Annons:

Publicerad: 2022-01-24

Bode kör till Halmstad

Sverige får i april sitt andra Bode-tåg. DB Cargo Scandinavia kör ett nytt tåg för spedition Bode mellan Lübeck och Halmstad två dagar i veckan.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

DB Scandinavia 185 333 med containertåg på Södra stambanan vid Stehag i december 2009.

Annons:

Det känns mycket positivt att den nya pendeln är på plats och att vi kan underlätta för godstransporter på järnväg från kontinenten. Efterfrågan på hållbara transportlösningar blir allt större.

 


Katrin Lemming Thulin
, kommunikationschef Hallandsamnar

DB Cargo Scandinavia kör sedan flera år ett tåg med containrar och trailrar för Spedition Bode och Lidl mellan Lübeck och kombiterminalen Rosersberg strax norr om Stockholm.

I april inleds transporterna med ett andra tåg mellan Lübeck och Halmstad. Tåget som kommer att köras av DB Cargo Scandinavia ska till att börja med att gå två dagar i veckan.

”Det känns mycket positivt att den nya pendeln är på plats och att vi kan underlätta för godstransporter på järnväg från kontinenten. Efterfrågan på hållbara transportlösningar blir allt större”, säger Katrin Lemming Thulin, kommunikationschef Hallandsamnar.

Den nya förbindelsen kommer att förse flera kunder i södra och västra Sverige, bland andra Lidl, med varor. De två tågen kommer att medföra 80 containrar och trailrar per vecka.

Vi sparar cirka 70 procent koldioxid per trailer och container när vi flyttar över godset på räls och samtidigt snabbar vi upp transittiderna från kontinenten jämfört med sjötransporter.

 

Stev Etzrodt, vd på Spedition Bode

Omlastning tåg-bil i Halmstads hamn

Omlastning från tåg till lastbil kommer att ske i Halmstads hamn där Hallandshamnar under senare år gjort en omfattande upprustning av spåranläggningen.

”Vi sparar cirka 70 procent koldioxid per trailer och container när vi flyttar över godset på räls och samtidigt snabbar vi upp transittiderna från kontinenten jämfört med sjötransporter” säger Stev Etzrodt, vd på Spedition Bode i ett pressmeddelande. ”På längre sikt ser vi Halmstad som en hub för sjö- och järnvägsvolymer.”

35 procent av alla godsvolymer till och från hamnarna i Halmstad och Varberg transporteras på järnväg.

”I samverkan med Halmstad kommun undersöker vi nu alternativ för en ny kombiterminal”, säger Katrin Lemming Thulin. ”Det finns ett antal platser vi tittar på.”

Det finns kombiterminaler för omlastning av containrar och trailrar mellan väg och järnväg i Göteborg, Jönköping, Nässjö, Båramo i Vaggeryd, Älmhult och Helsingborg men ännu ingen i Halland.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tågstopp ett år på Bohusbanan

Tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla C på Bohusbanan ställs in ett år. De tio tunnlarna på sträckan renoveras och kontaktledningsanläggningen byts ut. Totalkostnad drygt 600 miljoner kronor.

Nyhet

Åter X2000 till Köpenhamn

Efter ett och ett halvt år återupptar SJ förbindelserna med X2000 mellan Stockholm och Köpenhamn. Men det dröjer troligen länge innan tågen börjar rulla över gränsen mellan Sverige och Norge.

Nyhet

Brakförlust för Vy Tåg 2020

Vy Tåg, som ägs av norska statliga Vygruppen, redovisar en förlust på 255 miljoner kronor för 2020. I praktiken betalar de norska skattebetalarna en betydande del av många svenska tågresor.