fbpx

ANNONS

Lånad sovvagn i nytt nattåg

Nattågstrafiken mellan Stockholm och Hamburg kommer igång som planerat 1 september trots problem med leveransen av sovvagnar. RDC lånar tills vidare ut en annan typ av sovvagnar till SJ.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 3 augusti 2022

Foto: HJALMAR ARVIDSSON Leveransen av de sovvagnar som skulle använts i nattågen till Hamburg har försenats och SJ lånar i stället ett antal sovvagnar som fram till nyligen gick i nattågen mellan Salzburg och Sylt. Den första vagnen kom i går, tisdag 2 augusti, till Malmö.

FOTO: HJALMAR ARVIDSON
Leveransen av de sovvagnar som skulle använts i nattågen till Hamburg har försenats och SJ lånar i stället ett antal sovvagnar som fram till nyligen gick i nattågen mellan Salzburg och Sylt. Den första vagnen kom i går, tisdag 2 augusti, till Malmö.

”Det är väldigt långa ledtider för närvarande” säger Christer Litzell, affärschef på SJ.

”Det är besvärligt att få tag på ny och begagnad materiel och att få tag på komponenter och reservdelar.”

1 september inleder SJ nattågstrafik mellan Stockholm och Hamburg. Trafiken under lågsäsong handlas upp av Trafikverket men SJ kör på kommersiella villkor under sommaren.

LÄS MER: Nattåg till Hamburg året runt

SJ ansvarar för de nya nattågsförbindelsen men anlitar Hector Rail för tågdragningen mellan Malmö C och Padborg vid dansk-tyska gränsen och RDC för tågdragningen i Tyskland.

SJ hyr vagnarna av RDC. Ombordpersonalen kommer från RDC och SJ.

Sex till nio vagnar i nattågen

Tågen kommer preliminärt att bestå av sex vagnar under lågsäsong och nio under högsäsong: en sittvagn, ett antal liggvagnar och ett antal sovvagnar med både första och andra klass. Tågen får till att börja med försäljning av drycker och “enklare förtäring” från en kupé i tåget.

SJ hoppas så småningom få tag på en restaurangvagn för användning mellan Stockholm och Malmö.

Men de flesta sovvagnarna som skulle använts i nattågen kommer inte att vara klara för trafik till 1 september.

”RDC har i stället ordnat fram ett antal sovvagnar som fram till nyligen användes i Alpen-Sylt Nachtexpress mellan Salzburg och Westerland”, säger Christer Litzell.

Vagnarna, med beteckningen MUn och litteran WLABmz, rymmer 28 sovplatser i första och andra klass. De levererades under 1960- och 1970-talen till CIWL men genomgick en omfattande modernisering 1999 sedan ÖBB övertagit dem.

SJ kommer att ha 17 av de 22 vagnarna som planenligt ska användas för trafiken plats 1 september, resterande fem vagnar levereras under hösten och ersätter successivt de inlånade MUn-vagnarna.

Fem vagnar till Sverige på tisdagen

Under tisdagen anlände fem vagnar till de nya nattågen till Sverige, en sovvagn, en sittvagn och fyra liggvagnar. Tre vagnar kopplades av i Malmö medan två drogs till Hagalund.

”Vagnarna i Malmö ska användas för utbildning av personalen som nu sätter i gång på allvar”, säger Christer Litzell.

Enligt Litzell är intresset för den nya nattågsförbindelsen stort.

”Sovplatserna är mest bokade men det är också många som vill åka liggvagn”, säger han. ”Det är många grupper som bokar nattågsresor”.

”Det har varit osäkert om tillgången på sovvagnar och vi har stoppat bokningen av sovplatserna”, säger Christer Litzell.

”Vi återupptar bokningen innan trafikstarten.”

ANNONS

Under tisdagen kom också fyra liggvagnar för de nya nattågen till Sverige. Två lämnades i Malmö och två kördes till Stockholm.

FOTO: HJALMAR ARVIDSON
Under tisdagen kom också flera liggvagnar och sittvagnar för de nya nattågen till Sverige. Två vagnar, bland andra denna sittvagn, lämnades i Malmö och två vagnar kördes till Stockholm.

ANNONS

Fler artiklar

Tjeckiskt lok till Railcare

Tjeckiskt lok till Railcare

Det första av tio nya diesellok från den tjeckiska loktillverkaren CZ Loko har anlänt till Göteborg. Loken har köpts av norska Trainpoint och fem av dem kommer att hyras ut till svenska Railcare av norska Nordisk Togteknikk.

read more
Oro inför regeringsskiftet

Oro inför regeringsskiftet

Några är oroliga, många förhoppningsfulla. Frågan är vilka järnvägsprojekt den nya regeringen vill satsa på och vilka som skjuts upp. Höghastighetsjärnvägarna är i farozonen men det finns stora förväntningar i norr och söder.

read more
Ny el till gamla priser

Ny el till gamla priser

Trafikverket köper el upp till fyra år i förväg för att minska variationerna och göra priset förutsägbart för tågtrafikföretagen. I augusti var priset mycket lågt men nu varierar det kraftigt från dag till dag. Ibland är elen dock billigare än gratis.

read more

Vill du läsa fler artiklar?