubikmeter virke i övre Norrland.
SCA:s truckar börjar lossa virkestrave direkt efter ankomst till Östrand, de nya truckarna klarar en hel trave i ett lyft.
Beredskap för ökade transporter
Nuvarande avtal är på tio år och gäller 2018-2027 och det finns beredskap för att utöka transporterna till fyra miljoner kubikmeter under avtalsperioden.
”Vi arbetar med ständiga förbättringar och tågen är en viktig del i vår långsiktiga strategi, inte minst kopplat till CO2-utsläpp”, säger Martin Sundberg, tågtransportledare på SCA Skog. ”Vi vill öka totalvolymen och transportarbetet på tåg.”
”Med de nya vagnarna får vi med mer virke i varje tåg, de är numera väldigt driftsäkra, de har kompositbromsar som fungerar bra och med lägre axeltryck sliter de mindre på spåren.”
Transporterna av rundvirke för SCA är ett av de största uppdragen för Hector Rail.
”Vi räknar med att köra 3,1-3,4 miljoner kubikmeter virke i år”, säger Monica Sjöström, kontraktansvarig på Hector Rail. ”Vi ser en successiv ökning de senaste åren och räknar med en fortsatt ökning i år och kommande år.”
Tåg 41512 med 243.110 och 142.108 som dragkraft rullar sakta genom centrala Sundsvall. Drygt 50 mil avklarade, två mil kvar.
Från ett till tre tåg per dygn till Östrand
Den ökande produktionen av pappersmassa i Östrand har medfört att antalet tåg ökat från ett till tre per dygn, tåg som dessutom lastar betydligt mer än de gjorde förr i tiden.
”Med de nya stora vagnarna och de nya Vectron-loken kan vi ju köra betydligt mer virke på varje tåg än vi kunde tidigare”, säger Sjöström.
Med 44 fyraxliga timmervagnar, kortkopplade två och två, och två lok, oftast ett äldre 1042-lok från ÖBB i Österrike och ett nytt Vectron-lok, kan varje tåg väga 3 400 ton. Med de äldre vagnarna och två äldre lok vägde tågen maximalt 2 700 ton.
Från 1 800 till 2 300 kubikmeter per tåg
Det betyder en ökning från 1 800 kubikmeter till 2 300 kubikmeter virke per tåg.
Samtliga Vectron-lok och de flesta 142-loken är utrustade med ETCS så de kan köra på Ådalsbanan och Botniabanan som har det europeiska tågsäkerhetssystemet ERTMS.
”Då ersatte varje tåg ungefär 45 timmerbilar, nu lastar vi lika mycket på ett tåg som 60-65 timmerbilar”, säger Monica Sjöström.
”Med nyare och större maskiner går lossningen av virket mycket snabbare.”
De drygt 40 lokförarna på Hector Rail som kör tågen i SCA-trafiken är stationerade i Piteå, Umeå, Långsele, Ånge och Timrå. Förare på åkstationen i Hallsberg kör också en del turer med virkestågen.
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Här ska nya stationen byggas
Kiruna får om några år en ny station nära stadens nya centrum. Ett nytt spår till stationen dras i ett västligt läge längs Nikkaluoktavägen, enligt Trafikverkets beslut.
Två steg närmare köp
I mars nästa år. Eller i april–maj. Då kan Tågabs köp av Inlandståg vara genomfört. Processen har då tagit två år trots att det knappast finns några stötestenar.
1,4 miljarder kr till Green Cargo
Godstågsbolaget Green Cargo föreslås få 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott av ägaren, staten. Därmed undanröjs hotet om att Green Cargo inom kort skulle tvingas upprätta en kontrollbalansräkning och att det på sikt skulle behöva begära sig i konkurs.
Premiär för persontåg till Haparanda
I dag, skärtorsdag, återupptogs persontågstrafiken på Haparandabanan efter 29 år. Stationen i Haparanda har rustats upp och Kalix, som aldrig haft persontågstrafik, har fått en ny station.