Annons:

Publicerad: 2024-05-08

Många inställda tåg i väst

Många tåg i Västsverige ställs in under Kristi himmelsfärdsveckan. Trafikverket genomför arbeten i Olskroken och Varberg som stoppar trafiken på bland annat Bohusbanan, Vänerbanan, Västkustbanan och Hamnbanan i Göteborg.

Text: Ulf Nyström

I och kring Varberg genomförs bland annat spårriktning, kontaktledningsarbeten, montage av belysning och byggnation av gångbanor. En av Västtrafiks X61:or avgår från Varberg mot Göteborg 12 april 2022. FOTO: Kasper Dudzik

Annons:

”Både i Olskroken och Varberg genomförs arbeten som kräver tågstopp”, säger Peter Litzén, enhetschef Trafikledningsområde Väst.

”Vi gör så många arbeten som möjligt under helgdagar när färre pendlar till och från jobbet.”

”Samtidigt passar vi på att utföra andra arbeten som skulle medfört stopp för tågen. Det handlar bland annat om spårjusteringar och växeljusteringar.”

”Även om det kanske krånglar till resor och transporter nu får vi bättre järnvägar och banor med högre kapacitet när dubbelspåret genom Varberg och Planskildhet Olskroken står klara nästa år.”

Tågtrafiken på ett halvdussin banor i Västsverige påverkas av pågående och kommande arbeten denna vecka.

Persontågen ersätts med buss på vissa sträckor. Godstrafiken ställs in eller leds andra vägar.

Långa omvägar för resor på Västkustbanan

Under veckan genomförs underhållsarbeten i Almedal och arbeten i anslutning till Varbergstunneln vid olika tider. I och kring Varberg genomför bland annat spårriktning, kontaktledningsarbeten, montage av belysning och byggnation av gångbanor. 

6–9 maj är tågtrafiken mellan Varberg och Falkenberg inställd klockan 09.00–15.00.
10 maj är tågtrafiken inställd mellan Åsa och Falkenberg.
11–12 maj är tågtrafiken mellan Kungsbacka och Falkenberg samt Göteborg C och Mölndal inställd.

Sträckan Mölndal–Kungsbacka trafikeras alla dagar.           

SJ kör till och med 9 maj morgon, eftermiddagar och kvällar och hänvisar i övrigt till Bus4You.

Rc3 1051 i Vidas färger passerar Hamra söder om Varberg i skymningen 4 maj 2023 med tåg 49212 med sågade trävaror för utskeppning i Varberg. Här kommer dubbelspåret mot Varbergstunneln vika av mot öster. FOTO: Svante Fält

Dagtid till och med 9 maj och hela dygnen 10–12 maj hänvisar SJ till tåg via Borås med byte i Alvesta, via Jönköping med byten i Falköping och Nässjö och i något fall till snabbtåg via Stockholm med byte därstädes.

I det senare fallet blir reslängden över 100 mil i stället för knappat 30 mil och restiden åtta och en halv timma i stället för knappt tre timmar.

Stopp på södra Bohusbanan

Upprustningen av spårtunnlarna och kontaktledningsbytet mellan Stenungsund och Uddevalla fortsätter och banan är avstängd. 9–14 maj sker arbeten vid Olskroken Planskildhet som medför att tågtrafiken mellan Göteborg och Uddevalla är inställd 9–14 maj. Bussar ersätter tågen.

Flera arbeten på Kust till kustbanan

Underhållsarbeten mellan Almedal och Borås medför att det inte är någon tågtrafik mellan Göteborg och Borås dagtid 6–10 maj. 11–12 maj vänder tågen från Borås i Mölnlycke.

Västtrafik hänvisar resenärerna till ordinarie busstrafik.

Eftersom det sker banarbeten även öster om Värnamo är SJ:s tåg mellan Göteborg och Kalmar inställda under delar av torsdagen och hela dygnen fredag–söndag.

SJ hänvisar resenärerna med tåg via Jönköping och byten i Falköping, Nässjö och Alvesta och i flera fall med byte till buss mellan Nässjö och Vimmerby och tåg mellan Vimmerby och Kalmar.

Tågstopp även på Vänerbanan

Vid Olskroken Planskildhet förbereds för omläggning av tågtrafiken till den nya godstågsviadukten. Ett av spåren på godstågsviadukten kopplas in för att kunna tas i bruk i slutet av maj. Trafikverket passar även på att göra andra arbeten i området under tågstoppet.

9–12 maj körs inga tåg går mellan Göteborg C och Bohus. Tågen från Karlstad och Oslo vänder i Bohus, Surte och Trollhättan. SJ hänvisar till ersättningsbussar mellan Göteborg och Bohus och lokaltåg mellan Bohus och Trollhättan eller till tåg via Hallsberg.

Nya planskilda korsningar på Viskadalsbanan

Trafikverket utför arbeten på riksväg 41 Sundholmen-Björketorp samt avslutande inkopplingsarbeten för den andra av de två nya signalreglerade plankorsningarna på Viskadalsbanan. De 13 obevakade plankorsningarna som ersätts av de två nya bevakade plankorsningarna rivs.

Tågtrafiken på Viskadalsbanan påverkas också av arbetena i Varberg.

10 maj går inga tåg mellan Varberg och Skene. 11–12 maj går inga tåg mellan Varberg och Veddige.

Inga godståg på Hamnbanan

Arbetena vid Olskroken planskildhet för att lägga om tågtrafiken till den nya godstågsviadukten påverkar även Hamnbanan i Göteborg. Under veckoslutet 11–12 maj är godstågstrafiken till och från Skandiahamnen inställd.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Relaterat innehåll:

Nyhet

Tidiga tågbiljetter till jul

MTRX har släppt biljetterna till tågen under jul- och nyårshelgerna. SJ räknar med biljettsläpp först om en månad. Snälltåget säljer sedan länge biljetter till nattågen medan Vy Tåg säljer biljetter till hälften av sina tåg.

SJ:s nattåg till Duved drar upp snön vid Undersåker i mars 2014.
Nyhet

Lönsamt satsa på 250 km/h

Det är lönsamt att uppgradera stora delar av Västkustbanan, Vänerbanan, Mälarbanan, Ostkustbanan, Botniabanan och Norrbotniabanan för 250 km/h. Det är extremt lönsamt att uppgradera kortare sträckor på de aktuella banorna.