Annons:

Publicerad: 2021-05-10

I sommar ska spårvagnarna rulla

Först i sommar, ett halvår efter invigningen, kan spårvagnstrafiken i Lund komma att fungera som planerat. Hjulsvarven i Hässleholm kan inom kort användas för att svarva spårvagnshjul.

Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Vagn 05 står redo för avgång på Clemenstorget i Lund den 5 mars 2021.

Annons:

”Det rullar på”, säger Saman Tondnevis på Skånetrafiken, chef för affärsområde Buss och därmed också för ansvarig för spårvagnstrafiken i Lund.

De senaste månaderna har två av sju spårvagnar använts i trafiken i Lund och det har möjliggjort avgångar var 20:e minut.

En spårvagn används för utbildning av förare och en spårvagn väntar på sina boggier, de befinner sig på tågverkstaden i Hässleholm för kalibrering av hjulsvarven.

Tre vagnar ännu inte övertagna

De tre resterande vagnarna som kom från Spanien till Lund i höstas har ännu inte övertagits av Skånetrafiken.

Spårvagnstrafiken i Lund inleddes 13 december förra året. I början av februari ställdes trafiken in sedan flera spårvagnar drabbats av hjulplattor, skador på hjulens löpbanor som orsakats av att hjulen låst sig i samband med inbromsning eller inte börjar rulla vid start.

Efter några dagar kunde en spårvagn sättas i trafik. I en månad kördes gles trafik med avgångar var 40:e minut med den enda spårvagnen.

Sedan början av mars finns två vagnar i trafik och nu går det en spårvagn var 20:e minut i var riktning mellan Lund C och ESS via Universitetssjukhuset och Solbjer.

Fördubblad spårvagnstrafik i Lund

Spårvagnstrafiken i Lund har fördubblats de senast veckorna. Nu är två vagnar av sju i trafik, Åsa-Hanna och Inferno. Skånetrafiken tror på normal trafik i vår.

Ingen svarv och inga reserver i Lund

Programvarufel för fastbromsningsskydden, ingen hjulsvarv och inga reservboggier. Det är orsakerna till fiaskot för spårvagnstrafiken i Lund. Inget tyder på normal trafik på flera månader.

Jag hoppas att vi inom två veckor ska vara klara med de justeringar som krävs och att vi därefter regelmässigt kan använda svarven för att åtgärda spårvagnshjul som av någon orsak drabbats av hjulplattor.

 

Saman Tondnevis, Skånetrafiken, chef för affärsområde Buss

Tre boggier har transporteras på lastbil till Oslo där hjulen svarvats. Just nu pågår kalibrering av hjulsvarven på tågverkstaden i Kärråkra i Hässleholm för att den ska kunna användas för att svarva spårvagnshjul.

”Jag hoppas att vi inom två veckor ska vara klara med de justeringar som krävs och att vi därefter regelmässigt kan använda svarven för att åtgärda spårvagnshjul som av någon orsak drabbats av hjulplattor”, säger Saman Tondnevis.

Dummyboggi till Lund

Under våren har det spanska företaget CAF, som byggt de sju spårvagnarna till Lund, levererat en ”dummyboggi” till Lund, en boggi som vagnarna kan ställas på medan ordinarie boggier skickas till verkstad för svarvning eller andra åtgärder.

Tondnevis hoppas att förhandlingarna mellan Skånetrafiken och CAF som övertagande av de tre resterande spårvagnarna kan slutföras under våren och att samtliga vagnar kan användas i ordinarie trafik från och med försommaren.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Konkurrens på olika villkor

I höst börjar SJ köra nattåg mellan Stockholm och Hamburg. Snälltåget som i flera år kört nattåg mellan Malmö och Berlin utan statligt stöd tror på en växande marknad men tycker inte konkurrensvillkoren är rättvisa.

Nyhet

Green Cargo kör fler kombitåg

Godstågsföretaget Green Cargo har utökat den intermodala trafiken. Ett nytt kombitåg mellan Trelleborg och Stockholm Årsta började rulla i december och i januari var det premiär för linjen Göteborg-Rosersberg.

Nyhet

Verktyget var inte färdigtestat

Det kommer att dröja länge innan SJ:s nya planeringsverktyg för fordon och personal fungerar perfekt. Men med många mindre åtgärder ska det sakta men säkert fungera allt bättre.