fbpx

Hector Rail trappar upp striden mot Green Cargo

Hector Rail har anmält Green Cargo till Konkurrensverket för otillbörlig konkurrens. I vintras anmälde Hector Rail Green Cargo till EU-kommissionen.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 24 juni 2021

FOTO: KASPER DUDZIK
Sommarnatt 2012 på rangerbangården i Hallsberg. Ett av Green Cargos godståg passerar till vänster.

Vi tror på marknadskrafterna och den fria konkurrensen. Skall godstransporterna på järnväg öka i framtiden så behöver hinder undanröjas, inte byggas upp”, säger Claes Scheibe, vd i Hector Rail.

Bakgrunden till Hector Rails anmälan till Konkurrensverket är Green Cargos vägran att rangera vagnar för Hector Rail på Hallsbergs rangerbangård.

Green Cargo vann SFL:s upphandli9ng

Green Cargo vann i våras upphandlingen av transporter av papper och pappersmassa från BillerudKorsnäs pappersbruk i Karlsborg, Gävle, Frövi, Grums och Skärblacka, Mondi Dynäs i Väja och Smurfit Kappa i Piteå till 40 terminaler i Sverige och övriga Europa som ScandFibre Logistics (SFL) genomförde.

Transporterna omfattar också 700 000 ton returpapper för SFL från södra Sverige och flera länder i Europa.

I dag kör Hector Rail tågen mellan Hallsberg och Malmö, 13 omlopp per vecka, och sju omlopp i veckan mellan Frövi och Hallsberg medan Green Cargo kör övriga tåg.

Green Cargo slog Hector Rail på pappret – Järnvägar (jarnvagar.nu)

Eftersom det nya avtalet gäller alla transporter krävs rangering av vagnar i Hallsberg. Hector Rail begärde en offert från Green Cargo för rangeringen av vagnarna men Green Cargo vägrade åta sig någon växling för Hector Rail.

Hector Rail kastade in handduken

Efter en rekordlång upphandlingsprocess, den tog ett och ett halvt år, tvingades Hector Rail att kasta in handduken och SFL skrev avtal med Green Cargo om det omfattande transportuppdraget.

”Vi har förlorat en kund till Green Cargo eftersom vi inte fått tillgång till Green Cargos växlingstjänster i Hallsberg”, säger Claes Scheibe. ”Det är oerhört frustrerande och förhindrar den fria konkurrensen på järnväg i Sverige.”

Hector Rail har nu anmält Green Cargo till Konkurrensverket gällande otillbörlig konkurrens.

”Vi är inte ute efter att tränga ut Green Cargo från Hallsberg på något sätt. Green Cargo sköter säkert rangeringen av tågen väldigt bra”, säger Claes Scheibe. ”Vi vill bara att Green Cargo rangerar vagnar i våra tåg mot en rimlig ersättning.”

FOTO: KASPER DUDZIK
Hector Rails 441.001 ska dra ett godståg för SFL från Hallsberg till Norrköping i juni 2006.

 

Uppmärksammat EU och Trafikverket

Hector Rail har också uppmärksammat EU-kommissionen och Infrastrukturdepartementet på problemet och haft möten med Trafikverket och Transportstyrelsen för att ändra villkoren för växlingen i Hallsberg och andra rangerbangårdar i Sverige där det förekommer vallväxling.

”Trafikverket säger att man inte kan göra någonting så vi hoppas verkligen att Konkurrensverket tar upp detta till prövning”, säger Scheibe.

Under en period upphandlades verksamheten på rangerbangården i Hallsberg. Green Cargo vann upphandlingen men när perioden var över genomfördes ingen ny upphandling; det var endast vagnar som Green Cargos vagnar som rangerades.

Ingen förståelse för Hector Rail

Ted Söderholm, vd i Green Cargo, hyser ingen större förståelse för Hector Rails agerande och argument.

”Hector Rail får tycka vad man vill men vi vill inte växla vagnar åt en konkurrent”, säger han. ”Vill Hector Rail växla vagnar i Hallsberg eller någon annanstans får de växla vagnar men vi vill inte bryta sönder våra produktionssystem för att växla åt dem.”

”Det är inte en fråga om kostnad eller ersättning, det är en fråga om vår uppgift att transportera vagnar för våra kunder. Vi har inte tid eller personal för att växla åt andra företag.”

Om andra godstågsföretag ska få växla på Hallsbergs rangerbangård är, enligt Söderholm, en fråga för Trafikverket som äger anläggningen.

”Bra att frågan utreds”

”Det är bra om den frågan reds ut och vi är inte negativa om så skulle bli fallet”, säger han. ”Men vi har ingen avsikt att ge bort delar av vår produktionskapacitet till andra företag”.

Hector Rail har tidigare, åtminstone tillfälligt, stoppat utbetalningen av ett aktieägartillskott från svenska staten till Green Cargo på 1,4 miljarder kronor.

När Hector Rail inte fick något gehör för sina invändningar av regering eller riksdag vände sig företaget till EU-kommissionen.

Ännu inget ägartillskott till Green Cargo

”EU borde få upp ögonen för hur den svenska regeringen och riksdagen agerar”, sade Claes Scheibe till Järnvägar.nu i januari. ”Det är fel att staten för över pengar till ett konkurrerade godstågsbolag”.

Hector Rail går till EU – Järnvägar (jarnvagar.nu)

Ännu sex månader efter riksdagens beslut om aktieägartillskottet har inga pengar betalats ut till Green Cargo.

”Det pågår en dialog mellan EU-kommissionen och Näringsdepartementet”, säger Ted Söderholm på Green Cargo, ”Vi är inte inblandade i den dialogen och vet egentligen inte vad man diskuterar eller hur utfallet kommer att bli.”

”Vi är inte heller i omedelbart behov av pengarna.”

Fler artiklar

Storsatsning på tåg i väst

Storsatsning på tåg i väst

Västtrafik hoppas kunna öka tågresandet med 50 procent när Västlänken står klar. Trafiken utökas på nästan alla sträckor i Västra Götaland. Satsningen kräver 35 nya tågsätt utöver de 45 som levereras de närmaste åren.

read more
Dyra omvägar för godstågen

Dyra omvägar för godstågen

Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.

read more

Vill du läsa fler artiklar?