Annons:
Kombitåget Stockholm-Norrland läggs ner
Real Rail lägger 31 mars ner kombitrafiken mellan Rosersberg och Luleå via Umeå. Men transporterna med kombitågen från Nässjö och Jönköping till Norrland ökar när Real Rail nu börjar köra varor till Ikea-varuhus i Norrland.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik
Real Rails kombitåg på nordgående vid Järvsö i juni 2017. Green Cargo drar tåget med dubbla Rc4, främsta loket är nummer 1290 som har kvar originalfärgsättningen.
Annons:
Volymerna räcker inte till för ett kombitåg mellan Mälardalen och Övre Norrland. Vi har i snitt haft endast nio lastade vagnar per tåg och det är alldeles för lite för att vi ska nå någon form av lönsamhet.
David Sandahl, vd i Real Rail
”Volymerna räcker inte till för ett kombitåg mellan Mälardalen och Övre Norrland”, säger David Sandahl, vd i Real Rail. ”Vi har i snitt haft endast nio lastade vagnar per tåg och det är alldeles för lite för att vi ska nå någon form av lönsamhet.”
Framförallt är det tågen norrut som är svåra att fylla.
Real Rail har kört kombitåg mellan Rosersberg, strax norr om Stockholm, till Gammelstad utanför Luleå via Umeå sedan maj 2018, i snart tre år.
Tågen har körts fem dagar i veckan och har ersatt närmare 10 000 lastbilstransporter på E4 om året. Tåget är ett av få långväga godståg som använt Botniabanan.
Schenker satsar på landsvägstransporter
Tidigare transporterade DB Schenker Sverige, dotterbolag till tyska statligt ägda Deutsche Bahn, ett stort antal lastbilstrailrar mellan södra och norra i Real Rails tåg.
2019 körde Real Rail motsvarande 35 000 lastbilstransporter på järnväg och drygt hälften av transportvolymerna på tågen mellan södra och norra Sverige utgjordes av trailrar och flak som Sandahls Goods & Parcel lastade på tågen, transporter som ingick i Schenkers transportnät.
Våren 2020 meddelade Schenker att man skulle avbyta samarbetet med Sandahlbolagen, ett samarbete som pågått i 60 år. Sandahl Goods & Parcel skulle sluta köra lastbilstrafik åt Schenker och Sandahls dotterbolag Real Rail skulle sluta köra kombitåg mellan södra och norra Sverige för Schenker.
Lastbilstrailrar kvar på spåren
När logistikjätten DB Schenker avbröt allt samarbete med Sandahls i Småland riskerade 40 000 lastbilstransporter att hamna på E4 varje år. Men Sandahl ger giganten en match och fortsätter köra trailrar på tåg.
Schenker kör numera nästan allt inrikesgods i Sverige på landsväg, oftast med fossil dieselolja.
Sedan 26 september förra året kör Real Rail kombitågen i egen regi.
En del av de förlorade volymerna har kunnat ersättas med nya trailrar och containrar men de flesta tågen har sämre fyllnadsgrad än tidigare.
”Vi hoppas kunna ordna transporter mellan Mälardalen och norra Sverige på något annat sätt”, säger David Sandahl. ”Eventuellt skulle vi kunna koppla vagnar från och till Rosersberg till något av våra andra tåg.”
Förutom kombitågen mellan Rosersberg och Luleå via Umeå kör Real Rail kombitåg mellan Göteborg och Sundsvall, mellan Göteborg och Umeå, mellan Göteborg och Luleå, mellan Helsingborg och Umeå och mellan Helsingborg och Luleå.
Green Cargo kombitåg för Real Rail med Rc4 1254 och 1305 som dragare vid Gottne strax norr om Mellansel i januari 2020.
Tågen mellan Skåne och Norrland medför vagnar till och från Nässjö och tågen mellan Göteborg och Sundsvall medför vagnar till och från Jönköping med av- och tillkoppling i Falköping.
Tågen mellan Göteborg och Sundsvall körs av CFL Cargo, övriga av Green Cargo.
”Tågen mellan Skåne och Övre Norrland går riktigt bra och har bra beläggning”, säger David Sandahl.
Ikea-möbler i kombitågen till Norrland
”Nu ska vi i samarbete med Mohlins Åkeri i Örkelljunga, ett företag som numera ingår i Sandahslsgruppen, köra varor för Ikea från Älmhult och Jönköping till varuhusen i Norrland vilket gör att det blir ännu mer gods i tågen Göteborg-Sundsvall och Helsingborg-Nässjö-Umeå-Luleå.”
Tågen mellan Göteborg och Övre Norrland har, enligt David Sandahl, bra beläggning men det råder viss obalans i transportflödena.
”Vi kör hytter till Volvos lastbilar från Umeå till Göteborg men det är svårare att fylla tåget från Göteborg till Umeå”, säger han. ”Men volymerna växer och obalansen minskar.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Unikt samarbete bakom effektivare godstransporter
Inom järnvägsbranschen är samarbete och ständiga förbättringar avgörande för att driva innovation och effektivitet. EuroDual User Group i Skandinavien är ett bra exempel på detta. Här samarbetar operatörerna OnRail, CargoNet och Grenland Rail, ägaren European Loc Pool, tillverkaren Stadler Valencia och underhållaren Stadler Rail Services.
Lång färd mot nära mål
Att köra godståg från Göteborg till Malmö, knappt 30 mil, tar normalt fyra timmar för lokföraren Tomas Beckius. Nu hinner han knappt till Halmstad där det blir avlösning på samma tid.
Brakförlust för Vy Tåg 2020
Vy Tåg, som ägs av norska statliga Vygruppen, redovisar en förlust på 255 miljoner kronor för 2020. I praktiken betalar de norska skattebetalarna en betydande del av många svenska tågresor.
Storvinst för lokuthyrare
Det är kärva tider för många godstågsbolag. Men lokuthyrningsföretagen går strålande. Nordic Re-finance, Sverige största lokuthyrare, har dubblat omsättningen på två år och gör rekordvinst.