Annons:

Publicerad: 2022-01-24

Bode kör till Halmstad

Sverige får i april sitt andra Bode-tåg. DB Cargo Scandinavia kör ett nytt tåg för spedition Bode mellan Lübeck och Halmstad två dagar i veckan.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

DB Scandinavia 185 333 med containertåg på Södra stambanan vid Stehag i december 2009.

Annons:

Det känns mycket positivt att den nya pendeln är på plats och att vi kan underlätta för godstransporter på järnväg från kontinenten. Efterfrågan på hållbara transportlösningar blir allt större.

 


Katrin Lemming Thulin
, kommunikationschef Hallandsamnar

DB Cargo Scandinavia kör sedan flera år ett tåg med containrar och trailrar för Spedition Bode och Lidl mellan Lübeck och kombiterminalen Rosersberg strax norr om Stockholm.

I april inleds transporterna med ett andra tåg mellan Lübeck och Halmstad. Tåget som kommer att köras av DB Cargo Scandinavia ska till att börja med att gå två dagar i veckan.

”Det känns mycket positivt att den nya pendeln är på plats och att vi kan underlätta för godstransporter på järnväg från kontinenten. Efterfrågan på hållbara transportlösningar blir allt större”, säger Katrin Lemming Thulin, kommunikationschef Hallandsamnar.

Den nya förbindelsen kommer att förse flera kunder i södra och västra Sverige, bland andra Lidl, med varor. De två tågen kommer att medföra 80 containrar och trailrar per vecka.

Vi sparar cirka 70 procent koldioxid per trailer och container när vi flyttar över godset på räls och samtidigt snabbar vi upp transittiderna från kontinenten jämfört med sjötransporter.

 

Stev Etzrodt, vd på Spedition Bode

Omlastning tåg-bil i Halmstads hamn

Omlastning från tåg till lastbil kommer att ske i Halmstads hamn där Hallandshamnar under senare år gjort en omfattande upprustning av spåranläggningen.

”Vi sparar cirka 70 procent koldioxid per trailer och container när vi flyttar över godset på räls och samtidigt snabbar vi upp transittiderna från kontinenten jämfört med sjötransporter” säger Stev Etzrodt, vd på Spedition Bode i ett pressmeddelande. ”På längre sikt ser vi Halmstad som en hub för sjö- och järnvägsvolymer.”

35 procent av alla godsvolymer till och från hamnarna i Halmstad och Varberg transporteras på järnväg.

”I samverkan med Halmstad kommun undersöker vi nu alternativ för en ny kombiterminal”, säger Katrin Lemming Thulin. ”Det finns ett antal platser vi tittar på.”

Det finns kombiterminaler för omlastning av containrar och trailrar mellan väg och järnväg i Göteborg, Jönköping, Nässjö, Båramo i Vaggeryd, Älmhult och Helsingborg men ännu ingen i Halland.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tre nya kombitåg på två månader

Logistikföretaget GDL börjar efter nyår trafikera Jönköping-Göteborg med en ny kombipendel efter en schism med Green Cargo. CFL Cargo kommer att sköta tågdragningen. Men Båramopendeln Vaggeryd-Göteborg blir kvar.

Nyhet

Tätare tågtrafik i Västsverige

Västtrafik vill trefaldiga tågresandet till år 2035. Redan om åtta år ska antalet resor med tåg i Västra Götaland ha ökat till 33 miljoner reser per år. Kostnaderna för skattebetalarna väntas öka från 650 miljoner till 800–900 miljoner kronor om året.

Nyhet

Nya X2000 fyra år försenad

2013 beslöt SJ att modernisera X2000-tågen. Det första skulle vara klart 2016. Men provkörningarna inleddes först 2017 och ännu är det första tågen inte klart för trafik. Nu lovar SJ premiärtur i vinter. Men färgsättningen är hemlig.

Nyhet

SJ rustar nattågen för 300 Mkr

SJ upprustar de flesta av sina sovvagnar och samtliga liggvagnar. Kostnaden beräknas till 250-300 miljoner kronor. Den första ombyggda vagnen ska vara på spåren i början av 2023, den sista hösten 2024.