Annons:

Publicerad: 2021-06-24

Hector Rail trappar upp striden mot Green Cargo

Hector Rail har anmält Green Cargo till Konkurrensverket för otillbörlig konkurrens. I vintras anmälde Hector Rail Green Cargo till EU-kommissionen.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Sommarnatt 2012 på rangerbangården i Hallsberg. Ett av Green Cargos godståg passerar till vänster.

Annons:

Vi tror på marknadskrafterna och den fria konkurrensen. Skall godstransporterna på järnväg öka i framtiden så behöver hinder undanröjas, inte byggas upp”, säger Claes Scheibe, vd i Hector Rail.

Bakgrunden till Hector Rails anmälan till Konkurrensverket är Green Cargos vägran att rangera vagnar för Hector Rail på Hallsbergs rangerbangård.

Vi tror på marknadskrafterna och den fria konkurrensen. Skall godstransporterna på järnväg öka i framtiden så behöver hinder undanröjas, inte byggas upp.

 

Claes Scheibe, vd i Hector Rail

Green Cargo vann SFL:s upphandling

Green Cargo vann i våras upphandlingen av transporter av papper och pappersmassa från BillerudKorsnäs pappersbruk i Karlsborg, Gävle, Frövi, Grums och Skärblacka, Mondi Dynäs i Väja och Smurfit Kappa i Piteå till 40 terminaler i Sverige och övriga Europa som ScandFibre Logistics (SFL) genomförde.

Transporterna omfattar också 700 000 ton returpapper för SFL från södra Sverige och flera länder i Europa.

I dag kör Hector Rail tågen mellan Hallsberg och Malmö, 13 omlopp per vecka, och sju omlopp i veckan mellan Frövi och Hallsberg medan Green Cargo kör övriga tåg.

Green Cargo slog Hector Rail på pappret

Green Cargo vann kampen med Hector Rail om ett av Sveriges största logistikuppdrag, transporterna av två miljoner ton papper från sju svenska pappersbruk och av 700 000 ton returpapper.

Eftersom det nya avtalet gäller alla transporter krävs rangering av vagnar i Hallsberg. Hector Rail begärde en offert från Green Cargo för rangeringen av vagnarna men Green Cargo vägrade åta sig någon växling för Hector Rail.

Hector Rail kastade in handduken

Efter en rekordlång upphandlingsprocess, den tog ett och ett halvt år, tvingades Hector Rail att kasta in handduken och SFL skrev avtal med Green Cargo om det omfattande transportuppdraget.

”Vi har förlorat en kund till Green Cargo eftersom vi inte fått tillgång till Green Cargos växlingstjänster i Hallsberg”, säger Claes Scheibe. ”Det är oerhört frustrerande och förhindrar den fria konkurrensen på järnväg i Sverige.”

Hector Rail har nu anmält Green Cargo till Konkurrensverket gällande otillbörlig konkurrens.

”Vi är inte ute efter att tränga ut Green Cargo från Hallsberg på något sätt. Green Cargo sköter säkert rangeringen av tågen väldigt bra”, säger Claes Scheibe. ”Vi vill bara att Green Cargo rangerar vagnar i våra tåg mot en rimlig ersättning.”

Hector Rails 441.001 ska dra ett godståg för SFL från Hallsberg till Norrköping i juni 2006.

Uppmärksammat EU och Trafikverket

Hector Rail har också uppmärksammat EU-kommissionen och Infrastrukturdepartementet på problemet och haft möten med Trafikverket och Transportstyrelsen för att ändra villkoren för växlingen i Hallsberg och andra rangerbangårdar i Sverige där det förekommer vallväxling.

”Trafikverket säger att man inte kan göra någonting så vi hoppas verkligen att Konkurrensverket tar upp detta till prövning”, säger Scheibe.

Under en period upphandlades verksamheten på rangerbangården i Hallsberg. Green Cargo vann upphandlingen men när perioden var över genomfördes ingen ny upphandling; det var endast vagnar som Green Cargos vagnar som rangerades.

Ingen förståelse för Hector Rail

Ted Söderholm, vd i Green Cargo, hyser ingen större förståelse för Hector Rails agerande och argument.

”Hector Rail får tycka vad man vill men vi vill inte växla vagnar åt en konkurrent”, säger han. ”Vill Hector Rail växla vagnar i Hallsberg eller någon annanstans får de växla vagnar men vi vill inte bryta sönder våra produktionssystem för att växla åt dem.”

”Det är inte en fråga om kostnad eller ersättning, det är en fråga om vår uppgift att transportera vagnar för våra kunder. Vi har inte tid eller personal för att växla åt andra företag.”

Om andra godstågsföretag ska få växla på Hallsbergs rangerbangård är, enligt Söderholm, en fråga för Trafikverket som äger anläggningen.

”Bra att frågan utreds”

”Det är bra om den frågan reds ut och vi är inte negativa om så skulle bli fallet”, säger han. ”Men vi har ingen avsikt att ge bort delar av vår produktionskapacitet till andra företag”.

Hector Rail har tidigare, åtminstone tillfälligt, stoppat utbetalningen av ett aktieägartillskott från svenska staten till Green Cargo på 1,4 miljarder kronor.

När Hector Rail inte fick något gehör för sina invändningar av regering eller riksdag vände sig företaget till EU-kommissionen.

Hector Rail går till EU

Hector Rail kommer troligen att vända sig till EU för att stoppa svenska statens kapitaltillskott till Green Cargo. Kapitaltillskottet är på 1,4 miljarder kronor.

Ännu inget ägartillskott till Green Cargo

”EU borde få upp ögonen för hur den svenska regeringen och riksdagen agerar”, sade Claes Scheibe till Järnvägar.nu i januari. ”Det är fel att staten för över pengar till ett konkurrerade godstågsbolag”.

Ännu sex månader efter riksdagens beslut om aktieägartillskottet har inga pengar betalats ut till Green Cargo.

”Det pågår en dialog mellan EU-kommissionen och Näringsdepartementet”, säger Ted Söderholm på Green Cargo, ”Vi är inte inblandade i den dialogen och vet egentligen inte vad man diskuterar eller hur utfallet kommer att bli.”

”Vi är inte heller i omedelbart behov av pengarna.”

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

SJ på efterkälken

Vy tåg släppte biljetterna till jultrafiken redan 5 oktober. Snälltåget och Flixtrain började sälja tågresor i förra veckan, MTRX 20 oktober. Men det dröjer till 9 november innan det går att köpa SJ-biljetter till jultrafiken.

SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
Nyhet

Nya vagnen i trafik

Kring årsskiftet sätts de två första av de nya spårvagnarna i ordinarie trafik i Göteborg. Våren 2022 ska alla 40 ha levererats. Erfarenhetsdriften har inte avslöjat några nämnvärda problem.

Nyhet

Stark sommar för Inlandsbanan

Persontrafiken på Inlandsbanan har haft en bra sommar. Många avgångar har varit fullbokade. Sammanlagt har man sålt drygt 12 500 resor under sommaren. Det är bättre än 2018 men något sämre än rekordåret 2019.

Nyhet

Ingen lokförarstrejk

Arbetsgivarorganisationen Tågföretagen och fackförbundet Seko har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses Sekos strejkvarsel som skulle trätt i kraft klockan 15.00 den 15 maj 2023.