Annons:

Publicerad: 2021-03-11

Fem nygamla diesellok till Hector Rail

Hector Rail hyr fem nygamla diesellok från Vossloh för växlingen i Värtan, Holmsund, Luleå och Gällivare. I går kom loken till Sverige, i dag transporteras de från Trelleborg till Hallsberg.

Text: Ulf Nyström Foto: Johan Hellström

Sent på kvällen den 10 mars 2021 anlände de fem G6-loken Hector Rail hyrt från Vossloh med färja till Trelleborgs hamn.

Annons:

Loken erbjuder bra arbetsmiljö för lokförarna, luftkonditionering, effektiva slirskydd och stopp/start-funktion med förvärmning av motoroljan.

 

Claes Mårdstrand, trafikchef på Baneservice Skandinavia

Klockan 21:45 på onsdagskvällen anlände tågfärjan Mecklenburg-Vorpommern till Trelleborg med fem växellok från Vossloh.

Efter kontroll och snabbesiktning av loken körs de under torsdagen norrut som tåg 26966, avgång från Trelleborg fyra minuter tidigt klockan 13:16.

Efter drygt två timmar hade loktransporten nått Eslöv och där fick Johan Hellström, säkerhetsinspektör på Hector Rail, och en av kollegor ägna sig åt omväxlande arbetsuppgifter.

“Ja, allt gick bra till att börja med men efter en stund fick vi motoreffektbegränsning vilket sinkade oss”, säger Johan Hellström.

Omväxling fördröjer i Eslöv

Trots att par samtal med Vossloh i Tyskland kvarstod problemet. Så i stället växlades loken om så att ett av de andra loken skulle stå för dragkraften. Nästan två timmar sent lämnade man Eslöv strax efter klockan 16.

“Vi ska till Hallsberg i natt även om det blir väldigt sent”, säger Hellström. “Men det är väldigt trevliga lok med bra arbetsmiljö, tysta och rymliga.”

“När man jämför med de 60 år gamla 841:orna, T43-loken, märker man verkligen att tiden inte stått stilla.”

Först Hallsberg, sen Stockholm

De fem dieselhydrauliska loken körs i 80 km/h till Hallsberg. Efter verkstadsbesök dras loken till Värtan i Stockholm för förarutbildning innan de flesta av dem transporteras vidare till Holmsund, Luleå och Gällivare.

Flera av de fem dieselhydrauliska loken har tidigare använts i Sverige, Baneservice använde ett par av dem i växlingen i Skandiahamnen i Göteborg under flera år och två lok har använts i växlingen vid kombiterminalen i Malmö.

De fem G6-loken uppställda på bangården i Trelleborg på kvällen den 10 mars 2021  efter lossning från tågfärjan.

Vi kommer att ersätta de 60 år gamla dieselloken vid använder i växlingen i norra Sverige med dessa nästan nya diesellok. Det blir ett lyft för arbetsmiljön för våra förare och vi får lok med betydligt bättre miljö- och klimategenskaper.

 

Claes Scheibe, vd i Hector Rail

Bra arbetsmiljö för lokförarna

”Loken erbjuder bra arbetsmiljö för lokförarna, luftkonditionering, effektiva slirskydd och stopp/start-funktion med förvärmning av motoroljan”, konstaterade Claes Mårdstrand, trafikchef på Baneservice Skandinavia hösten 2016.

Stopp- och startfunktionen gör att motorn automatiskt stängs av i stället för att gå på tomgång. När temperaturen i motoroljan sjunker under 40 grader startas automatiskt särskilda värmeaggregat.

Lokförarna kan kontrollera bränsleförbrukningen momentant och ackumulerat under körpassen.

Treaxliga lok på 60 ton

De treaxliga G6-loken väger 60 ton, har en maxeffekt på 690 kW och en startdragkraft på 195 kN.

För de riktigt tunga växlingsdragen krävs multipelkoppling av loken.

Claes Scheibe, vd i Hector Rail, ser anskaffningen av de fem G6-loken som ytterligare ett viktigt steg i moderniseringen av Hector Rails lokflotta.

”Vi kommer att ersätta de 60 år gamla dieselloken vid använder i växlingen i norra Sverige med dessa nästan nya diesellok”, säger han. ”Det blir ett lyft för arbetsmiljön för våra förare och vi får lok med betydligt bättre miljö- och klimategenskaper.”

Den långsamma loktransporten stannar för passerande tåg på Lund C under torsdagseftermiddagen 11 mars 2021.

Nya avtal för 110 miljoner kronor

Green Cargo tecknade nya transportavtal till ett totalt kontraktsvärde om 110 Mkr under andra kvartalet i år.

För första halvåret 2020 uppgick rörelseresultatet till -147, första halvåret förra året var rörelseresultatet -33) Mkr.

Nettoomsättningen minskade med två procent under halvåret.

Den tidigare så förlustbringande intermodala transporterna i Norge håller på att vändas till plusresultat

Tack vare den väsentligt glesare persontågstrafiken har det blivit relativt gott om plats på spåren för Green Cargo och andra godstrafikföretag.

92,6 procent av leveranserna nådde kunderna i rätt tid under andra kvartalet och kundnöjdheten ökade från 3,22 till 3,91 på en femgradig skala.

Behöver stort kapitaltillskott

Green Cargo rapporterade i februari till regeringen att företaget behöver mellan 1,2 och 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott från staten.

Men de minskade transporterna och de ökande förlusterna på grund av coronapandemin skrev revisions- och rådgivningsföretaget KPMG i en rapport till Näringsdepartementet att behovet snarare var 2,2 miljarder kronor.

”Vi har ännu inte fått några besked av regeringskansliet”, säger Ted Söderholm.

”Enligt uppgift återkommer regeringen med ett besked i höstbudgetpropositionen. Läget är inte akut, pengarna räcker ett tag till. Men vi behöver definitivt ett kapitaltillskott inom en ganska snar framtid.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Vintern gick hårt åt Green Cargo

Den hårda vintern, urspårningarna på Malmbanan och de återkommande lokförarstrejkerna i Tyskland drabbade Green Cargo hårt. Första kvartalet 2024 gav ett rörelseresultat på -98 miljoner kronor.

Nyhet

Ingen förlängning för MTR

Trafikförvaltningen i Region Stockholm väljer att inte förlänga avtalet om pendeltågstrafiken med MTR. Nuvarande avtal gäller till december 2026. Upphandlingen av ny trafikoperatör inleds i höst.

Nyhet

45-metersvagnar till Göteborg 2023

Göteborg kommer att få minst 40 stycken 45 meter långa spårvagnar. Den första spårvagnen kan sättas i trafik i slutet av 2023. Dessförinnan måste 38 hållplatser förlängas för att rymma de längre vagnarna.