fbpx

Fem nygamla diesellok till Hector Rail

Hector Rail hyr fem nygamla diesellok från Vossloh för växlingen i Värtan, Holmsund, Luleå och Gällivare. I går kom loken till Sverige, i dag transporteras de från Trelleborg till Hallsberg.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 11 mars 2021

FOTO: JOHAN HELLSTRÖM
Sent på kvällen den 10 mars 2021 anlände de fem G6-loken Hector Rail hyrt från Vossloh med färja till Trelleborgs hamn.

Klockan 21:45 på onsdagskvällen anlände tågfärjan Mecklenburg-Vorpommern till Trelleborg med fem växellok från Vossloh.

Efter kontroll och snabbesiktning av loken körs de under torsdagen norrut som tåg 26966, avgång från Trelleborg fyra minuter tidigt klockan 13:16.

Efter drygt två timmar hade loktransporten nått Eslöv och där fick Johan Hellström, säkerhetsinspektör på Hector Rail, och en av kollegor ägna sig åt omväxlande arbetsuppgifter.

“Ja, allt gick bra till att börja med men efter en stund fick vi motoreffektbegränsning vilket sinkade oss”, säger Johan Hellström.

Omväxling fördröjer i Eslöv

Trots att par samtal med Vossloh i Tyskland kvarstod problemet. Så i stället växlades loken om så att ett av de andra loken skulle stå för dragkraften. Nästan två timmar sent lämnade man Eslöv strax efter klockan 16.

“Vi ska till Hallsberg i natt även om det blir väldigt sent”, säger Hellström. “Men det är väldigt trevliga lok med bra arbetsmiljö, tysta och rymliga.”

“När man jämför med de 60 år gamla 841:orna, T43-loken, märker man verkligen att tiden inte stått stilla.”

 

Först Hallsberg, sen Stockholm

De fem dieselhydrauliska loken körs i 80 km/h till Hallsberg. Efter verkstadsbesök dras loken till Värtan i Stockholm för förarutbildning innan de flesta av dem transporteras vidare till Holmsund, Luleå och Gällivare.

Flera av de fem dieselhydrauliska loken har tidigare använts i Sverige, Baneservice använde ett par av dem i växlingen i Skandiahamnen i Göteborg under flera år och två lok har använts i växlingen vid kombiterminalen i Malmö.

”Loken erbjuder bra arbetsmiljö för lokförarna, luftkonditionering, effektiva slirskydd och stopp/start-funktion med förvärmning av motoroljan.”

 

Claes Mårdstrand, trafikchef på Baneservice Skandinavia

FOTO: JOHAN HELLSTRÖM
De fem G6-loken uppställda på bangården i Trelleborg på kvällen den 10 mars 2021  efter lossning från tågfärjan.

Bra arbetsmiljö för lokförarna

”Loken erbjuder bra arbetsmiljö för lokförarna, luftkonditionering, effektiva slirskydd och stopp/start-funktion med förvärmning av motoroljan”, konstaterade Claes Mårdstrand, trafikchef på Baneservice Skandinavia hösten 2016.

Stopp- och startfunktionen gör att motorn automatiskt stängs av i stället för att gå på tomgång. När temperaturen i motoroljan sjunker under 40 grader startas automatiskt särskilda värmeaggregat.

Lokförarna kan kontrollera bränsleförbrukningen momentant och ackumulerat under körpassen.

Treaxliga lok på 60 ton

De treaxliga G6-loken väger 60 ton, har en maxeffekt på 690 kW och en startdragkraft på 195 kN.

För de riktigt tunga växlingsdragen krävs multipelkoppling av loken.

Claes Scheibe, vd i Hector Rail, ser anskaffningen av de fem G6-loken som ytterligare ett viktigt steg i moderniseringen av Hector Rails lokflotta.

”Vi kommer att ersätta de 60 år gamla dieselloken vid använder i växlingen i norra Sverige med dessa nästan nya diesellok”, säger han. ”Det blir ett lyft för arbetsmiljön för våra förare och vi får lok med betydligt bättre miljö- och klimategenskaper.”

”Vi kommer att ersätta de 60 år gamla dieselloken vid använder i växlingen i norra Sverige med dessa nästan nya diesellok. Det blir ett lyft för arbetsmiljön för våra förare och vi får lok med betydligt bättre miljö- och klimategenskaper.”

 

Claes Scheibe, vd i Hector Rail

FOTO: JOHAN HELLSTRÖM
Den långsamma loktransporten stannar för passerande tåg på Lund C under torsdagseftermiddagen 11 mars 2021.

Diesellok behövs som komplement

Hector Rail använder i stor utsträckning moderna Vectron-lok från Siemens för tågdragningen. Loken är försedda med radiostyrningsutrustning och Last Mile-funktion, en liten dieselmotor som genererar el för växling på icke-elektrifierade spår.

”Men vid tung växling räcker inte Last Mile-funktionen till, där behöver vi riktiga växellok och då blir G6-loken ett välkommen ersättare för de gamla dieselloken vi nu använder”, säger Claes Scheibe.

De fem dieselloken ägs av Beacon Rail och hyrs av Hector Rail.

Fler artiklar

Alla vill köra tyngre tåg

Alla vill köra tyngre tåg

Tågen på Malmbanan väger 8600 ton. Sedan några år körs malmtåg på 9400 ton från Malmberget till Luleå. Green Cargo kör 3700 ton i stålämnestågen Luleå-Borlänge. Hector Rail kör virkeståg på 3000 ton till SCA i Östrand.

read more
Många små steg för godstågen

Många små steg för godstågen

Längre tåg, tyngre tåg, större tåg, bättre signalsäkerhetssystem och automatkoppel. Allt behövs för att göra tågtransporterna mer konkurrenskraftiga. Det anser Oskar Fröidh på KTH.

read more
Snart klart med 750-meterståg

Snart klart med 750-meterståg

På stora delar av det svenska järnvägarna tillåts 630 meter långa godståg. Många vill se betydligt längre tåg men Green Cargo tycker det är viktigare med lite längre godståg i verkligheten än riktigt långa godståg på ritbordet.

read more

Vill du läsa fler artiklar?