Annons:
Första DE 18-loket till Sverige
Northrails första DE 18-lok för den svenska marknaden anlände till Trelleborg 12 april och kommer nu att testköras för att godkännas för trafik i Sverige och Norge.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Väte Rails V5 161 drar iland DE 18-loket från tågfärjan M/S Skåne i Trelleborg 12 april 2025.
”Vi ser en tydlig efterfrågan i Sverige på starka, moderna lok med låga utsläpp”, säger Michael Trentzsch, Chief Investment Officer och Chief Commercial Officer på Northrail AG.
”Med DE 18 kan vi erbjuda en lösning som kombinerar kraft, flexibilitet och hållbarhet.”
DE 18 är ett fyraxligt dieselelektriskt lok för växling och linjetjänst med en tolvcylindrig dieselmotor på 57 liter från MTU som kan leverera 1 800 kilowatt. Dieselmotorn driver en generator som förser de fyra asynktronmotorerna med ström.
Elmotorerna kan prestera 1 800 kW kontinuerlig effekt och 291 kilonewton i startdragkraft. Loket har största tillåtna hastighet 120 km/h.
DE 18 kan köras på biobränsle
DE 18 är utrustade med Steg V-rening och certifierat för att köras på förnybart HVO-bränsle vilket möjliggör en minskning av koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med konventionella diesellok.
Ett DE 18-lok testades i virkestransporterna på Fryksdalsbanan 2021 och visade därefter upp på ett antal platser i Sverige.
De 18-loken kommer att utrustas med ETCS och STM för att kunna köras på alla järnvägar i Sverige och Norge med ERTMS och ATC.
Northrail räknar med att det första DE 18-loket kan sättas i trafik i Sverige i början av 2026.
Protrain kommer att hyra fyra DE 18-lok av Northrail för växling och tjänstgöring som beredskapslok för Trafikverket.

Hytten i mitten från Kiel till Kil
En stor del av godstågen på icke-elektrifierade järnvägar i Sverige dras av gamla, mycket gamla, diesellok. Medelåldern är snarare 50 än 40 år. Det problemet vill Vossloh Locomotives råda bot på.
Annons:

Protrain hyr åtta lok av Northrail
Protrain kommer att hyra åtta diesellok av tyska Northrail. Loken ska användas för växling i Göteborg Skandiahamnen och som beredskapslok i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Northrail har beställt totalt tio DE 18-lok från Vossloh Rolling Stock med en option på ytterligare tio lok.
Northrail hoppas med satsningen på DE 18-loken kunna etablera sig och växa på den svensk-norska marknaden in konkurrens med Nordic Re-Finance, Railpool, Alpha Trains med flera.
”Med de nya ETCS-utrustade och relativt sett mycket miljövänliga dieselloken blir Northrail det första lokuthyrningsföretaget som kan erbjuda nya och starka lok med mitthytt i Sverige och Norge”, skriver Michael Trentzsch i ett mail till Järnvägar.nu.
Northrail fyller ett gap
”Railpool och Alpha Trains erbjuder ellok för tjänst på stambanorna och Nordic Re-Finance erbjuder i huvudsak äldre lok.”
Michael Trentzsch anser att företag som bedriver tågtrafik har mycket att vinna på att hyra lok i stället för att köpa lok.
”De stora fördelarna är att tågtrafikföretagen inte behöver ett betydande kapital för att förvärva lok och att den som hyr lok inte binder sig för en ett antal lok under lång tid utan kan hyra lok under relativt korta perioder”, skriver Michael Trentzsch.
”Det ger den som hyr lok i stället för att köpa lok en betydligt större flexibilitet.”

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
A-Train köper nya tåg
Inom kort beslutar A-Train vilket företag som får leverera nya motorvagnståg till Arlanda Express. Tågen som blir väsentligt längre än dagens tåg ska vara i drift senast 2031.
Sista nattåget från Jämtland till Göteborg
På söndag går det sista nattåget med vagnar från Duved och Östersund till Göteborg. Tågen har rullat sedan 1968 med korta avbrott men nu är det slut.
Lysekilsbanan kan åter få godstrafik
Det kan åter bli godstågstrafik på Lysekilsbanan. Med en blygsam upprustning av banan kan godståg släppas fram i 40 km/h om några år.
Tio växlar utbytta på Västra stambanan
Under påskhelgen har tio gamla, hårt slitna växlar på Västra stambanan mellan Katrineholm och Hallsberg bytts ut mot nya växlar.