Annons:
Ny järnväg Lund-Hässleholm blir två projekt
Trafikverket har beslutat att dela upp utbyggnaden av Södra stambanan mellan Klostergården strax söder om Lund och Hässleholm i två etapper för att snabba upp processen. Men invigningen lär ändå dröja 10-15 år.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Ett av SJ:s X2000-tåg passerar den nya driftplatsen Vätteryd mellan Tjörnarp och Sösdala i juni 2014.
”Lokaliseringsutredningen för sträckan genom centrala Lund mellan Klostergården strax söder om Lund och Stångby strax norr om Lund var nästan klar när regeringen 2022 beslöt att Trafikverket skulle avbryta med nya höghastighetsbanor”, säger Johan Månsson, projektledare på Trafikverket.
”Genom att jobba vidare med Klostergården-Stångby som ett projekt och Stångby-Hässleholm som ett annat projekt kan vi vinna värdefull tid. Allt vi kan göra för att snabbare få ökad kapacitet i järnvägssystemet är bra.”
Klostergården-Stångby värsta flaskhalsen
Även om etappen Klostergården-Stångby är kort, endast sex kilometer, är det den mest angelägna och den mest komplicerade delen av hela etappen Klostergården-Hässleholm.
Utrymmet i centrala Lund är begränsat och bangården kan inte bli så mycket större än den är i dag. Den södra infarten till Lund ligger i en snäv kurva med största tillåtna hastighet 60 km/h där en gammal kulturhistoriskt värdefull byggnad, Armaturfabriken, ligger i vägen för järnvägen.
”De utredningar vi gjorde för några år sedan visar att det inte finns några realistiska alternativ till att bygga ut järnvägen genom Lund”, säger Johan Månsson.
”Det är orealistiskt med en järnvägstunnel under Lund och det är orealistiskt att bygga ny järnväg utanför staden och skapa en särskild station för tågen på den nya banan.”
Komplicerat bygga nytt i centrala Lund
”Men Lund är en medeltida stad och det är komplicerat att bygga ut nuvarande bangård med fler spår och längre plattformar. Vi kan inte gå fram hur som helst.”
För att få plats med fyra spår i infartskurvan till Lund C kommer av allt att döma delar av den gamla Armaturfabriken att behöva rivas vilket sannolikt kommer att leda till vissa protester.
”Dessutom finns det bostäder väldigt nära vilket kommer att kräva särskilda åtgärder för att minska bullret från tågen”, säger Johan Månsson.
Annons:
”Vi kommer att ha ett nära samarbete med Lunds kommun för att lösa allt på bästa sätt.”
Det blir något enklare att bygga ny järnväg mellan Stångby och Hässleholm men det uppstå komplikationer även där.
Nya banan byggs för 250 km/h
Den nya järnvägen mellan Klostergården och Hässleholm, som gör att hela sträckan mellan Malmö och Hässleholm får fyra spår vilket ökar kapaciteten väsentligt och minskar risken för störningar, byggs enligt regeringens direktiv för en största tillåtna hastighet av 250 km/h i stället för 320 km/h som gällde när etappen skulle bli en del av ett nytt svenskt höghastighetsnät Stockholm-Jönköping-Göteborg och Jönköping-Malmö.
”Det ger oss nya förutsättningar när vi planerar spårdragningen”, säger Johan Månsson.
”Eftersom det ska gå att köra godståg på de nya spåren begränsas stigningarna till tio promille men samtidigt krävs mindre kurvradier än om vi byggt för högre hastigheter.”
Ingen ny station i Hässleholm
Hässleholm kommer inte heller att få någon ny station i mer eller mindre perifert läge. Det betyder att de nya spåren måste anslutas till Södra stambanan strax söder om Hässleholm.
Järnvägen mellan Lund och Hässleholm är en av de mest trafikerade i Sverige med X2000, Snälltåget, två nattåg i varje riktning, Öresundståg, Pågatåg och ett stort antal godståg.
Godstågstrafiken väntas dessutom öka när den fasta förbindelsen under Fehmarn Bält är klar 2029.
Men det kommer att dröja åtskilliga år innan kapaciteten ökas markant med ytterligare två spår. Planeringen görs i samarbete med kommunerna Lund, Eslöv, Höör och Hässleholm samt Region Skåne och Länsstyrelsen.
Kanske byggstart Stångby-Hässleholm 2035
”En lokaliseringsutredning för sträckan Stångby-Hässleholm tar två-tre år och kan vara klar 2029 om vi kommer igång under nästa år”, säger Johan Månsson.
”Sen tar det tre-fyra år att utarbeta en Järnvägsplan. Kanske kan vi komma igång med byggandet 2035-2036 om regeringens tillåtlighetsprövning går någorlunda snabbt. Sen lär väl bygget pågå under andra halvan av 2030-talet.”
Färdigställandet av den korta men komplicerade etappen genom Lund kan gå snabbare eftersom lokaliseringsutredningen är klar.
”Kanske kan vi ta första spadtaget 2031 eller 2032”, säger Johan Månsson.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Senaste artiklarna:
Krogen eldhärjad
En av Snälltågets fem restaurangvagnar fick omfattande skador under en brand på Malmö personbangård natten till onsdag 26 mars.
Spårspring ger tågstopp
Obehöriga som vistas i spårområdet blir ett allt större problem för tågtrafiken och för resenärerna. Enbart Tåg i Bergslagen drabbades av 370 incidenter som resulterade i 67 förseningstimmar förra året.
Vätgaslok till Train & Rail
Det första av 25 vätgaslok som polska Pesa bygger för Väte rail kommer till Sverige om drygt en månad. Loket kommer att visas i anslutning till Train & Rail i Stockholm 6–8 maj.
Tåg snabbare än flyg mellan Göteborg och Stockholm
Flygplan må vara snabbare än tåg – men tågresor kan vara snabbare än flygresor. Räknas passagerarnas totala restid går det till exempel snabbare att ta snabbtåget än flyget mellan Göteborg och Stockholm, visar en ny rapport baserad på data från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).